IS seurasi: EU-johtajat hyväksyivät lisäaikapyynnön brexitille – Sipilä: Erosopimuksen hylkääminen Britannian parlamentissa todennäköistä

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Britannia pyysi brexitin lykkäämistä.
Pääministeri Juha Sipilän mukaan Britannian pääministerin Theresa Mayn jättämä lisäaikapyyntö brexitin toteuttamiseen hyväksyttiin Eurooppa-neuvostossa tietyin ehdoin.

Sipilä twiittasi yöllä, että Britannialle myönnettiin lykkäystä 22. toukokuuta asti – edellyttäen, että maa hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla.

Mikäli sopimusta ei hyväksytä, pidennystä on 12. huhtikuuta asti. Siihen mennessä Britannian on kerrottava suunnitelma jatkoaskeleista välttääkseen sopimuksettoman eron.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan Britannian oli määrä irtautua Euroopan unionista 29. maaliskuuta kello 23 paikallista aikaa (30. maaliskuuta kello 1 Suomen aikaa).

Päätapahtumat

Sipilä: Erosopimuksen hylkääminen Britannian parlamentissa on todennäköistä

Tusk: May hyväksyi suunnitelman

Sipilä: Hyväksyimme Britannian pidennyspyynnön 22.5. asti

Brexit-neuvotteluissa ei vieläkään tulosta

Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän, kiitos seurasta!

Tusk summasi median edessä, että kaikki brexit-vaihtoehdot ovat edelleen Britannian kannalta auki huhtikuun 12. päivään asti.

– Britannian hallituksen vaihtoehdot ovat edelleen sopimus, ei sopimusta, pitkä lisäaika tai artiklan 50 kumoaminen. 12. huhtikuuta on avainpäivämäärä Britannian päättäessä, järjestääkö se Euroopan parlamentin vaalit. Jos se ei ole päättänyt tehdä niin siihen mennessä, pitkän lisäajan vaihtoehdosta tulee automaattisesti mahdoton, Tusk kertoi Reutersin mukaan.

– Huomisaamuna palaan Britanniaan ja teen kovasti töitä rakentaakseni tukea sopimuksen läpiviemiselle. Tiedän, että parlamentin jäsenillä kaikilla puolilla on kiihkeitä kantoja, ja kunnioitan niitä. Eilisiltana ilmaisin turhautumiseni, ja tiedän myös parlamentin jäsenten olevan turhautuneita. Heillä on vaikea työ tehtävänään, May sanoo.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Britannian pääministeri Theresa May pitää EU:n päätöstä brexitin pidentämisestä tervetulleena.

May sanoo, että Britannian parlamentin lainsäätäjillä on nyt selkeät vaihtoehdot.

– Toivon meidän kaikkien olevan yhtä mieltä siitä, että olemme nyt ratkaisuhetkellä, hän kommentoi.

"Sopimukseton ero ei ole kenenkään etu"

– Olemme valmiita joustamaan, koska sopimukseton ero ei ole kenenkään etu. Nyt odotamme Britannialta päätöksiä, Juha Sipilä sanoo valtioneuvoston tiedotteessa.

Sipilä: Erosopimuksen hylkääminen Britannian parlamentissa on todennäköistä

Juha Sipilän mukaan on todennäköistä, että Britannian parlamentti hylkää erosopimuksen ensi viikolla. Asiasta kertoo STT. Sipilä sanoo, että vaikutelma syntyi EU-johtajien pitkässä keskustelussa Theresa Mayn kanssa.

Tusk: May hyväksyi suunnitelman

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kertoo, että Britannian pääministeri Theresa May on hyväksynyt EU:n tarjoaman lisäaikaehdotuksen.

– Tapasin pääministeri Mayn useita kertoja tänä iltana varmistaakseni, että Britannia hyväksyy lisäaikaskenaariot. Voin tyytyväisenä vahvistaa, että olemme päässeet tässä asiassa sopuun, Tusk kommentoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Sipilä: Hyväksyimme Britannian pidennyspyynnön 22.5. asti

Pääministeri Juha Sipilä kertoo Twitterissä, että Britannian pidennyspyyntö brexitiin on hyväksytty tietyin ehdoin.

– Eurooppa-neuvostossa hyväksyimme Britannian pidennyspyynnön 22.5. asti edellyttäen että britit hyväksyvät erosopimuksen ensi viikolla, Sipilä toteaa.

– Jos sitä ei hyväksytä, pidennys 12.4. asti, johon mennessä Britannian kerrottava suunnitelma jatkoaskeleista välttääkseen sopimuksettoman eron.

Torstain kokous ohi

EU-johtajien torstain kokous on nyt päättynyt, kertoo uutistoimisto Reuters. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmoitti Twitterissä, että hän menee tapaamaan Britannian pääministeriä Theresa Maytä.

Reutersin haastattelemien diplomaattien mukaan EU-johtajat harkitsevat vaihtoehtoa, jossa brexit-päivää lykättäisiin 22. toukokuuta asti, jos May saa erosopimuksen läpi parlamentin alahuoneessa. Jos sopimusta ei hyväksytä, Britannia saisi lisäaikaa 12. huhtikuuta asti, johon mennessä maan pitäisi ilmoittaa EU:lle, aikooko se osallistua EU-vaaleihin. Jos Britannia ei pidä vaaleja, sopimukseton brexit tapahtuisi 22. toukokuuta. Jos Britannia suostuu pitämään vaalit, brexitiä lykätään pidemmäksi aikaa.

Politicon lähteiden mukaan EU-johtajat olisivat palaamassa ensimmäisen päätösluonnoksen tekstiin, jonka mukaan brexitiä lykätään 22. toukokuuta asti, jos Britannian alahuone hyväksyy brexit-sopimuksen. Britannialla olisi tämän vaihtoehdon mukaan aikaa ilmoittaa jatkosta 11. huhtikuuta asti. Mitään varmuutta ei vielä ole siitä, että tällainen vaihtoehto hyväksyttäisiin EU:ssa.

May ei päässyt päivälliselle EU-johtajien kanssa.

BBC:n mukaan Britannian pääministerin Theresa Mayn oli ollut tarkoitus osallistua päivälliselle EU27-maiden johtajien kanssa. Kun EU-johtajien neuvottelut brexitistä jatkuivat päivälliselle, May on joutunut jäämään pois päivälliseltä.

Bulgarian EU-suurlähettiläs Dimiter Tzantchev on julkaissut Twitterissä kuvan kulissien takaa. Kuvassa EU:n brexit-neuvottelijoita ja jäsenmaiden EU-suurlähettiläät ovat kerääntyneet yhteen neuvottelemaan.

Brexit-neuvotteluissa ei vieläkään tulosta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin edustaja twiittaa, että EU-johtajat pitävät lyhyen tauon, jonka jälkeen brexit-neuvottelut jatkuvat työpäivällisellä. Britannian pääministeri Theresa May ei ole mukana päivällisellä.

Tuskin ja Junckerin oli arvioitu pitävänä tiedotustilaisuus kaksi tuntia sitten, mutta neuvottelut ovat venyneet.

Vaikka spekulaatioita eri brexit-päivistä liikkuu nyt paljon, toistaiseksi mitään niistä ei ole virallisesti vahvistettu. Eli tällä hetkellä ei vielä tiedetä, annetaanko Britannialle lisäaikaa, mihin asti ja minkälaisin ehdoin.

Sekä Reuters että Politico uutisoivat, että EU-johtajat puntaroisivat nyt vaihtoehtoa, jossa brexit-päivä olisi 7. toukokuuta. Aiempi takaraja lyhyelle lisäajalle antaisi enemmän aikaa Britannialle järjestää EU-vaalit, jos maa sittenkin tarvitsee pidempää lisäaikaa. Lähteiden mukaan etenkin Ranska on halunnut aikaistaa brexit-päivää. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli ehdottanut brexit-päiväksi 22. toukokuuta.

Politicon haastatteleman diplomaatin mukaan EU-johtajat olisivat myös valmiita luopumaan lisäajan ehdollisuudesta eli, että Britannian parlamentin alahuoneen olisi hyväksyttävä brexit-sopimus, jotta lisäaikaa myönnettäisiin.

Tiedotustilaisuus paljon myöhässä

Irish Timesin toimittaja twiittaa, että EU-johtajien neuvottelut saattaisivat venyä vielä parilla tunnilla. Toimittajan lähteiden mukaan neuvottelut keskittyvät erityisesti siihen, pitäisikö lyhyt lisäaika sallia ilman ehtoa, että Mayn sopimus hyväksytään brittiparlamentin alahuoneessa ensi viikolla.

EU:n huippukokousta seuraavien toimittajien mukaan EU on kirjoittamassa aiemmin julkaistua päätösluonnosta uusiksi.

Esimerkiksi RTE:n toimittajan mukaan luonnoksessa mainittu brexit-päivämäärä 22. toukokuuta olisi poistettu ja korvattu "toisella muodolla". Bloombergin toimittaja puolestaan twiittaa, että EU harkitsee yhdeksän kuukauden lykkäystä brexitiin, jos Mayn sopimusta ei hyväksytä ensi viikolla parlamentissa. Sunday Timesin toimittajan mukaan on puolestaan puhetta, että lisäaikaa annettaisiin vain 11. huhtikuuta asti. BBC:n toimittaja twiittaa, että lisäaikaa saatettaisiin myöntää 7. toukokuuta asti, meni erosopimus parlamentissa läpi tai ei. Voi siis vielä kestää, ennen kuin EU-johtajat pitävät tiedotustilaisuuden.