Kammottava löytö Mount Everestillä: Jään sulaminen paljastanut useita vanhoja ruumiita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kammottava löytö Mount Everestillä: Jään sulaminen paljastanut useita vanhoja ruumiita

Mount Everest on koitunut lähes 300 kiipeilijän kohtaloksi. Kaikkia kadonneiden ruumiita ei ole koskaan löydetty.

Mount Everest 27. huhtikuuta 2014. Kuvan kiipeilijät eivät liity jutun tapaukseen.­

22.3.2019 0:30

Lähes kolmesataa kiipeilijää on kuollut yrittäessään valloittaa maailman korkeinta vuorta, Mount Everestiä (8 848 metriä merenpinnasta). Heistä kahden kolmasosan ruumiita ei ole löydetty, vaan niiden uskotaan jääneen lumen ja jään alle vuorelle.

Nyt lumen ja jään sulaminen on paljastanut epämiellyttäviä löytöjä, kertoo BBC.

– Jääpeite ja jäätikkö sulaa nopeasti ilmastonmuutoksen vuoksi. Vuosia sitten hautautuneet ruumiit paljastuvat nyt, kertoo nepalilainen ammattiopas Ang Tshering Sherpa.

Useat tieteelliset tutkimukset tukevat oppaiden kokemusta ilmastonmuutoksen sulattaneista jäätiköistä.

Vuori on kätkenyt nyt paljastuvia ruumiita jopa vuosikymmeniä. Khumbun jäätiköltä ja sieltä sijaitsevalta jääputoukselta on tullut näkyviin eniten ruumiita. Paikkaa pidetään vaarallisimpana kohtana South Colissa, joka sijaitsee 7 906 metrin korkeudessa. Näin korkealla vuoristotaudin riski on kasvanut.

Kiipeilijät ovat tuoneet ruumiita alas vuorilta, mutta se on hyvin kallista. Retkikuntaoppaiden järjestön mukaan ruumiiden tuominen alas vaatii yhteistyötä hallituksen virastojen kanssa.

Ruumiin alas tuominen vuorelta voi maksaa 40 000–80 000 dollaria, ja käy sitä vaikeammaksi, mitä korkeammalta se pitää tuoda.

Sherpa muistelee BBC:lle hankalinta ruumiinkuljetusoperaatiota, jossa hän on ollut mukana. Ruumis löytyi 8 700 metrin korkeudesta läheltä huippua. Se oli täysin jäässä ja painoi 150 kiloa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?