Suomalaiseversti näki Krimin edustalla erikoisen vankilatempun: ”Potkaisi ukrainalaissotilaan kantapäät yhteen…”

Julkaistu: , Päivitetty:

Jyväskylän yliopistossa strategista tiedustelua opettava Martti J. Kari ihmetteli siviilipukuisen asemiehen käytöstä Krimin edustan tiesululla maaliskuussa 2014.
Eversti Martti J. Kari törmäsi erikoiseen kantapäätemppuun, kun Etyj-tarkkailijaryhmän yritys päästä Krimille tyssäsi venäläisten sotilaiden pystyttämälle tiesululle maaliskuussa 2014.

Paikalle tuli myös Ukrainan armeijan upseeri, joka vaihtoi muutaman sanan ”pienten vihreiden miesten” ja heidän seurassaan olleen siviilipukuisen asemiehen kanssa. Nämä osoittivat välittömästi aggressionsa ukrainalaissotilasta kohtaan.

Erikoisin oli siviilipukuisen asemiehen käytös. Hän otti ukrainalaisupseeria kiinni olkapäistä, käänsi tämän ympäri ja potkaisi sitten nopealla liikkeellä tämän kantapäät yhteen. Vasta sen jälkeen mies näytti ukrainalaisupseerille kädellään suunnan, mihin tämän tulisi kävellä.

– Kyselin myöhemmin, mikä juttu tämä kantapäähomma oli. Sain vastauksen, että se on venäläisten vankiloiden tapa, Kari kertoo.

Esimerkiksi vankilan käytävällä kuljetettava vanki voidaan tehdä vaarattomaksi siten, että hänen kasvonsa käännetään seinään päin ja hänen kantapäänsä potkaistaan yhteen.

– Näin hän ei pysty tekemään mitään hyökkäysliikettä, koska hänen tasapainonsa on vain yhden kohdan varassa.

Kari muisti sittemmin nähneensä saman tempun jossain elokuvassa.

Viiden vuoden takainen tapaus palasi mieleen uudelleen, kun Kari luki brittitutkija Mark Galeottin vastikään suomennettua kirjaa Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa (Docendo).

Galeotti kertoo lukuisin esimerkein, kuinka presidentti Vladimir Putinin hallinto on ulkoistanut rikollisille tai puolirikollisille ryhmille erilaisia likaisia tehtäviä häivyttääkseen Venäjän virallisen hallinnon osuutta niihin.

Kantapääliike antoi Karille jo keväällä 2014 selkeän vihjeen siitä, että Krimin valtaukseen käytetyillä asemiehillä oli yhteyksiä myös Venäjän vankilamaailmaan.

– Siviilipukuinen mies teki kantapääliikkeen niin automaattisesti tai alitajuisesti, että mahdollisia selityksiä on vain kaksi. Hänen itsensä on täytynyt olla vankilassa, joko vankina tai vanginvartijana.