Trumpin ex-lähettiläs Nikki Haley väitti Suomen ”pihistelevän” synnytyksissä – suomalaiset kuittasivat välittömästi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ex-lähettiläs Nikki Haley väitti Suomen ”pihistelevän” synnytyksissä – suomalaiset kuittasivat välittömästi

Nikki Haley sai osakseen pilkkaa ja arvostelua haukuttuaan Suomen terveydenhuoltoa.

Yhdysvaltain entinen YK-lähettiläs Nikki Haley väitti, että suomalaiset eivät pidä terveydenhuoltojärjestelmästään.­

21.3.2019 7:54

Kaikki alkoi keskiviikkona Haleyn kommentoitua demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän senaattori Bernie Sandersin Twitter-viestiä. Useaan otteeseen Suomen terveydenhuoltoa ylistänyt ja järjestelmää hyvänä esimerkkinä Yhdysvalloille pitävä Sanders otti kantaa laajalle levinneeseen uutiseen, jonka mukaan synnyttäminen maksaa Suomessa vain 60 dollaria eli reilut 50 euroa.

Amerikkalaisille synnyttäminen tulee huomattavasti kalliimmaksi. Sandersin mukaan Yhdysvalloissa se maksaa keskimäärin 12 000 dollaria eli yli 10 000 euroa.

– Meidän on lopetettava häpeällinen voittojen tavoittelemiseen perustuva järjestelmämme, Sanders kirjoitti.

Presidentti Donald Trumpin nimittämänä YK-lähettiläänä lokakuuhun saakka toiminut Haley esitti omassa viestissään Suomen edullisen hinnan liittyvän sillä saatavan palvelun heikkouteen.

– No niin @BernieSanders, sinä et ole se lapsen saava äiti, joten en paljon puhuisi naisista pihistelystä kun kyse on synnyttämisestä, hän heitti.

Haleyn kommentti keräsi nopeasti vastauksia, joissa väite Suomen pihistelystä synnytyksissä kyseenalaistettiin. Myös lapsen synnyttämisen korkea hinta Yhdysvalloissa herätti arvostelua.

Myöhemmin lähettämässään toisessa viestissä Haley kuitenkin jatkoi Suomen järjestelmän haukkumista.

– On totta että terveydenhuollon kustannukset ovat liian korkeat, mutta vertaaminen Suomeen on naurettavaa. Kysykää heiltä kuinka heidän terveydenhuoltonsa toimii. Ette tule pitämään vastauksesta, Haley väitti.

Vastaus sai suuren joukon sekä suomalaisia että muita maita edustavia Twitter-käyttäjiä vertaamaan Yhdysvaltojen ja Suomen terveydenhuoltojärjestelmiä toisiinsa. Esiin nostettiin esimerkiksi suomalaisten oma tyytyväisyys järjestelmäänsä sekä elinajanodote, joka on Suomessa korkeampi kuin Yhdysvalloissa.

Osa vastaajista kertoi omien kokemuksiensa Suomen terveydenhuollosta olevan hyvät. Moni muistutti Haleyta maailmalla paljon huomiota saaneesta äitiyspakkauksesta, joka on suomalainen keksintö.

Haleylle vastasi myös tämän entinen kollega, Suomen YK-lähettiläs Kai Sauer, joka lateli useamman viestin verran faktoja Suomesta.

– Suomella on hyvin toimiva terveydenhuoltojärjestelmä ja sekä perusterveydenhuolto että sairaalat ovat laadukkaita. Maa on myös saavuttanut hyvän terveyden tason suhteellisen alhaisilla kuluilla, Sauer kirjoitti.

Hän jatkoi viittaamalla laskelmiin, joiden mukaan Suomessa vastasyntyneiden kuolleisuusaste on kolmanneksi alhaisin koko maailmassa ja äitikuolleisuus alhaisin koko maailmassa. Järjestelmän toimivuudesta kertoo myös se, että Suomessa syöpäkuolleisuus on toiseksi alhaisin EU-maissa.

– Pahoittelen myöhäistä vastaustani, mutta olimme juhlimassa sijoittumistamme ensimmäiseksi maailman onnellisimpien maiden vertailussa, Sauer kuittasi Haleylle ja jakoi artikkelin, jossa kerrottiin Suomen voitosta YK:n tekemässä onnellisuusvertailussa.

Yhdysvallat on ainoa teollisuusmaa jossa ei ole kaikkia kansalaisia kattavaa yleistä terveydenhuoltojärjestelmää. Julkisen terveydenhuollon piirissä on lähinnä köyhä ja iäkäs väestö, ja sairaalat ovat velvollisia huolehtimaan ainoastaan hengenvaarassa olevista potilaista.

Suurimman osan amerikkalaisista on hankittava terveydenhuoltoa varten vakuutus, jonka hinta voi perhettä kohden olla jopa tuhansia dollareita kuukaudessa. Tästä huolimatta monet toimenpiteet maksavat paljon ja ajavat ihmisiä konkurssiin.

Järjestelmä on myös huomattavan kallis veronmaksajille: vuonna 2017 Yhdysvallat käytti terveydenhuoltoonsa noin 18 prosenttia maan bruttokansantuotteesta, kun Suomessa vastaava luku on ollut alle 10 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?