May pyysi parlamenttia tukemaan sopimustaan ja sulki pois uuden kansanäänestyksen – ”Me emme lähde EU:sta maaliskuun 29. päivänä”

Julkaistu:

Britannian pääministeri vakuutti olevansa edelleen päättäväinen sen suhteen, että brexit saadaan vietyä maaliin.
EU-johtajat keskustelevat torstaina järjestettävässä huippukokouksessa Britannian pääministerin Theresa Mayn pyyntöä lykätä brexitiä kesäkuun loppuun saakka.

May piti keskiviikkoiltana virka-asunnollaan Lontoossa puheen, jossa hän pahoitteli syvästi päätöstään hakea maan EU-erolle lisäaikaa.

– Tämä lykkäys suuri henkilökohtainen harmi minulle, May sanoi puheessaan.


Hän myös kehotti parlamentin jäseniä tukemaan neuvottelemaansa brexit-sopimusta, jonka parlamentti on jo kahdesti aiemmin hylännyt.

– Toivon kiihkeästi, että lainsäätäjät löytävät keinot tukea sopimusta, jonka olen neuvotellut EU:n kanssa. Sopimusta, joka toteuttaa kansanäänestyksen tuloksen ja on paras neuvoteltavissa oleva sopimus. Ja tulen jatkamaan työtäni öin ja päivin varmistaakseni tuen sopimukselle.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin mukaan lyhyt lykkäys Britannian EU-eroon on mahdollinen, jos Britannian parlamentin alahuone hyväksyy erosopimuksen. Tuskin mukaan lykkäyksen tarkka pituus jää vielä avoimeksi.

Tilannetta mutkistaa se, että parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow torjui Mayn aikeet äänestyttää parlamenttia tällä viikolla erosopimuksesta. Perusteena oli satoja vuosia vanha säädös, jonka mukaan samansisältöistä ja kertaalleen päätettyä asiaa ei voida ottaa uuteen käsittelyyn.

Ei toiselle kansanäänestykselle

Keskiviikkona vuodettiin julki EU-komission muistio, jonka mukaan kesäkuun lopulla tapahtuvasta erosta seuraisi vakavia poliittisia ja oikeudellisia riskejä. Eurovaalit järjestetään 23.-26. toukokuuta.

Muistion mukaan lisäaikaa voitaisiin myöntää korkeintaan 23. toukokuuta asti. Toinen muistiossa mainittu mahdollisuus oli lykkäys vuoden loppuun.


May kuitenkin totesi olevansa edelleen päättäväinen sen suhteen, että brexit saadaan viedyksi maaliin saakka. Hän sanoi, ettei ole valmis lykkäämään brexitiä kesäkuun loppua pidemmälle.

– Me emme lähde EU:sta maaliskuun 29. päivänä, pääministeri sanoi.

May sulki myös pois mahdollisuuden uuden brexit-kansanäänestyksen järjestämisestä.

– Olemme kysyneet teiltä ja te olette antaneet vastauksenne, May sanoi viitaten ensimmäiseen kansanäänestykseen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt