Suomalainen Mari esittelee kuittinsa: Näin paljon maksoi synnytys Yhdysvalloissa – ”Hinnat ovat poskettomia”

– Kun on vakuutus, niin hoitoa kyllä saa jos sitä tarvitsee, Mari kertoo amerikkalaisesta terveydenhuollosta.

Mari synnytti Yhdysvalloissa ja kertoi suuresta laskusta.

23.3.2019 7:13

Suomen ja Yhdysvaltain terveydenhuolto on ollut esillä Trumpin YK-lähettiläs ja republikaanipoliitikko Nikki Haleyn twiitin vuoksi.

Haley kirjoitti Twitterissä, että suomalaiset eivät pidä terveydenhuoltojärjestelmästään.

Kyseessä oli vastaus demokraattisenaattorin Bernie Sandersin twiittiin, jossa tämä otti kantaa laajalle levinneeseen uutiseen, jonka mukaan synnyttäminen maksaa Suomessa vain 60 dollaria, kun taas Yhdysvalloissa hinta voi olla jopa 12 000 dollaria.

Suomalaiselle Marille Yhdysvaltain terveydenhuoltojärjestelmä on tullut hyvin tutuksi. Mari muutti Yhdysvaltain länsirannikolle miehensä töiden perässä. Pariskunta löysi asuinalueeltaan hyvän sairaalan, jossa oli kaikki tarvittavat palvelut.

Kesällä 2016 Mari synnytti Yhdysvalloissa lapsen.

– Synnytykseni Yhdysvalloissa maksoi yhteensä noin 28 000 dollaria (noin 25 000 euroa). Miehelläni oli työnsä kautta melko hyvä sairausvakuutus, joten meille jäi maksettavaa yhteensä noin 3 000 dollaria (noin 2 700 euroa).

Mari kertoo, että synnytys sujui täysin normaalisti ilman komplikaatioita. Marin IS:lle lähettämän synnytyslaskun loppusumma ennen vähennyksiä oli 21 675,1 dollaria.

Laskussa on eritelty yksityishuoneesta veloitettu summa, anestesia, apteekkikustannukset, laboratoriokokeet sekä päivystyksessä vietetty aika.

– Lääkkeet, joita sairaalassa söin olivat Buranan tapainen tulehduskipulääke ja ummetuslääke, eli edullisia lääkkeitä joita myydään myös käsikaupassa. Siihen nähden hinnat ovat poskettomia. Synnytyksen alussa olin joitain tunteja päivystyksessä tarkkailussa korkean verenpaineen vuoksi, kunnes pääsin varsinaiseen synnytyshuoneeseen.

Synnytyslaskun lisäksi Mari sai erillisen laskun lastenlääkäriltä, anestesialääkäriltä ja päivystysosaston lääkäriltä. Yhteensä laskut olivat siis noin 28 000 dollaria.

Synnytyslaskun loppusumma ennen vähennyksiä oli 21675,1 dollaria.

Mari kertoo, että synnytyksen jälkeinen sairaalajakso jäi varsin lyhyeksi.

– Pääsääntöisesti sairaalassa ollaan hyvin sujuneen alatiesynnytyksen jälkeen vain yksi yö. Meillä lapsi syntyi kuitenkin illalla, joten saimme olla yhteensä kaksi yötä. Sen jälkeen jouduimme kotiin, vaikka lapsi ei osannut vielä syödä.

Mari olettaa, että lyhyt sairaalajakso liittyy siihen, ettei vakuutusyhtiö korvaa pidempää oleskelua sairaalassa.

Marin perheellä olleesta sairausvakuutuksesta he joutuivat itse maksamaan tiettyä kuukausisummaa, joten sairausvakuutus ei suinkaan ollut ilmainen.

– Terveydenhuoltokuluissa jouduimme maksamaan noin kahteen tuhanteen dollariin asti itse. Sitten tuli ns. hintakatto. Sen yli menevissä kuluissa oli 20 prosentin omavastuu. Uusi hintakatto tuli vastaan noin viidessä tuhannessa dollarissa, jonka jälkeen vakuutus kattoi kulut.

Hintojen vertailu oli ongelmallista. Hinnastoja ei ollut nähtävillä missään paikoissa.

– Hinnat eivät välttämättä perustu mihinkään todelliseen, vaan ne ovat sopimuksia sairaalan tai lääkärin ja vakuutusyhtiön kanssa.

Hinta voi olla hänen mukaansa siis täysin toinen eri vakuutusyhtiöillä.

Positiivisena asiana Mari mainitsee sen, että hoitoon ja tutkimuksiin pääsi todella nopeasti. Paikoin nopeammin kuin Suomessa.

– Kun on vakuutus, niin hoitoa kyllä saa jos sitä tarvitsee. Yhdysvalloissa lain mukaan äitiyteen liittyvät lääkärikäynnit, eli Suomessa neuvolakäynnit, vakuutus korvaa kokonaisuudessaan. Varsinkin odottavana äitinä jos joku asia huoletti, niin lääkäriin vaan ja asiat kyllä tutkittiin.

Mari sanoo, että tutkimuksia tehdään hyvin herkästi, sillä lääkärit ja sairaalat voivat laskuttaa vakuutusyhtiöitä.

– Eri asia on se, että ovatko kaikki tutkimukset tarpeellisia, hän naurahtaa.

Demokraattisenaattori Bernie Sanders on oikeilla jäljillä Suomen hintatasosta.

Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että tavallisen alatiesynnytyksen jälkeen lasku määräytyy sairaalapäivien hinnan mukaan.

Jos perhe on sairaalassa yhden yön, on synnytyslasku Husissa 48,90 euroa.

Ongelmattoman alatiesynnytyksen todelliset mediaanikustannukset eli kuntalaskutushinta on Husissa 2 140 euroa.

Hinnat vaihtelevat Suomessa jonkin verran sairaanhoitopiireittäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?