Trumpin ex-lähettiläs tölvi Suomen terveydenhuoltoa, amerikkalaismediat nostivat esiin tilastot: Maailman paras – ”Kertokaa se Nikki Haleylle”

Julkaistu:

Myös suomalaisten vastaukset Haleylle Twitterissä saavat tilaa verkkojutuissa.
Suomalaiset eivät pidä terveydenhuoltojärjestelmästään, väitti Trumpin YK-lähettiläs ja republikaanipolitikko Nikki Haley keskiviikkona Twitterissä.
Kyseessä oli vastaus demokraattisenaattorin Bernie Sandersin twiittiin, jossa tämä otti kantaa laajalle levinneeseen uutiseen, jonka mukaan synnyttäminen maksaa Suomessa vain 60 dollaria, kun taas Yhdysvalloissa hinta voi olla jopa 12 000 dollaria.

Suomalaisen järjestelmän edullisuus perustuu Haleyn Twitter-vastauksen mukaan palvelujen kehnouteen.

Isot amerikkalaismediat CNN ja Washington Post reagoivat tänään väitteisiin omilla verkkosivuillaan.

Washington Post nostaa esiin YK:n eilen keskiviikkona julkaiseman onnellisuustutkimuksen, jossa Suomi oli kärkimaa jo toista vuotta peräkkäin.

Otsikko kuuluu vapaasti suomennettuna: ”Suomen terveydenhuolto on arvioitu parhaaksi maailmassa. Kertokaa se Nikki Haleylle.”

Toimittaja Emily Tamkin kirjoittaa analyysissään, että Suomi ei ole kärjessä vain onnellisuudessa.

– Viime vuonna julkaistussa kansainvälisessä tutkimuksessa selvisi, että Suomella on maailman paras terveydenhoitojärjestelmä. Tutkimuksen mukaan Suomella, Sveitsillä ja Islannilla on paras ja tasaveroisin laatu. Lisäksi Suomen terveydenhuolto on parantunut eniten viime vuosina. Saman tutkimuksen mukaan Yhdysvalloilla on maailman kallein terveydenhuolto, Tamkin kirjoittaa.

Lisäksi Washington Post esittelee suomalaisten vastauksia Haleyn twiittiin, jossa hän sanoo:

– Terveydenhuollon kustannukset ovat liian korkeat ja se on totta, mutta meidän vertaamisemme Suomeen on naurettavaa. Kysy heiltä, millainen heidän terveydenhuoltonsa on. Et tule pitämään vastauksesta.
– Nikki meillä on kaksi lasta, joista vanhempi on syntynyt Yhdysvalloissa ja nuorempi Suomessa. Sinun pitäisi kysyä vaimoltani, et tule pitämään vastauksesta, vastasi Twitterissä Harri Karvinen.

CNN puolestaan nosti Suomen YK:n lähettilään Kai Sauerin, Hayleyn ex-kollegan, vastaustwiitit juttuunsa.

Sauer on vastannut Haleylle peräti neljällä twiitillä. Ensimmäinen twiitti kattaa muun muassa Suomen hyvät tutkimustulokset terveysjärjestelmän, ensiavun ja sairaalahoidon asioissa.
CNN nostaa juttuunsa lisäksi ilmeväiskuolleisuustilaston.

– Suomessa kuolee 2,3 alle viisivuotiasta tuhatta elävänä syntynyttä lasta kohti. Unicefin mukaan Yhdysvalloissa sama luku on 6,6, lehti vertailee.