Kommentti: Pääseekö Trump vihdoin pälkähästä? – ”savuava ase” näyttää puuttuvan Muellerin odotetusta raportista

Julkaistu:

Robert Muellerin raportti voi olla erävoitto presidentille mutta tutkimukset jatkuvat edelleen, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Lähes kaksi vuotta kestäneen Venäjä-tutkinnan aikana erikoissyyttäjä Robert Mueller otti tavakseen kertoa suurista uutisista usein perjantai-iltapäivisin. Myös tieto tutkimusraportin valmistumisesta saapui perjantaina toimistojen sulkemisajan jälkeen.

Varsinaista raporttia amerikkalaiset saavat vielä odottaa sillä se ei ole ainakaan vielä julkinen. Pääkohdat ja johtopäätökset oli tarkoitus esitellä kongressille jo viikonlopun aikana. Oikeusministeri päättää, miltä osin löydökset julkaistaan yleisölle.

Amerikkalaisviestimet tiesivät kuitenkin jo perjantaina kertoa, ettei raportti olisi esittämässä uusien syytteiden nostamista presidenttiä tai tämän lähipiiriä vastaan. Osa raportista voi jäädä salaiseksi, sillä oikeusministeriön tapoihin kuuluu tiedottaa vain aiheellisista rikosepäilyistä. Demokraattileirissä raporttia kuitenkin vaaditaan kokonaan julki vaikka haasteen uhalla.

Mueller keskittyi tutkimuksissaan kahteen kysymykseen: tekikö Trumpin kampanjaorganisaatio jonkinlaista yhteistyötä Kremlin palkkalistoilla olleiden tai sitä lähellä toimineiden venäläisten kanssa vaalitulokseen vaikuttamisessa, ja pyrkikö Trump tai tämän lähipiiri piilottelemaan näitä yhteyksiä tai haittaamaan tutkintaa jollain tavalla.

Epäilys presidentin ”vehkeilystä” vieraan vallan hallinnon kanssa on historiallinen. Tutkintaa on verrattu 1970-luvun Watergate-skandaaliin, jossa presidentti Richard Nixon joutui eroamaan laittomuuksien ja niiden peittelyn paljastumista seuranneiden virkarikossyytteiden jälkeen. Viimeinen niitti oli nauha, jossa Nixonin kuultiin keskustelevan tutkinnan haittaamisesta väärennetyillä todisteilla.

Nyt vaikuttaa siltä että mitään tällaista ”savuavaa asetta” ei Trumpia vastaan olisi löydetty. Myös Trumpin asettaminen virkasyytteeseen on ollut esillä, mutta valtaosa demokraateista on ollut haluttomia puhumaan aiheesta ennen Muellerin raportin julkaisua. Syyttäminen voi olla vaikeaa, jos uusia todisteita presidentin syyllisyydestä ei ilmaannu.

Vaarana on syyteprosessin epäonnistuminen ja sitä seuraava poliittinen tappio. Näin kävi republikaaneille 1990-luvulla, kun kongressi päätyi nostamaan virkasyytteen seksiskandaalissa ryvettynyttä Bill Clintonia vastaan. Clinton oli vasta toinen virkasyytteen saanut presidentti maan historiassa.


Muellerin tutkinta on kaikesta huolimatta johtanut hämmästyttäviin tuloksiin ja paljastanut paljon sekä Venäjän vaalivaikuttamisesta että Trumpia vaalien aikana ympäröineistä henkilöistä. Syystä tai toisesta Trumpin lähipiiri muodostui vaalikampanjan aikana miehistä, joilla oli tai joilla toivottiin olleen lämpimät suhteet Kremlin suuntaan. Myös Trump itse herätti huomiota puhumalla lämpimästi presidentti Vladimir Putinista.

Toiminnan taustalla saattaa hyvin olla Trumpin intohimo ja koko elämän päämäärä: raha. Syytetyn penkille päätyneiden joukkoon kuulunut Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on kertonut puuhanneensa Moskovaan Trump Tower –pilvenpiirtäjää vielä vaalikampanjan aikana. Trump saattoi nähdä kampanjansa enemmän bisnesmahdollisuutena kuin aitona tilaisuutena nousta presidentiksi.

Vaikka Muellerin raportti säästäisi presidentin ja tämän perheen syytteiltä, ei taistelu Venäjä-aiheen ympärillä ole ohi. Edustajainhuoneessa valtaan päässeet demokraatit ovat käynnistelemässä omia selvityksiään, joita tuskin ainakaan hillitään raportin julkaisun jälkeen.

Tutkinnan aikana Mueller myös siirsi lukuisia sen osia paikallisten syyttäjien hoidettaviksi. Esimerkiksi New Yorkissa jatketaan tutkintaa, joka liittyy Trumpin virkaanastujaisia varten kerättyjen rahojen mahdolliseen väärinkäyttöön. Washingtonissa meneillään on oikeusprosessi, joka liittyy demokraateilta varastettujen tietojen julkaisemista Wikileaks-vuotosivustolla.

Venäjä-kytkösten lisäksi Trump on tutkinnan alla muun muassa väitetystä verovälttelystä. Muellerin raportti voi olla erävoitto presidentille, mutta peli jatkuu edelleen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt