Muellerin raportin pääkohdat julki – ei todisteita salaliitosta Venäjän kanssa

Julkaistu: , Päivitetty:

Kongressin jäsenet saivat yhteenvedon tutkimuksen pääkohdista sunnuntaina iltapäivällä.
Yhdysvalloissa oikeusministeri William Barr on julkistanut pääkohdat Venäjä-tutkinnan aiemmin valmistuneesta erikoissyytäjä Robert Muellerin tutkimusraportista kongressin jäsenille.

Amerikkalaislehti New York Times on julkaissut Barrin kongressille lähettämän kirjeen kokonaisuudessaan. Siinä todetaan, ettei tutkinnassa löydetty todisteita siitä, että presidentti Donald Trump tai tämän kampanjakoneisto olisi toiminut yhdessä Venäjän kanssa vaikuttaakseen presidentinvaalien tulokseen.

– Vaikka tässä raportissa ei päätellä presidentin syyllistyneen rikokseen, ei se myöskään vapauta häntä, Barr kirjoittaa Muellerin toteavan raportissa.

Tutkinnassa pyrittiin myös selvittämään, syyllistyikö Trump oikeudenkäytön estämiseen ja haittasiko hän tutkintaa jollain tavalla. Barrin mukaan tutkinnassa kerätyt todisteet eivät riitä osoittamaan, että Trump olisi syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen.
Koko raportin mahdollisesta julkaisusta päättää oikeusministeri Barr. Kongressin demokraatit ovat vaatineet avoimuuden nimissä raporttia julki kokonaisuudessaan.

Toukokuussa 2017 tehtäväänsä nimitetyn Muellerin työ alkoi Yhdysvaltojen tiedusteluelinten kerrottua Venäjän pyrkineen vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaalien lopputulokseen eri keinoin. Kremliä lähellä olevat hakkerit varastivat vastaehdokas Hillary Clintoniin ja demokraatteihin liittyviä tietoja ja levittivät valeuutisia sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena oli auttaa Trump voittoon vaaleissa.

Tutkinnan aikana lukuisia Trumpin lähipiiriin ja kampanjakoneistoon kuuluneita henkilöitä vastaan nostettiin syytteitä. Myös liuta vaalihakkerointiin syyllistyneitä venäläisiä haastettiin oikeuteen.

Syytetyiksi päätyivät muun muassa Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn ja presidentin pitkäaikainen asianajaja Michael Cohen. Kaikkien kolmen todettiin syyllistyneen rikoksiin, jotka eivät liittyneet suoraan toimimiseen Trumpin kampanjassa tai hallinnossa.

Tutkinnan kuluessa Mueller siirsi osan käsiteltävistä asioista paikallisten syyttäjien hoidettavaksi, ja nämä tutkinnat jatkuvat edelleen. Myös kongressin odotetaan jatkavan omia selvityksiään presidentin mahdollisista väärinkäytöksistä.

Raportin julkisuudesta ja sen sisällöstä odotetaan syntyvän raju poliittinen taistelu kongressin demokraattien ja republikaanien välille. Heti raportin johtopäätösten julkaisemisen jälkeen edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerry Nadler ilmoitti haastavansa oikeusministeri Barrin todistamaan raporttiin liittyvien ”huolestuttavien epäjohdonmukaisuuksien” vuoksi.