Vehkeilikö Trump Venäjän kanssa? – näin historiallinen tutkinta alkoi ja eteni skandaalista toiseen

rac

Julkaistu:

Yhdysvallat
Presidentti on kutsunut kampanjakoneistoonsa kohdistunutta tutkintaa ”noitavainoksi” vaikka sen aikana on nostettu kymmeniä syytteitä.
Amerikkalaiset tiedusteluorganisaatiot ovat kertoneen todistaneensa, että Venäjän valtion toimijat pyrkivät vaikuttamaan vuoden 2016 presidentinvaalien tulokseen Yhdysvalloissa ja auttamaan Donald Trumpin voittoon. Venäläiset hakkeroivat ja julkaisivat vahingollisia tietoja vastaehdokas Hillary Clintonista ja levittivät sosiaalisessa mediassa propagandaa, jonka tarkoituksena oli jakaa amerikkalaisia ja tukea Trumpin valintaa.

Liittovaltion poliisi FBI käynnisti oman tutkintansa paljastussivusto Wikileaksin julkaisemista sähköposteista jo heinäkuussa 2016. Huomio oli jo kiinnittynyt Trumpin kampanjaorganisaatiossa työskennelleiden ja vaalien jälkeen hallintoon nousseiden henkilöiden lukuisiin yhteyksiin venäläisten kanssa.

Helmikuussa 2017, muutama kuukausi vaalien jälkeen, Trumpin Valkoisen talon turvallisuusneuvonantajaksi nostama Michael Flynn joutui eroamaan tehtävästään valehdeltuaan käymistään keskusteluista Venäjän-suurlähettiläs Sergei Kisljakin kanssa.


Maaliskuussa FBI:n johtaja James Comey kertoi liittovaltion poliisin tutkivan vaaleihin sekaantumista. Toukokuussa Trump irtisanoi Comeyn, paljastaen myöhemmin tv-haastattelussa taustalla vaikuttaneen Venäjä-yhteyksien tutkiminen.

Myöhemmin Comey kertoi Trumpin vaatineen häneltä yksityisessä keskustelussa Flynniin kohdistuneiden tutkimusten lopettamista ja ”lojaaliutta” ja että hän oli kieltäytynyt lupauksesta. FBI:n virkaatekeväksi johtajaksi noussut Andrew McCabe määräsi kaikessa hiljaisuudessa selvityksen Trumpin mahdollisesta rikollisesta toiminnasta.

17. toukokuuta oikeusministeriö nimitti FBI:n entisen johtajan Robert Muellerin erikoissyyttäjäksi selvittämään Trumpin ja tämän kampanjakoneiston mahdollisia yhteyksiä venäläisiin ja yhteistyötä vaalivaikuttamisessa. Yllätetyksi tullut Trump oli raivoissaan ja kutsui tutkintaa ”noitavainoksi”.


Heinäkuussa New York Times -lehti paljasti tutkijoiden tarkastelevan kesäkuussa 2016 Trump Tower -pilvenpiirtäjässä New Yorkissa järjestettyä tapaamista venäläisen asianajajan ja Trumpin lähipiirin välillä. Tapaamisessa asianajaja tarjosi vahingollista tietoa Clintonista Trumpin pojalle Donald Trump Jr:lle, vävy Jared Kushnerille ja kampanjapäällikkö Paul Manafortille.

Lokakuussa 2017 Manafort ja tämän kakkosmiehenä kampanjassa toiminut Rick Gates saivat syytteet talousrikoksista, jotka liittyvät aiempiin töihin Ukrainassa. Manafort sai myöhemmin seitsemän vuoden vankeustuomion.

Mueller nosti syytteen myös Trumpin kampanja-avustanutta George Papadopoulosta vastaan valehtelusta omista yhteyksistään venäläisiin vuoden 2016 aikana.

Helmikuussa 2018 Mueller julkisti ensimmäiset syytteen venäläisiä toimijoita vastaan vaaleihin sekaantumisesta. Syytteen saivat 13 venäläistä, joilla on yhteys Venäjän ”trollitehtaaseen” ja sen tehtailemaan sosiaalisen median kampanjointiin. Heinäkuussa syytteet saivat lisäksi 12 Venäjän tiedustelupalvelu GRU:n jäsentä.


Marraskuussa Trumpin pitkäaikainen asianajaja Michael Cohen myönsi valehdelleensa kongressille vaalikampanjan aikana venäläisten kanssa käymistään neuvotteluista, joiden tavoitteena oli rakentaa Trump Tower -pilvenpiirtäjä Moskovaan. Joulukuussa Cohen tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan erilaisista talousrikoksista.

Tammikuussa 2019 Trumpin liittolaisiin kuuluva Roger Stone pidätettiin tämän valehdeltua tutkijoille yhteydenpidostaan Wikileaks-vuotosivuston kanssa vuoden 2016 aikana. Stone oli kehuskellut sivuston vuotamilla, Clintonille vahingollisilla tiedoilla ennen niiden julkaisua.

22. maaliskuuta Mueller luovutti tutkimusraporttinsa oikeusministerille.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt