Norjan viranomaiset julkaisivat videoita dramaattisesta pelastusoperaatiosta – myös apuun tullut rahtilaiva merihädässä

rac

Julkaistu:

Matkustajia on kuljetettu yksi kerrallaan merihädässä olevalta risteilyalukselta. He ovat joutuneet roikkumaan ilmassa helikopterin alapuolella kovassa tuulessa, eikä vammautumisilta ole vältytty.
Norjan meripelastuskeskus on julkaissut kaksi videota Romsdalin alueen edustalla merihätään lauantaina joutuneen Viking Sky -risteilyaluksen evakuointitöistä. Kahdesta eri kuvakulmasta kuvatuilla videoilla näkyy, kuinka pelastushelikopteri pörrää korkeassa aallokossa kelluvan aluksen yllä.


Meripelastuskeskuksen mukaan rannikosta kahden kilometrin päässä ankkuroituna olleen laivan tilanne on pysynyt vakaana. STT kertoi yöllä, että Norjan yleisradioyhtiö NRK:n mukaan alus on saanut kolme moottoriaan toimimaan ja liikkuu omin voimin. Se on ottanut suunnan lounaaseen.

Norjalaismedian mukaan iltayhdeksältä Suomen aikaa toistasataa aluksen 1 300 matkustajasta ja miehistön jäsenestä oli saatu tuotua turvallisesti maihin helikopterikyydillä. Kolme evakuoitua on loukkaantunut vakavasti.
Sittemmin viranomaiset ovat ilmoittaneet yhteensä 12 evakuoidun saaneen lieviä vammoja. Yleisradioyhtiö NRK:n mukaan Kristiansundin ja Molden kaupunkien sairaalat ovat valmiustilassa vakavampien vammautumisten varalta.

Veneiden käyttäminen evakuoinnissa oli poissa laskuista alueella vallitsevan myrskyisen sään vuoksi. Pelastushelikopterit ovat kuljettaneet ihmisiä yksi kerrallaan pois alukselta.

– Kyseessä on vaativa tehtävä, sillä heidän täytyy roikkua ilmassa helikopterin alapuolella ja tuuli on erittäin voimakas, kuvaili paikalla oleva silminnäkijä Odd Roar Lange NRK:lle.


Meripelastuskeskuksen tiedottaja Einar Knudsen kuvaili pelastusoperaatiota dramaattiseksi ja riskialttiiksi, mutta hän painotti, että asialla on kenties maailman paras pelastusryhmä.

Keskuksen ja VG:n mukaan evakuointitöitä on hidastanut se, että kaksi viidestä helikopterista on jouduttu siirtämään toiseen pelastusoperaatioon. Hagland Captain -niminen rahtialus oli poikennut reitiltään avustaakseen risteilyaluksen pelastustöissä, mutta myös siihen tuli moottorivika, jonka johdosta miehistö joutui lähettämään niin ikään hätäkutsun.

Hagland Captainilla on yhdeksän ihmistä. Viking Sky -aluksella olevien kerrottiin olevan turvassa viivästyksestä huolimatta.

Norjan meteorologisen instituutin mukaan aallot ovat paikan päällä noin 6–8 metriä korkeita, ja tuuli puhaltaa 24 metriä sekunnissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt