Saudisiskoksille turvapaikka: pakenivat kesken perheloman ja piileskelivät puoli vuotta – kertovat olleensa kuin orjia

rac

Julkaistu:

Perheensä miesten pahoinpitelemiksi toistuvasti joutuneet 18- ja 20-vuotiaat siskokset poistuivat Hongkongista humanitaarisista syistä myönnetyillä hätäviisumeilla.
IS uutisoi helmikuun lopulla 18- ja 20-vuotiaat saudiarabialaisista siskoksista, jotka kertoivat olleensa jo lähes puolen vuoden ajan jumissa Hongkongissa paettuaan väkivaltaista perhettään kotimaastaan.

Uutistoimistot Reuters ja AFP kertoivat maanantaina, että sisarukset ovat vihdoin puolen vuoden odotuksen jälkeen päässeet Hongkongista turvalliseen paikkaan humanitaarisista syistä myönnetyillä hätäviisumeilla. Tieto on peräisin siskoksia auttaneesta lakitoimistosta.

Siskokset, joista on julkisuudessa käytetty peitenimiä Reem ja Rawan, olivat uutistoimistojen mukaan intoa täynnä Facebookissa julkaistulla videolla, kun he olivat vihdoin lähdössä matkaan Hongkongin lentokentältä.

– Olemme innoissamme siitä, että tarinamme sai onnellisen lopun ja että löysimme keinon aloittaa uusi turvallinen elämä ilman väkivaltaa ja sortoa. Toivomme, että tarinamme antaa toivoa muille, jotka ovat samanlaisissa tilanteissa, Reem ja Rawan sanoivat lausunnossaan.

– Tahdomme sanoa kovaa ja selvästi saudiviranomaisille ja muille hallinnoille, joissa naisia kohdellaan epätasa-arvoisesti: älkää koskaan aliarvioiko rohkean naisen voimia.

Naiset kertoivat uutiskanava CNN:n helmikuussa julkaistussa haastattelussa siitä, kuinka alistetussa asemassa he olivat kotioloissa. Sekä isänsä että parikymppiset veljensä pahoinpitelivät heitä toistuvasti.


– He olivat kuin vanginvartijoitani. Minä olin kuin vanki, 18-vuotias Rawan on kertonut Reutersille.

– Se oli käytännössä nykyajan orjuutta. Emme voineet mennä ulos ilman että joku oli mukanamme. Välillä vietimme kuukausia näkemättä edes aurinkoa, vanhempi sisko Reem on puolestaan kuvaillut.
He pakenivat, kun perhe lomaili syyskuussa Sri Lankassa. Siskosten tavoite oli päästä Australiaan, mutta matka tyssäsi Hongkongiin. Siskoksia edustava asianajaja Michael Vidler on kertonut Saudi-Arabian peruuttaneen siskosten passit, jonka vuoksi he eivät voineet poistua maasta. He piileskelivät kuukausia hotelleissa, turvakodeissa sekä yksityisten auttajien luona.

Vidler ei suostunut paljastamaan naisten nykyistä olinpaikkaa vedoten heidän turvallisuuteensa. Asianajajan mukaan haastatteluja ei ole luvassa, mutta hän kiitti kuitenkin kansainvälisiä tiedotusvälineitä tuesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn Lähi-idän tutkimuksen johtaja Lynn Maalouf luonnehti siskosten osoittaneen valtavaa rohkeutta ottaessaan suuren riskin pakenemalla miespuolisten sukulaisten toistuvaa pahoinpitelyä.


– Siskosten täytyy sallia rakentaa elämänsä ilman pelkoa siitä, että heidän perheensä tai saudiviranomaiset pakottavat heidät takaisin, hän lisäsi.

Saudi-Arabian naisten asema on ollut viime aikoina esillä samantapaisten pakenemistapausten seurauksena.

Tammikuussa perheeltään niinikään ulkomaanlomalla paennut 18-vuotias Rahaf al-Qunun sai valtavasti huomiota jäätyään jumiin Bangkokin lentoasemalle ja pyydettyään apua sosiaalisessa mediassa. Myöhemmin Kanada myönsi al-Qununille turvapaikan.