Kurdijoukot julistivat taistelun päättyneeksi: Isis on eliminoitu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kurdijoukot julistivat taistelun päättyneeksi: Isis on eliminoitu

Yhdysvaltojen tukemat SDF-kurdijoukot julistivat lauantaiaamuna ”täydellisesti eliminoineensa” Isisin Syyriassa.

23.3.2019 8:39 | Päivitetty 23.3.2019 11:15

SDF antoi julistuksensa sen jälkeen, kun taistelut Isisin viimeisenä linnakkeena pidetyssä Baghuzissa olivat päättyneet.

SDF:n mukaan Syyria on nyt ”puhdistettu Isis-taistelijoista”.

– Tänä ainutlaatuisena päivänä muistamme niitä tuhansia marttyyreja, joiden ponnistelut mahdollistivat tämän voiton, SDF lausui.

Isisin kukistumisen jäljillä alueelle on kehkeytynyt pakolaiskriisi, kun viimeiset tukialueet ovat tyhjentyneet viime aikoina ihmisistä.

Kansainvälisen avustusjärjestö IRC:n mukaan 2000 naista ja lasta saapui myöhään keskiviikkona al-Holin leirille Koillis-Syyriassa. Leiriin on saapunut tuhansia ihmisiä sen jälkeen, kun Isis on menettänyt alueitaan.

– Nämä naiset ja lapset olivat pahimmassa kunnossa mitä olemme nähneet sen jälkeen, kun kriisi alkoi. Moni oli joutunut taistelujen keskelle ja kymmenet olivat palaneet tai haavoittuneet vakavasti sirpaleista, IRC:n Irakin ja Koillis-Syyrian johtaja Wendy Taeubersanoi lausunnossa.

– Odotamme tänne saapuvan pian 3 000 ihmistä ja olemme huolissamme siitä, että he saattavat olla vieläkin huonommassa kunnossa.

Al-Holin leirillä on tällä hetkellä yli 72 000 ihmistä.

Tältä näytti Al-Holissa maaliskuun alussa:

Voiko Isis vielä nousta?

Huolimatta sotilaallisesta tappiosta useat asiantuntijat ovat varoittaneet, että terrorijärjestö on edelleen uhka.

Esimerkiksi Yhdysvaltojen armeija on todennut, että terrorijärjestöllä voi edelleen olla kymmeniä tuhansia taistelijoita Irakissa ja Syyriassa. Pentagonin sisäisen valvontaosaston raportin mukaan Isis voisi nousta Syyriassa uudelleen 6–12 kuukaudessa ja saada haltuunsa alueita, jos terrorijärjestöön ei kohdistu painetta.

Britannian tiedustelupalvelu MI6 on puolestaan varoittanut, että Isis saattaisi palata ”epäsymmetriseen sodankäyntiin” menetettyään maa-alueensa. Vielä heikennyttyäänkin Isis on ottanut nimiinsä useita ulkomailla tehtyjä terrori-iskuja, vaikka ne ovat usein olleet ”yksinäisten susien” tekemiä ilman ulkopuolista ohjausta.

Lue lisää: Onko Isis vielä uhka? 5 kysymystä ja vastausta pelätystä äärijärjestöstä ja sen tulevaisuudesta

Myöskin Isisin johtajan Abu Bakr al-Baghdadin olinpaikka on kysymysmerkki. Vaikka hänen sijaintiaan ei tiedetä, uskotaan hänen olevan yhä elossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?