Trump suunnittelee iskevänsä takaisin kriitikoitaan vastaan – ”Tehneet pahoja, maanpetoksellisia asioita”

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti Donald Trumpin leirissä iloitaan salaliittosyytösten kaatumisesta ja syytetään mediaa valheellisten tietojen levittämisestä.
Oikeusministeri William Barr kertoi sunnuntaina kongressille lähettämässään kirjeessä, ettei erikoissyyttäjä Robert Mueller olisi lähes kaksi vuotta kestäneessä tutkinnassaan löytänyt yhteyttä Trumpin tukijoiden ja Venäjän vaalivaikutuskampanjan väliltä.
  • Yllä olevalla videolla presidentti Donald Trump kommentoi tutkinnan lopputulosta maanantaina.
Varsinainen raportti on edelleen oikeusministerin arvioitavana, eikä edes presidentti itse ole vielä päässyt tutustumaan siihen. Tämä ei ole estänyt Trumpia ja tämän tukijoita julistamaan voittoa demokraateista ja presidentin ja tämän lähipiirin mahdollisilla rikoksilla arvuutelleesta mediasta kommentaattoreineen.

Maanantaina Trump väläytteli jo aikovansa antaa takaisin tutkinnan käynnistämisestä vastanneille henkilöille.

– On olemassa ihmisiä jotka ovat tehneen erittäin pahoja asioita, sanoisinko maanpetoksellisia asioita maallemme, Trump totesi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Presidentin kerrotaan olevan erityisen vihainen FBI:n entiselle johtajalle James Comeylle joka hän erotti tehtävästään vuonna 2017. Trumpin mielestä Comey osallistui yhdessä muiden viranomaisten edustajien kanssa salaliittoon häntä vastaan.


Trumpin vahvoihin tukijoihin kuuluva senaattori Lindsey Graham kertoi aikovansa pyytää oikeusministeriä nimittämään erikoissyyttäjän tutkimaan Trumpiin kohdistuneen Venäjä-tutkinnan käynnistämisen perusteita. Myös Trump lupasi asiasta tutkintaa, mutta ei kertonut tarkemmin keihin toivoo sen kohdistuvan.

Valkoisen talon tiedottaja Sarah Sanders vaati NBC:n Today-ohjelman haastattelussa Trump-kriitikoihin kuuluneiden Comeyn, entisen CIA-johtajan John Brennanin ja kansallisen tiedustelupalvelun ex-johtajan James Clapperin kutsumista kongressin kuultaviksi.

– Media ja demokraatit ovat kutsuneet presidenttiä vieraan vallan agentiksi. Tämä teko on verrattavissa maanpetokseen, josta saa tässä maassa kuolemantuomion, Sanders totesi.

Hänen mukaansa demokraattien ja median tulisi pyytää toimintaansa anteeksi amerikkalaisilta.

Myös omat ruoskivat mediaa

Erityisesti television kaapelikanavat, kuten CNN ja MSNBC ovat tutkinnan kuluessa arvuutelleet ahkerasti Trumpin ja tämän lähipiirin ja perheenjäsenten mahdollista osallisuutta salaliittoon Venäjän kanssa. Maanantaina Trumpin joukot aloittivat rajun hyökkäyksen tiedotusvälineitä vastaan.

– Yli kaksi vuotta taukoamatta salaliittoteorioita CNN:ltä, MSNBC:ltä, BuzzFeediltä ja muulta valtamedialta, syytti Trumpin vanhin poika Donald Trump Jr.


Sunnuntain jälkeen median toimintaa on ehditty jo ruoskimaan myös omien suunnalta. Myös osa median edustajista oli sitä mieltä että Venäjä-tutkintaan liittyvä uutisointi oli vahingoittanut tiedotusvälineiden mainetta.

Esimerkiksi Rolling Stone -lehden toimittaja Matt Taibbi vertasi kirjoituksessaan Venäjä-tutkintaa koskevaa uutisointia Irakin sodan aikana julkaistuihin, valheellisiin tietoihin perustuneisiin raportteihin Saddam Husseinin joukkotuhoaseista.

– Tästä lähtien suuri joukko väestöstä ei tule uskomaan mitään mistä Trumpia syytetään mediassa, hän totesi.

”Odotetaan olevan irti kahleista”

Monen tiedotusvälineen, kuten Trumpista paljon kirjoittaneiden New York Timesin ja Washington Postin edustajat kuitenkin puolustivat uutisointiaan Venäjä-tutkinnasta. WP:n toimittaja Margaret Sullivan totesi kirjoituksessaan, että median on syytä olla ylpeä aiheen uutisoinnistaan.

– Amerikkalaisten kannalta olisi ollut huonompi jos osaavat toimittajat eivät olisi paneutuneet Trumpiin liittyvien henkilöiden - mukaan lukien hänen poikansa Don Jr. - ja venäläisten välisiin yhteyksiin, Sullivan kirjoitti.

Trumpin on määrä järjestää seuraava kampanjatilaisuutensa torstaina Michiganin osavaltiossa, jossa hänen odotetaan käynnistävän täysimittaisen hyökkäyksen kriitikoitaan vastaan.

– Hänen voi odottaa olevan todella irti kahleista, ennusti Trumpin entinen päästrategi Steve Bannon Washington Postin haastattelussa.