Antautuvia Isis-taistelijoita kömpi vielä sunnuntaina ulos Baghuzin tunneleista – vaimoja ja lapsia käytettiin ihmiskilpinä viimeiseen asti

SDF-joukot siivosivat sunnuntaina Isisiltä vallattua kylää pommivöistä ja muista räjähteistä, jotka järjestön taistelijat ovat jättäneet jälkeensä.

24.3.2019 20:58

Syyriassa SDF-joukot pääsivät sunnuntaina viimein nostamaan keltaisen lippunsa Baghuzin kylään, jota terroristijärjestö Isis oli puolustanut viikkokausien ajan viimeisenä tukikohtanaan. Lauantaina kukistuneesta Isisin ”kalifaatista”, joka kattoi suurimmillaan Britannian kokoisen maa-alueen Irakissa ja Syyriassa, oli jäljellä enää rykelmä romuttuneita autoja, riekaleina olevia telttoja, maakuoppia sekä niiden lomassa lojuvia ruumiita.

SDF-joukot tuulettivat nostettuaan keltaisen lippunsa rakennuksen katolle Baghuzissa sunnuntaina.

Baghuziin viimeisenä jääneiden taistelijoiden uskottiin olleen kaikista kovapintaisimpia ja kokeneimpia järjestön jäseniä, joista useimmat olivat ulkomaalaisia. CNN:n mukaan he käyttivät omia vaimojaan ja lapsiaan ihmiskilpinä viimeiseen asti.

SDF-komentajat ovat kertoneet, että viimeisten Isis-taistelijoiden vastarinta oli voimakasta. Heillä oli apunaan muun muassa maanalaisten tunnelien verkosto, jonka kautta he kykenivät liikkumaan talosta toiseen huomaamatta.

Tunneleista ilmaantuneita Isis-taistelijoita pakattiin kuorma-autoihin sunnuntaina Baghuzissa.

AFP:n mukaan useita Isis-taistelijoita kömpi ulos tunneleista ja antautui SDF-joukoille vielä sunnuntaina. Uutistoimiston toimittaja kertoi nähneensä, kuinka kymmeniä rähjäisen oloisia ihmisiä, enimmäkseen miehiä, pakattiin kuorma-autojen kyytiin Baghuzissa.

– He ovat Isis-taistelijoita, jotka tulivat tänään ulos tunneleista ja antautuivat, vahvisti SDF:n tiedottaja Jiaker Amid AFP:lle.

– Joitakin voi vielä olla piilossa sisäpuolella, hän jatkoi.

SDF-taistelija tutki Isisin kaivaman tunnelin suuaukkoa Baghuzissa sunnuntaina.

AP:n mukaan SDF-joukot siivosivat sunnuntaina Baghuzia räjähteistä, jotka Isis oli jättänyt jälkeensä. Joukkojen edustaja kertoi uutistoimistolle, että alue on ”täynnä kaikenlaisia räjähteitä”.

Hänen mukaansa sotilaat ovat räjäytelleet sunnuntain aikana muun muassa maamiinoja ja kylän alueelta löytyneitä itsemurhapommivöitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?