Satelliittikuva paljastaa Mosambikin katastrofin laajuuden – tulvan saartama Graham todisti kauheita asioita, mutta näki myös ihmisten voiman hädässä

rac

Julkaistu:

Mosambikissa jatkuvat pelastustyöt Kaakkois-Afrikkaan viikko sitten iskeneen Idai-syklonin jäljiltä.
Myrskyn aiheuttamien tulvien laajuudesta saa käsityksen Euroopan avaruusjärjestö ESA:n tuoreesta satelliittikuvasta, jossa tulva-alueet näkyvät punaisena.
  • Kuvaa pelastustoimista Mosambikissa on nähtävissä yllä olevalla videolla.
Satelliittikuvan perusteella näyttää siltä, että myrskytuhoista pahoin kärsivän Beiran satamakaupungin länsipuolelle on syntynyt ikään kuin uusi sisämeri. Buzi-joen ympärillä oleva alue on Guardianin mukaan noin 125 kilometriä pitkä ja 25 kilometriä leveä.


– Emme ole koskaan nähneet mitään tämän laajuista Mosambikissa. Jotkut padot ovat murtuneet ja osa on saavuttanut täyden kapasiteettinsa, joten tulvaportit avataan pian. Kyse on tulvimisen, syklonin, patojen murtumisen sekä sen mahdollisesti aiheuttamien hyökyaaltojen yhteysvaikutuksesta, sanoi useista avustusjärjestöistä koostuvan Cosaco-järjestön koordinaattori Emma Beaty AFP:lle.

Mosambikissa virallinen vahvistettujen kuolonuhrien lukumäärä oli Reutersin mukaan perjantaina 242. Naapurimaassa Malawissa vastaava lukema oli 56 ja Zimbabwessa 142.

Mosambikin ympäristöministerin Celso Correian mukaan noin 15 000 ihmistä oli edelleen kateissa. Tuhansien ihmisten on kerrottu odottavan edelleen pelastajia veden saartamien talojen katoilla ja puissa.


YK:n lastenjärjestön Unicefin johtaja Henrietta Fore varoitti, että pelastus- ja avustustoimet laahaavat pahasti jäljessä.

– Aika on loppumassa, käsillä on kriittinen kohta, Fore kertoi AFP:lle suunnatessaan New Yorkista Beiraan.

Ahdingossa olevien pelastaminen on käynnissä, mutta samalla avustusjärjestöjen työntekijät joutuvat ponnistelemaan ruokkiakseen jo pelastetut ja hätäsuojiin sijoitetut ihmiset, jotka ovat menettäneet kaiken omaisuutensa. Foren mukaan ehdoton prioriteetti on tällä hetkellä hygienian ja puhtaan juomaveden saannin varmistaminen, sillä pelkona on myös koleran ja malarian kaltaisten tautien leviäminen.

”Perheitä, lapsia ja vauvoja puissa, niin kauas kuin silmä kantoi”

Satelliittikuvien ohella Mosambikin karusta tilanteesta kertoo myös zimbabwelaisen maatalous- ja metsäneuvojan Graham Taylorin silminnäkijäkertomus, jonka BBC on julkaissut verkkosivuillaan.

10 vuotta Mosambikin Manicassa asunut Taylor ajoi viikko sitten autollaan Beiraan auttaakseen siellä asuvaa poikaansa myrskytuhojen korjaamisessa. Paluumatkallaan hän jäi päiväkausiksi saarroksiin pieneen Lamegon kaupunkiin, jossa hän kohtasi järkyttäviä asioita pelastajia odotellessaan.


Samalla miehen kertomus on osoitus vahvuudesta, jota ihmisistä saattaa löytyä kauheiden olosuhteiden keskellä.

– Noin 95 prosenttia taloista oli sortunut ja tuhoutunut, erityisesti ne, jotka oli rakennettu tolpista ja mudasta. Jos jäljellä oli kattoja, niiden päällä oli ihmisiä. Heitä oli myös puissa – perheitä, lapsia ja vauvoja puissa, niin kauas kuin silmä kantoi, Taylor kuvailee kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa kului kaksi päivää, eikä käytännössä minkäänlaisia merkkejä avun saapumisesta näkynyt. Poikkeuksena oli Yhdysvaltojen Peace Corps -joukoissa mukana aikanaan ollut paikallinen mies.


Hän onnistui kahden pitkän köyden, pienen veneen ja tyhjien 20 litran kanistereiden avulla kyhäämään virityksen, jolla ihmisiä saatiin avustettua askel askeleelta ja hitaasti turvaan kuivemmalle maalle. Apunaan miehellä oli noin 10 muuta ihmistä.

– 48 tunnin aikana he eivät missään vaiheessa lopettaneet työskentelyä. Läpi yön ajoneuvojen valot valaisivat köysiä ja ihmisiä. Se oli kuin ihmisjuna, jossa olleita opastettiin ja avustettiin turvaan. Hän teki fantastista työtä, Taylor kertoo.

Satoja ruumiita tien varressa

Kahden päivän kuluttua vesi oli laskenut hieman, ja Taylor sekä sadat paikalliset lähtivät kävelemään kohti turvallisempia alueita.

– Kun kävelimme kännyköiden taskulamppujen valossa, kuulimme itkemistä ja vaikerrusta jatkuvasti ainakin 10–15 kilometrin matkalla. Ihmiset surivat, koska ruumiita oli huuhtoutunut tien varsille. Arvioimme yhdessä nähneemme 200–350 ruumista, mukaan lukien lapsia. Se oli todella surullista.


Seitsemäntuntisen marssin jälkeen joukko saavutti pienen Nhamatandan kaupungin, joka oli jo valmiiksi täynnä tulvista selvinneitä. Sieltä pääsi kuitenkin jo etenemään bussilla toisaalle.

– Näin asioita, jotka tekivät minut hyvin nöyräksi. Näin vanhoja naisia kantamassa aviomiehiään kilometrien matkoja läpi tulvavesien – se on fyysisesti vaativaa – ja sen, kuinka kaikki auttoivat toisiaan, Taylor kuvailee kävellessään kokemaansa.

YK on vedonnut lisäavun saamiseksi Mosambikiin. Kansainvälinen avustustyön tarve tarkentuu sitä mukaa, kun katastrofin laajuus selkenee. Ympäristöministeri Correian mukaan tässä ovat apuna myös perjantaina käyttöön otetut lennokit, joilla saadaan parempi käsitys tulva-alueiden tilanteesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt