Edes lupaus lisäajasta ei välttämättä auttaisi Maytä brexit-sotkussa – näin alahuoneen puhemiehen yllättävä linjaus voitaisiin kiertää

Julkaistu:

EU on sanonut, että mahdollinen lisäaika Britannille riippuisi siitä, äänestääkö Britannian parlamentti brexit-sopimuksen puolesta. Ongelmana on, että puhemies linjasi maanantaina, ettei samasta sopimuksesta voi enää äänestää.
EU:n on tänään määrä päättää huippukokouksessa siitä, annetaanko Britannian lykätä brexitiä kesäkuun loppuun kuten maan pääministeri Theresa May on pyytänyt. Mikäli lisäaikaa ei tule, Britannia jättää EU:n 29. maaliskuuta kello 23 paikallista aikaa (30. maaliskuuta kello 1 Suomen aikaa).

Jo aiemmin EU-komissio on todennut, että lisäaikaa voitaisiin antaa vain 22. toukokuuta asti, mikäli Britannia ei halua osallistua 23-26. toukokuuta pidettäviin EU-vaaleihin. EU:n edustajat ovat myös sanoneet, että lisäaika annettaisiin ehdollisena; Britannian parlamentin on hyväksyttävä Mayn ja EU:n neuvottelema brexit-sopimus ensi viikolla.

Vaikka EU suostuisi antamaan lisäaikaa, Mayllä on edessään vielä kamppailu kotimaassaan. Parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow nimittäin linjasi monien yllätykseksi maanantaina, etteivät kansanedustajat voi saman istuntokauden aikana äänestää samasta esityksestä useita kertoja. Useisiin ennakkotapauksiin nojaten Bercow totesi, että erosopimuksesta voidaan äänestää parlamentissa vain, jos se on sisällöltään olennaisesti erilainen kuin sopimus, joka torjuttu jo kahdesti alahuoneessa.

– Ei erilainen pelkästään muotoilussa vaan erilainen sisällöllisesti, Bercow linjasi.

– Jos hallitus haluaa esittää uuden ehdotuksen, joka ei ole sama tai suurimmaksi osaksi sama kuin se, jota vastaan äänestettiin 12. maaliskuuta, se olisi sopivaa. Hallitus ei voi esittää samaa tai suurin piirtein samaa kuin se, jonka parlamentti torjui viime viikolla.

Mahdollista on, että May pyrkisi saamaan lisävakuuksia EU:lta tai, että backstop-menettelyä koskevat lisävakuudet kirjattaisiin erosopimukseen. Hätäratkaisuksi tarkoitettu backstop-menettely on saanut kritiikkiä etenkin kovan brexitin kannattajilta, sillä backstop-menettelyn mukaan Britannia ja EU jäävät tulliliittoon, jos osapuolet eivät siirtymäaikana pääse sopimukseen tulevasta suhteestaan, osapuolet jäävät tulliliittoon. Tarkoituksena on välttää kovan rajan muodostuminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille.
EU:n edustajat ovat aiemmin todenneet, ettei sopimusta avata uudelleen. Näin ollen on epävarmaa, voidaanko lisävakuuksia kirjata sopimukseen.

Lisäksi epävarmaa on, voisivatko lisävakuudet olla riittävän suuri, olennainen muutos sopimukseen, jotta siitä voitaisiin äänestää uudestaan. Mayn sopimuksesta äänestettiin viime viikolla sen jälkeen, kun pääministeri oli kertonut saaneensa lisävakuuksia backstop-menettelyyn. Parlamentin alahuone torjui sopimuksen lisävakuuksienkin jälkeen. Lisävakuudet eivät kuitenkaan äänestyshetkellä olleet erosopimuksessa.


Yksi vaihtoehto on, että päätös lykätä brexitiä kirjattaisiin erosopimukseen, jolloin kyse olisi eri sopimuksesta. Tällöinkään ei ole varmaa, onko muutos riittävän merkittävä, jotta sopimuksesta voidaan äänestää uudestaan. Bercow salli kuitenkin äänestyksen sopimuksesta sen jälkeen, kun May oli saanut EU:lta lisävakuuksia, joten hallitus voisi perustella, että sopimus olisi merkittävästi erilainen tällä kertaa, koska siihen on sidottu lyhyt lisäaika.

Puhemies on Britannian parlamentin alahuoneen korkein auktoriteetti. Käytännössä on Bercow’n käsissä päättää, minkälainen muutos on riittävän suuri, jotta sopimus voitaisiin tuoda äänestykseen.

Mies sanoi itse maanantaina tarkastelevansa asiaa sitten, jos sopimuksesta halutaan äänestää uudestaan.


Radikaalein vaihtoehto kiertää Bercow’n linjaus on päättää parlamentin istuntokausi ja aloittaa se uudestaan, jolloin erosopimuksesta voidaan äänestää ilman merkittäviä muutoksia. Prosessissa voisi kuitenkin kestää parikin päivää.

Konservatiivikansanedustaja Robert Bucklandin mukaan puhemiehen päätös voitaisiin kumota alahuoneen äänestyksellä. Buckland kertoi BBC:lle tiistaina, että mikäli riittävästi kansanedustajia ilmaisee halunsa äänestää sopimuksesta, brexit-sopimus voisi palata parlamentin käsiteltäväksi huolimatta Bercow’n linjauksesta.