Operaatio Redfold: Tuhansia sotilaita valmiudessa brexit-kaaoksen varalta – bunkkeriin avattiin operaatiokeskus

Julkaistu:

Brexit
Bunkkeri sijaitsee puolustusministeriön päärakennuksen alla Lontoon keskustassa.
Britannian puolustusministeriö on avannut Lontoossa sijaitsevaan bunkkeriin operaatiokeskuksen sopimuksettoman brexitin varalle, uutisoi Sky News verkkosivuillaan.

Keskuksesta voitaisiin tarvittaessa ohjata joukkoja hallituksen avuksi, mikäli irtautuminen Euroopan unionista aiheuttaisi häiriöitä esimerkiksi terveydenhoidossa, liikenteessä tai puolustuksessa.

Operaatiota kutsutaan nimellä ”Redfold”, ja valmiudessa on noin 3 500 sotilasta. Heitä voitaisiin käyttää esimerkiksi ruokatarvikkeiden, polttoaineen ja muiden tavaroiden kuljettamiseen. Sotilastukikohdista puolestaan voitaisiin tehdä pysäköintialueita, mikäli tullitarkastukset aiheuttaisivat viivästyksiä.

– Se on tiimi, joka on tarvittaessa valmis tukemaan mitä tahansa toimia. Kun lähestymme teoreettista tai mahdollista sopimuksetonta eroa, tämä on paikka, josta reagointi voidaan koordinoida, ministeriön tiedottaja toteaa uutistoimisto AFP:lle.

Ydinaseiskun kestävä bunkkeri sijaitsee puolustusministeriön päärakennuksen alla Whitehallissa, Lontoon keskustassa. Brittimedian mukaan sitä käytetään kansallisen hätätilan hetkellä.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan Britannian oli määrä lähteä EU:sta maaliskuun 29. päivänä, mutta pääministeri Theresa Mayn jättämä lisäaikapyyntö brexitin toteuttamiseen hyväksyttiin torstaina Eurooppa-neuvostossa tietyin ehdoin.

Britannialle myönnettiin lykkäystä 22. toukokuuta asti – edellyttäen, että maa hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla. Mikäli sopimusta ei hyväksytä, pidennystä on 12. huhtikuuta asti. Siihen mennessä Britannian on kerrottava suunnitelma jatkoaskeleista välttääkseen sopimuksettoman eron.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk sanoo, että käytännössä kaikki brexit-vaihtoehdot ovat edelleen Britannian kannalta auki huhtikuun 12. päivään asti.

– Britannian hallituksen vaihtoehdot ovat edelleen sopimus, ei sopimusta, pitkä lisäaika tai artiklan 50 kumoaminen. 12. huhtikuuta on avainpäivämäärä Britannian päättäessä, järjestääkö se Euroopan parlamentin vaalit. Jos se ei ole päättänyt tehdä niin siihen mennessä, pitkän lisäajan vaihtoehdosta tulee automaattisesti mahdoton, Tusk kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.