Noin 1 600 hotellivierasta päätyi salaa kuvatuille videoille Etelä-Koreassa – kuvaa välitettiin suorana verkossa tilaajille

Julkaistu:

Etelä-Korea
Poliisin mukaan minikameroita oli asennettu hotellihuoneissa muun muassa digibokseihin, hiustenkuivaajien pidikkeisiin sekä pistorasioihin.
Etelä-Koreassa Soulin poliisi epäilee neljää ihmistä hotellivieraiden salakuvaamisesta sekä kuvatun materiaalin myymisestä ja lähettämisestä suorana verkkoon. Tapauksesta uutisoivan The Korea Herald -lehden mukaan kaksi henkilöä on pidätetty ja kahden osuutta tekoihin tutkitaan.

Langattomassa verkossa toimivia piilokameroita oli asennettu 42:een huoneeseen 30:ssa hotellissa eri puolilla maata. Noin 1 600 hotellivieraan uskotaan joutuneen salaa kuvatuksi marraskuun 2018 ja maalikuun alun välisenä aikana.

Minikameroiden linssit olivat halkaisijaltaan vain millimetrin verran, ja kameroita oli asennettu muun muassa tv-digibokseihin, hiustenkuivaajien pidikkeisiin ja pistorasioihin. Niillä kuvatut videoklipit lähetettiin suorana verkkosivustolle, jolla oli 97 maksavaa tilaajaa.
Käyttäjiä verkkosivustolla oli kaikkiaan 4 099. Epäiltyjen uskotaan tienanneen noin 5 500 euroa myymällä kaikkiaan 803 laittomasti kuvattua videota.

CNN:n mukaan poliisi kertoi, ettei sillä ole syytä uskoa, että hotellien edustajia olisi ollut osallisina salakuvaamisessa.

– Aiemmin oli vastaava tapaus, jossa laittomia kameroita oli asennettu salaa, ja niiden kautta katseltiin salaa ja jatkuvasti. Mutta tämä on ensimmäinen poliisin kohtaama kerta, kun videoita lähetettiin suorana internetissä, poliisi kertoi tiedotteessaan CNN:n mukaan.

Tapausten määrä lähes kolminkertaistunut viidessä vuodessa

Etelä-Koreassa ihmisten salakuvaaminen on vakava ja kasvava ongelma, joka koskettaa erityisesti naisia. Vuonna 2017 poliisille ilmoitettiin yli 6 400 tapauksesta, kun viisi vuotta aiemmin tapauksia oli ollut 2 400.

Viime vuonna kymmenet tuhannet naiset marssivat Soulissa ja muualla maassa protestoiden salakuvaamista ja vaatien viranomaisilta toimia ongelman kitkemiseksi. Viranomaiset ryhtyivät toimeen perustamalla erityisen naisyksikön, jonka tehtävänä on tarkastaa julkisia tiloja ja etsiä niistä piilokameroita.

Yksikön perustamista on kuitenkin kritisoitu vain pintapuoliseksi toimeksi. The Korea Heraldin mukaan laittomien videoiden levittämisestä voi saada enimmillään viisi vuotta vankeutta sekä kymmenientuhansien eurojen sakot. Sakkomaksu on korkeampi, jos videossa on kyse pornosta.

– Poliisi käsittelee ankarasti rikollisia, jotka julkaisevat ja jakavat laittomia videoita, sillä he vahingoittavat vakavasti ihmisen arvokkuutta, Soulin poliisin kybertutkintayksikkö tiedotti lehden mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt