Theresa May antoi lausunnon parlamentille – brexit-sopimuksella ei ole riittävästi kannatusta

Julkaistu: , Päivitetty:

EU:n viime viikolla myöntämä lisäaika ei ratkaissut brexit-kaaosta Britanniassa.
Britannian pääministeri Theresa Mayn mukaan Britannian ja EU:n neuvottelemalla sopimuksella Britannian EU-erosta ei ole vieläkään riittävästi kannatusta parlamentissa, jotta hän toisi sen uuteen äänestykseen. May toivoo, että tilanne muuttuisi viikon mittaan.

Parlamentin alahuoneessa väiteltiin Mayn maanantaisen lausunnon jälkeen brexitin lykkäämisestä Euroopan unionin esityksen mukaisesti ja siitä, äänestetäänkö alahuoneessa myös muista brexit-vaihtoehdoista.

Myöhään maanantaina parlamentti päätti, että se voi jatkossa pitää suuntaa-antavia äänestyksiä brexit-vaihtoehdoista. Lue lisää asiasta täältä.

EU myönsi viime viikolla Britannialle lisäaikaa 12. huhtikuuta asti, jos Mayn ja EU:n neuvottelema erosopimus hylätään. Britannialla on aikaa kertoa myös vaihtoehtoisesta suunnitelmasta 12.4 mennessä. Jos sopimus hyväksytään, lisäaika jatkuu 22. toukokuuta asti ja Britannia jättää EU:n tuolloin.

Vaikka EU myönsi lisäaikaa, Britannian parlamentti on sopimuksen ja brexitin suhteen kuitenkin vielä erittäin jakautunut. Epävarmaa on, pidetäänkö tiistaiksi kaavailtua äänestystä Mayn sopimuksesta ollenkaan.


Jättääkö Britannia EU:n sittenkin ilman sopimusta?

EU:n myöntämä lisäaika ei ole kuitenkaan hillinnyt kovan brexitin kannattajien vaatimuksia siitä, että Britannian olisi lähdettävä EU:sta ilman sopimusta. Esimerkiksi konservatiivien kansanedustaja Brian Johnsonin viikonloppuna julkaistussa mielipidekirjoituksessa vaadittiin, että Britannia jättäisi EU:n alkuperäisen aikataulun mukaisesti tulevana perjantaina.

– On skandaali, ettemme aio tehdä niin, Johnson kritisoi The Telegraphissa.

Britannian alahuoneen on vielä hyväksyttävä muutos brexitiä koskevaan lakiin, jonka mukaan Britannian eropäivä EU:sta on ensi perjantai eli 29. maaliskuuta. Jos lakimuutos hyväksytään, Britannia jättää EU:n aikaisintaan 12. huhtikuuta.

Alahuoneen enemmistö äänesti toissa viikolla sen puolesta, ettei Britannia eroa EU:sta ilman sopimusta, joten lakimuutoksen odotetaan tulevan hyväksytyksi.

EU:n lisäajan pituus on sidottuna siihen, hyväksyykö brittiparlamentin alahuone erosopimusta. Alahuoneen puhemies John Bercow linjasi viime viikolla, ettei samasta sopimuksesta voi äänestää toistamiseen saman istuntokauden aikana. Jotta erosopimuksesta voitaisiin edes äänestää, Bercow’n on hyväksyttävä se mahdollisine muutoksineen.


Eroaako May?

Alahuoneen enemmistön tukea ei brexit-sopimus ole saanut vaan kansanedustajat ovat torjuneet sopimuksen jo kahdesti aiemmin. Viikonloppuna brittimedia uutisoi, että osa sopimusta vastustaneista brexiteereistä saattaisi äänestää sen puolesta, jos pääministeri May lupaisi erota sen jälkeen.

Esimerkiksi konservatiivien kansanedustaja Nigel Evans sanoi useiden kansanedustajien haluavan, että May korvataan sen jälkeen, kun hänen sopimuksensa on hyväksytty. Evansin mukaan Mayn tulisi myös erota, jos hänen brexit-sopimuksensa torjutaan kolmannen kerran parlamentissa.

May tapasi useita erosopimusta vastustaneita kansanedustajia sunnuntaina. Läsnä olivat myös ministerit David Lidington ja Michael Gove, joiden on spekuloitu olevan vahvoja Mayn seuraajaehdokkaita. Ministerit kiistivät, että heitä harkittaisiin virkaa tekeväksi pääministeriksi, jos May eroaa.

– Voin kertoa tämän: pääministerin kanssa läheisesti työskentely parantaa sinut täysin mahdollisesta kunnianhimosta hoitaa itse tuota tehtävää, Lidington sanoi The Guardianin mukaan.

Myös Gove sanoi ”ehdottomasti” tukevansa pääministeriä.


Konservatiivien EU-kriittisen ryhmän kansanedustajan Andrew Bridgenin mukaan ainoa tapa toteuttaa brexit on, että Britannian johtaa eroon henkilö, joka uskoo brexitiin, Reuters uutisoi. Bridgen ilmeisesti viittasi siihen, että May ei alunperin kannattanut brexitiä vaan äänesti vuoden 2016 kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen puolesta. Bridgen sanoi toivovansa, että hallituksen ministerit kertovat Maylle, että tämän aika on koittanut.

Varmaa ei ole, suostuisiko May eroa vaativien tahtoon, jos hänen sopimukselleen ei vieläkään löydy parlamentissa tukea.

ITV Newsin lähteiden mukaan May olisi luvannut sunnuntaina erota, jos hänen sopimuksensa hyväksytään. Tietoa ei ole vahvistettu.

Lähteekö Britannia hakemaan toisenlaista brexitiä?

Moni brittikansanedustaja asettui tukemaan ehdotusta, jonka mukaan parlamentin alahuoneessa järjestettäisiin ohjeellisia äänestyksiä muista brexit-vaihtoehdoista kuten toisesta kansanäänestyksestä tai pehmeämmästä brexitistä. Esimerkiksi valtiovarainministeri Philip Hammond myönsi sunnuntaina, että May ei välttämättä saa sopimustaan läpi parlamentissa, jolloin ohjeelliset äänestykset voisivat olla ratkaisu.

Hammond sanoi, ettei voisi tukea sopimuksetonta brexitiä tai brexitin perumista, mutta toisen kansanäänestyksen mahdollisuutta pitäisi ainakin harkita. Hammondin mukaan toisen kansanäänestyksen järjestäminen brexitistä oli täysin ”johdonmukainen”.


Ohjeelliset äänestykset eivät sido hallitusta, mutta antaisivat viitteen siitä, millainen esitys voisi saada parlamentissa enemmistön tuen – vai voisiko mikään. Hallituksen ministerit ovat antaneet ymmärtää, että kansanedustajat saattaisivat äänestää vapaasti eivätkä puolueen kannan mukaisesti, toisin kuin aiemmissa äänestyksissä BBC kertoo. Hammond ei vahvistanut sunnuntaina, saisivatko konservatiivikansanedustajat äänestää oman näkemyksensä mukaisesti.

Brexit-ministeri Steve Barclayn mukaan se, että kansanedustajat äänestäisivät muusta kuin konservatiivien puolueohjelmassa mainituista asioista voisi johtaa perustuslailliseen kriisiin tai mahdollisesti ennenaikaisiin vaaleihin. Puolueohjelmassa muun muassa tyrmättiin tulliliitto EU:n kanssa.

Koska Britannia näyttää ajautuneen brexit-umpikujaan, monet kansanedustajat pitävät kuitenkin ohjeellisia äänestyksiä ainoana keinona viedä brexitiä eteenpäin. Edellisen kerran ohjeellisiin äänestyksiin turvauduttiin vuonna 2003.

Perutaanko brexit?

Kansalaisaloite brexitin perumiseksi on kerännyt jo yli 5,3 miljoonaa allekirjoitusta. The Guardianin mukaan koskaan aiemmin ei parlamentin sivuille tehty vetoomus ole kerännyt yhtä monta allekirjoitusta. Edellinen ennätys, 4 150 260 allekirjoitusta keräsi vuonna 2016 vetoomus toisesta kansanäänestyksestä, jos alkuperäinen äänestys ei tuottaisi riittävän selkeää tulosta.

Sivuston mukaan arviolta 96 prosenttia allekirjoituksista on tehty Britanniassa. Aloitteen voi allekirjoittaa kuka tahansa Britanniassa pysyvästi asuva henkilö tai Britannian kansalainen.


Parlamentin sivuilla tavalliset kansalaiset voivat tehdä aloitteita, mutta käytännössä ne ovat vain ehdolla keskustelunaiheiksi parlamentissa. Näin ollen niitä ei aina edes käsitellä parlamentissa.

Pääministeri Theresa May on toistuvasti kieltäytynyt perumasta brexitiä tai järjestämästä uutta kansanäänestystä. Kansanäänestyksen tuloksen kumoamista pidetään poliittisesti arveluttavana, minkä takia harva poliitikko on innostunut perumaan brexitiä ja moni on tyrmännyt myös toisen kansanäänestyksen pitämisen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt