Yksi kuva kertoo, miten lähellä katastrofia Viking Sky kävi – ”Todella paha paikka”

Julkaistu:

Viking Sky joutui ongelmiin merialueella, jossa on aiemminkin uponnut laivoja.
Eilen Norjan merellä merihätään joutunut Viking Sky -risteilijästä on tähän mennessä evakuoitu helikopterilla vajaat neljäsataa matkustajaa. Yön aikana alus sai kolme moottoriaan toimimaan ja pääsi uudelleen liikkeelle moottorivian jälkeen.

Suunnitelma on, että kaksi hinaajaa avustaa alusta rantautumaan Molden kaupungin satamaan.

Meripelastuskeskuksen johtaja Torbjörn Enroth kertoo IS:lle, että pelastusoperaatiossa on paljon vaaranpaikkoja. Sää on ollut alueella erittäin huono kovan tuulen vuoksi.

– Kun kovassa kelissä vinssataan helikopteria, kaikenlaista voi sattua matkan varrella, Enroth sanoo.

Meri on alueella karikkoinen, ja sinne on uponnut aikojen saatossa useita laivoja.

Viking Skykin oli vain sadan metrin päässä karista. Jutun alussa olevassa kuvassa näkyy ympyröitynä luoto, jonka päällä on merimerkki. Viking Sky oli ajautunut vaarallisen lähelle luotoa ja lähellä sijaitsevaa karia.

Enroth kertoo, että erityisesti rannan läheisyys on pelastajille haastava paikka.

– Kun ollaan suht koht lähellä rantaa, on uhka, jos alus ajelehtii rantaan. Se olisi todella paha paikka. Silloin pohjaan voi tulla reikä ja alus uppoaa.
  • Katso alta videolta, miltä aluksessa sisällä näytti keskellä myrskytuulia

Yöllä Norjassa arvioitiin, että alus olisi saattanut jopa kaatua tilanteessa, jossa sen moottorit eivät toimineet. Konevika saatiin kuitenkin osittain kuntoon ja kolme moottoria toimimaan yöllä.

Suomenlahden merivartioston komentaja pitää Norjan rannikolla käynnissä olevaa pelastusoperaatiota erittäin vaativana. Komentaja Tom Hanénin mukaan pelastusoperaatio kestää helposti yli vuorokauden, jos evakuoinnit joudutaan tekemään yksitellen helikoptereilla.

– Jos alus keinuu kovasti, niin helikopteri ei pääse laskeutumaan. Silloin täytyy nostaa ihmiset yksi kerrallaan helikopteriin. Myrskystä johtuen myös toisiin aluksiin pelastaminen muuttuu erittäin hankalaksi, Hanén sanoi myöhään lauantai-iltana STT:lle.


Yli 20 metriä sekunnissa puhaltava tuuli vaikeuttaa pelastusoperaatiota. Hanén kuitenkin muistuttaa, että meripelastajille ihmisten pelastaminen helikoptereihin on perustyötä.

Hanénin mukaankin tilanne olisi muuttunut olennaisesti kiireellisemmäksi ja vaikeammaksi, jos Viking Sky olisi ajautunut karille.

Meripelastuskeskuksen johtajan Enrothin mukaan tilanne aluksella vaikuttaa nyt vakaalta.