Merihätään joutuneen Viking Skyn outo liike ihmetytti pelastushelikopterin kapteenia – ”En ole nähnyt sen kaltaista aiemmin”

rac

Julkaistu:

Kapteeni Jim Nielsenin kopterilla evakuoitiin 59 ihmistä merihätään lauantaina joutuneelta Viking Sky -risteilijältä.
Norjassa jälkipyykki merihätään viikonloppuna joutuneen Viking Sky -risteilijän ympärillä jatkuu yhä.

Alus joutui lauantaina merihätään, kun sen moottorit rikkoutuivat. Laivassa oli tapahtumahetkellä yli 1 300 ihmistä, joista 460 evakuoitiin lauantaina helikoptereilla vinssin avulla.
Yhden pelastushelikopterin kapteeni Jim Nielsen kertoo norjalaislehti VG:lle saaneensa koulutusta risteilijöistä, mutta hän ei ole koskaan nähnyt laivan liikkuvan kuten Viking Sky liikkui.

– Sää oli myrskyisä ja laiva oli lähellä maata. Laiva liikkui erikoisella tavalla aaltojen takia, Nielsen kuvailee VG:lle näkyä, joka helikoptereilla paikalle saapuneita pelastajia odotti lauantaina.


– Olemme saaneet risteilijöihin liittyvää koulutusta, mutta en ole nähnyt sen kaltaista liikettä aiemmin, hän vastasi lehden kysymykseen siitä, onko hän koskaan aiemmin nähnyt mitään vastaavaa.
Nielsen ja hänen neljän hengen miehistönsä hälytettiin apuun Bergenistä. Ryhmä auttoi evakuoimaan Viking Skylta 59 ihmistä.

Viranomaisten julkaiseman videomateriaalin mukaan ihmisten evakuointi koptereihin näytti tuulisella säällä hurjalta. Nielsenin mukaan urakka sujui kuitenkin hyvin.

– Vuorovaikutus toimi todella hyvin. Laivan kannella oli jo pelastaja, joka organisoi kaiken, hän kiittelee.

VG kysyi kapteenilta myös siitä, kuinka evakuoidut reagoivat tilanteeseen.

– Minun piti ensisijaisesti keskittyä lentämään helikopteria, joten en edes nähnyt, kun he tulivat sisään kopteriin. Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että he olivat helpottuneita, kertoo Nielsen.

– Toki siinä oli vaihtelua. Jotkut olivat stressaantuneita ja toiset euforisia.