Schindlerin tehdas pelasti 1 200 juutalaista holokaustin kauhuilta – tältä historiallinen rakennus näyttää nyt

Julkaistu:

Steven Spielbergin elokuvan tunnetuksi tekemä rakennus on pahoin rapistunut. Tehtaan alkuperäisen omistajan jälkeläinen on kuitenkin laittanut vireille hankkeen, jonka tavoitteena on muuttaa se museoksi.
Viimeistään Steven Spielbergin ohjaama palkittu elokuva Schindlerin lista teki saksalaisesta liikemiehestä Oskar Schindleristä maailmankuulun.

Vuonna 1994 ilmestynyt elokuva teki tunnetuksi liikemiehen tarinan ja Krakovan juutalaisten kohtalon.

Schindler pelasti toisen maailmansodan aikaan yli tuhat juutalaista holokaustilta ja keskitysleirien kauhuilta ottamalla heidät töihin tehtaaseensa.

”Schindlerin juutalaiset” työskentelivät alkuun Krakovassa sijainneessa tehtaassa. Lokakuussa 1944 neuvostojoukkojen saavuttua natsien hallussa olleeseen Puolaan Schindler siirsi ammustehtaansa toiminnan ja 1 200 juutalaista työläistä Puolasta Tshekin puolella sijaitsevaan pieneen Brnenecin kaupunkiin.


Paikka sijaitsee noin 220 kilometriä Prahasta koilliseen ja alue vapautui natsien hallinnosta keväällä 1945.

Virallisesti Schindlerin palkkaamien juutalaisten oli tuotettava ammuksia, mutta todellisuudessa siirtymä pelasti heidät holokaustin viimeisistä ja hurjista vaiheista.

Keskiviikkona samaisen tehtaan ympäristössä otetut valokuvat paljastavat, että historiallinen rakennus, jossa juutalaiset työskentelivät ja nukkuivat on päässyt vuosien saatossa surkeaan kuntoon ja on nyt lähes romahtamispisteessä.


Tilanne voi kuitenkin muuttua. Brittilehti Telegraph nimittäin uutisoi, että tehtaan alkuperäistä omistajasukua oleva Daniel Low-Beer tahtoo muuttaa hylätyn rakennuksen museoksi ja kulttuurikeskukseksi, joka kertoisi Schindlerin ja hänen pelastamiensa juutalaisten tarinan.
Natsismin kauhut iskivät myös Low-Beerin perheeseen, kun natsit miehittivät vuonna 1938 Tshekkoslovakian. Perhe, mukaan lukien Danielin Low-Beerin isä, joutui luopumaan tekstiilejä tuottaneesta tehtaastaan ja kodistaan ja pakeni Britanniaan.


– Tehtaan veivät ensin natsit ja myöhemmin Schindler, mutta hän käytti sitä hyvään tarkoitukseen pelastamalla 1 200 juutalaisen hengen, Daniel Low-Beer sanoo Telegraphille.

– On hyvin koskettavaa olla täällä ja olla osa säätiötä, joka voi kertoa tämän luvun historiasta, hän jatkaa ja korostaa hankkeen merkitystä myös paikallisille sen myötä mahdollisesti syntyvien työpaikkojen kautta.


Toisen maailmansodan jälkeen Schindlerin tehdas siirtyi kommunistien haltuun, mutta palasi yksityiseen omistukseen, kun yksipuoluejärjestelmä romahti vuonna 1989.

Pyrkimyksistä perustaa tehtaaseen museo on aiemmin uutisoinut Guardian, jonka mukaan rakennuksessa on valmistettu yksipuoluejärjestelmän romahdettua ainakin Ikean tekstiilejä sekä istuinsuojia Skoda-merkkisiin autoihin. Tehtaan ovet sulkeutuivat vuonna 2009. Siitä lähtien rakennus on rapistunut hylättynä.


Museohanketta on hidastanut se, etteivät paikalliset ole olleet kovin kiinnostuneita siitä. Yksi syy tähän on ollut alueen heikko rahatilanne. Lisäksi Schindlerin persoona on juutalaisten eteen tehdyistä ponnistuksista huolimatta jakanut paikallisten mielipiteitä. Natsipuolueeseen kuuluneen liikemiehen on kerrottu esimerkiksi juopotelleen ja pelanneen uhkapelejä.

Daniel Low-Beer sai kuitenkin virallisen kutsun palata sukunsa omistuksessa olleille tiluksille vuonna 2017. Rakennuksen pelastamiseksi tähtäävän museohankkeen taustalla on myös tehtaassa vuodesta 1977 sen sulkemiseen asti työskennellyt Frantisek Olbert.


– Olemme yrittäneet keksiä keinon pelastaa tehdas. Otimme yhteyttä Low-Beerin perheeseen, ja Daniel keksi suunnitelman, muun muassa tehtaan johdossa toiminut Olbert sanoi Telegraphille.
Yksi Schindler-museo on olemassa jo Krakovassa. Se on rakennettu Schindlerin vanhaan Emalia-tehtaaseen, joka tuli maailmankuuluksi Spielbergin elokuvan myötä. Museo on omistettu holokaustin uhreiksi joutuneiden juutalaisten perheiden kärsimyksille.