Supo: Syyrian konfliktialueella on useita, jotka haluavat palata Suomeen – kurdit toivovat kansainvälistä yhteistyötä turvallisuusongelman ratkaisuun

Kurdihallinnon leireillä on vangittuina 54 maan kansalaisia.

Terroristijärjestö Isisin viimeisestä tukikohdasta paenneita ja antautuneita naisia ja lapsia on tuhansia.

Syyrian konfliktialueella on parhaillaan useita henkilöitä, joilla on halu palata Suomeen, suojelupoliisin ylitarkastaja Martin Westerlund kertoo STT:lle. Syyrian kurdialueen paikallishallinnon edustaja ilmoitti sunnuntaina, että tuhansien kiinniotettujen ja antautuneiden jihadistien ja heidän perheenjäsentensä joukossa on vangittuina 54 maan kansalaisia.

Kurdialueen ulkosuhteista vastaavan Abdel Karim Omarin mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä yhteistyötä Syyrian kurdien kanssa turvallisuusongelman ratkaisemiseksi. Kurdien paikallishallinnolla ole valmiuksia pitää näin suuria ihmisjoukkoja vangittuina saati järjestää heidän oikeudenkäyntejään, Omar painottaa.

SDF-joukkojen vangitsemien ihmisten joukossa on tuhansia lapsia, jotka on kasvatettu Isisin ideologian mukaisesti.

– Mikäli heitä ei uudelleen kouluteta ja integroida takaisin omiin alkuperäisiin yhteiskuntiinsa, ovat he potentiaalisia tulevaisuuden terroristeja, Omar sanoo.

Supon Westerlund ei ota kantaa siihen, onko SDF:n alaisuudessa toimivilla leireillä myös Suomen kansalaisia. Hän kuitenkin varmistaa, että Syyriassa konfliktialueella on parhaillaan useita henkilöitä, joilla on halu palata Suomeen.

– Emme voi valitettavasti kommentoida sitä, onko heitä Syyriassa vangittujen joukossa, koska kysymys liittyy operatiiviseen toimintaamme, Westerlund sanoo.

Suomeen palaajia on vastassa viranomainen

Syyrian ja Irakin konfliktialueille on lähtenyt suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta yli kahdeksankymmentä tunnistettua henkilöä. Suomesta lähteneitä vierastaistelijoita on noussut erityisesti äärijärjestö Isisissä merkittäviin asemiin, ja heillä on laaja suhdeverkosto järjestön sisällä, Westerlund kertoo.

– Suomessa asuu heihin sidoksissa olevia ihmisiä, jotka kannattavat tai tukevat terroristista toimintaa, hän lisää sähköpostissaan STT:lle.

Lähtijöistä arviolta kaksikymmentä on kuollut ja parisenkymmentä jo palannut Suomeen. Kaikkien olinpaikka ei luonnollisestikaan ole tiedossa.

– Puhutaan muutamista kymmenistä henkilöistä, jotka ovat edelleen alueella. Konfliktialueella on parhaillaan ”useita” Suomeen palaamishalukkaita henkilöitä. Sen lisäksi on varmasti vielä suurempi joukko, jotka haluavat poistua konfliktialueelta syystä tai toisesta, Westerlund kirjoittaa.

– Kaikki Suomeen palaajat pyritään saattamaan viranomaistoiminnan piiriin, hän lisää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?