Trumpin ex-lähettilään aloittama keskustelu Suomen terveydenhuollosta jatkuu maailmalla – nyt nousi esiin sote ja Sipilän hallituksen kaatuminen

Julkaistu:

Yhdysvaltain entisen YK-lähettilään käynnistämä keskustelu on saanut uusia ulottuvuuksia.
Twitterissä jatkuu kiivas keskustelu Suomen terveydenhuollosta, ja nyt siihen on vedetty mukaan myös Juha Sipilän (kesk)hallituksen ero.

Keskustelu käynnistyi, kun Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs, republikaanipoliitikko Nikki Haley vastasi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bernie Sandersin twiittiin. Sanders oli ottanut kantaa laajalle levinneeseen uutiseen, jonka mukaan synnyttäminen maksaa Suomessa vain 60 dollaria, kun taas Yhdysvalloissa hinta voi olla jopa 12 000 dollaria.

– On totta, että terveydenhuoltokulut ovat liian suuret, mutta meidän vertaaminen Suomeen on naurettavaa. Kysy heiltä, mitä mieltä he ovat terveydenhuollostaan. Et tule pitämään vastauksesta, Haley twiittasi keskiviikkona.

Haley sai pian vastauksia lukuisilta suomalaisilta ja muilta, jotka ylistivät suomalaista terveydenhuoltoa ja kertoivat kokemuksiaan siitä. Keskustelusta uutisoitiin myös perinteisessä mediassa, sillä siihen tarttuivat ainakin CNN ja Washington Post.
Torstaina keskusteluun liittyi republikaanipuoluetta lähellä olevan konsulttifirman Targeted Victoryn toimitusjohtaja Logan Dobson. Hän jakoi Twitterissä CNBC-kanavan maaliskuun alkupuolella julkaiseman uutisen, jossa kerrottiin Sipilän hallituksen eronneen sote-uudistuksen kaatumisen seurauksena.

– Demokraatit: ”Meidän täytyy muuttaa terveydenhuoltoamme enemmän Pohjoismaiden suuntaan”. Todellinen Pohjoismaa: ”Terveydenhuoltojärjestelmämme on käsistä lähteneiden kulujen takia pahasti uudistamisen tarpeessa, mutta kompromissi on mahdoton, joten hallituksemme kirjaimellisesti hajoaa”, Dobson kirjoitti julkaisemansa linkin saatesanoiksi.

”Republikaanien tulisi harkita tätä myös”

Perjantai-iltaan mennessä Dobsonin twiittiä oli jaettu edelleen yli 1 800 kertaa, siitä oli tykätty yli 4 200 kertaa ja se oli kerännyt peräänsä lähes 300 kommenttia sekä suomalaisilta että muilta Twitter-käyttäjiltä. Osa epäili, ettei Dobson olisi lukenut jakamaansa artikkelia lainkaan.

Dobsonille kerrottiin, että Sipilän hallitus olisi joka tapauksessa pian jäänyt historiaan lähestyvien vaalien vuoksi.

Monet kommentoijat muistuttivat Dobsonia siitä, että ”käsistä lähteneillä kustannuksillakin” Suomen terveydenhuoltojärjestelmä on Yhdysvaltojen järjestelmää edullisempi. Lisäksi häntä valistettiin useaan otteeseen siitä, että suomalaiset elävät amerikkalaisia kauemmin.

Joidenkin amerikkalaisten mielestä yhdysvaltalaisten konservatiivipoliitikkojen tulisi ottaa oppia suomalaisista kollegoistaan.

– Konservatiivit jättävät työnsä epäonnistuttuaan uudistuksen läpi viemisessä. Republikaanien tulisi harkita tätä myös, kirjoitti esimerkiksi Candice Aiston -niminen Twitterin käyttäjä.
Jotkut viittasivat siihen, että kaatuneella sote-uudistuksella Suomen järjestelmää olisi muutettu amerikkalaisen järjestelmän suuntaan.

– Todellinen keskustaoikeistolainen Pohjoismaan hallitus: ”Olemme yrittäneet muuttaa terveydenhuoltojärjestelmäämme vähemmän pohjoismaiseksi ja enemmän yhdysvaltalaiseksi, mutta se osoittautui erittäin epäsuosituksi päätökseksi, joten eroamme kaikki”, Oddo-nimellä Twitterissä esiintyvä käyttäjä kirjoitti mukaillen Dobsonin viestiä.

Dobsonia valistettiin maakuntamallista

Osa suomalaisista kommentoijista myönsi, että terveydenhuoltojärjestelmässä on puutteensa, ja sen vuoksi toimivaakin järjestelmää on toisinaan päivitettävä. Muutama amerikkalainen vaikuttaa kommenttiketjun perusteella olevan yllättävänkin hyvin perillä Suomen sote-uudistuksen käänteistä.

– Typerä vertaus. Suomen hallituksen kyvyttömyys viedä uudistusta läpi liittyi siihen faktaan, että osa uudistuksista oli ristiriidassa perustuslain kanssa, eikä niitä ehditty muuttaa ennen vaaleja. Lisäksi, Suomi käyttää 9,5 prosentti bruttokansantuotteestaan terveydenhuoltomenoihin, kun sama luku on Yhdysvalloissa 17,3 prosenttia, kertoi Twitter-käyttäjä @docrod2009, joka kertoo esittelytekstissään olevansa baltimorelaisen Morgan State -yliopiston journalistiikan professori.

Dobsonia valistettiin myös maakuntauudistuksen yhteydestä hallituksen kaatumiseen.

– Itse asiassa terveydenhuoltouudistus kaatui, koska se oli naitettu yhteen alueellisen hallintouudistuksen kanssa. Mutta on totta, että uudistusta tarvitaan rahoitusjärjestelmää uhkaa kriisi iäkkäiden kansalaisten kasvavan määrän vuoksi, Niko Sillanpää kirjoitti.

Dobsonin twiitin on jakanut edelleen myös keskustelun käynnistänyt Nikki Haley. Hän ei ole tiettävästi kommentoinut Suomen terveydenhuoltojärjestelmää ensimmäisen twiittinsä jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt