Isis kaatui, mutta missä piileskelee sen johtaja? Pelättyä ”kummitusta” suojelee kolmen seuralaisen joukko

Lenkki äärijärjestön johtajan Abu Bakr al-Baghdadin ympärillä kiristyy.

Äärijärjestö Isis on menettänyt viimeisen tukikohtansa Syyriassa. Asiasta ilmoitti kurdijohtoisten SDF-joukkojen edustaja Mustafa Bali noin puoli yhdeksältä tänä aamuna Suomen aikaa.

Tuhannet Isisin taistelijat ovat antautuneet SDF-joukoille Baghuzissa Syyrian itäosassa viime viikkojen aikana.

Kiivaat taistelut alueella kuitenkin jatkuivat, ja Isis teki hiekkamyrskyn turvin vastahyökkäyksiä, joissa se käytti muun muassa itsemurhapommittajia.

– SDF julistaa niin kutsutun kalifaatin tulleen täysin eliminoiduksi ja Isisin menettäneen sata prosenttia maa-alueistaan, Bali ilmoitti tiedotteessa.

Kurdijoukkojen lippu liehui talon katolla Baghuzissa lauantaina voitonjulistuksen jälkeen.

Piilotteleeko Isisin johtaja aavikolla?

Laajimmillaan Isis piti hallussaan liki 88 000 neliökilometrin kokoisia maa-alueita Syyriassa ja Irakissa. Baghuz oli sen viimeinen laajempi alue Syyriassa. Yhdysvaltojen tukemat kurdijohtoiset joukot yrittivät vallata Baghouzia viikkokausia, mutta hyökkäys jouduttiin aina välillä keskeyttämään alueelta pakenevien siviilien vuoksi.

Liki 60 000 ihmistä on paennut Baghuzista joulukuun jälkeen. Heidän joukossaan arvellaan olleen kuutisentuhatta Isis-taistelijaa, sanoo Syyrian sisällissotaa tarkkaileva Syrian Observatory for Human Rights.

Isis-johtajaa on nähty julkisuudessa harvoin. Kuva kesällä 2014 julkaistusta propagandavideosta.

Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin sijainti ei kuitenkaan ole tiedossa, mutta 47-vuotiaan irakilaisen uskotaan paenneen Syyriasta.

– Emme usko, että hän on Syyriassa, Bali sanoo.

Isisin toimintaan perehtyneen irakilaisasiantuntijan Hisham al-Hashemin mukaan diabetesta sairastavalla al-Baghdadilla on vain kolme seuralaista: hänen vanhempi veljensä Jumaa, hänen autonkuljettajansa ja henkivartijansa Abdullatif al-Jubury, jonka Isisin johtaja on tuntenut lapsuudesta asti, sekä al-Baghdadin lähetti Saud al-Kurdi.

Irakilaisasiantuntijan mukaan nelikkö piileskelee mitä todennäköisimmin Syyriassa Badian aavikolla, joka ulottuu maan Irakin-vastaiselta itärajalta Homsin maakuntaan.

Al-Baghdadin pojan Hudhayfa al-Badrin kerrotaan kuolleen kyseisessä paikassa viime heinäkuussa Venäjän tekemässä ohjusiskussa.

25 miljoonan dollarin palkkio al-Baghdadin sijainnista

Kummitukseksikin kutsuttua al-Baghdadia ei ole nähty julkisuudessa sen jälkeen kun hän saarnasi Mosulin tunnetussa Al-Nurin moskeijassa vuonna 2014 ja julisti itsensä "kalifiksi". Viimeisin nauhoitus, jolla al-Baghdadi puhuu kannattajilleen, julkaistiin viime elokuussa, kahdeksan kuukautta sen jälkeen kun Irak ilmoitti, että se oli saanut voiton Isisistä.

Yhdysvallat on luvannut 25 miljoonan Yhdysvaltain dollarin palkkion al-Baghdadin sijaintiin liittyvästä vihjeestä. Vihjeen antavalle luvataan, että asia käsitellään luottamuksellisesti. Vihjeen antavalle saatetaan järjestää myös muutto uuteen asuinpaikkaan.

– Mikäli sinulla on tietoja, ole hyvä ja ota yhteyttä lähimpään Yhdysvaltain suurlähetystöön tai konsulaattiin, etsintäkuulutuksessa ilmoitetaan.

Al-Baghdadi syntyi vuonna 1971 Irakin Samarrassa. Miehen kerrotaan päätyneen opiskelemaan Islamin uskontoa sen jälkeen kun hänen lukion arvosanansa eivät riittäneet oikeustieteellisien opintojen aloittamiseen, eikä hän päässyt myöskään maan armeijaan heikon näkönsä vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?