Kuljettaja kaappasi ja sytytti koulubussin tuleen Italiassa – lasten kauhunhetket päättyivät viime hetkellä poliisin väliintuloon

rac

Julkaistu:

Bussikuskin kerrottiin olleen vihainen Italian hallituksen siirtolaispolitiikasta johtuen.
Italian Milanossa pidätettiin keskiviikkona 47-vuotias koulubussin kuljettaja, jota epäillään koululaisia täynnä olleen bussin kaappaamisesta ja tuleen sytyttämisestä. Tapauksesta kertoi uutistoimisto Ansa, ja siitä ovat uutisoineet myös muun muassa Reuters ja Guardian.
  • Kuvaa tapahtumapaikalta on nähtävissä yllä olevalla videolla.
51:tä koululaista kuljettanut bussi kaapattiin Pohjois-Italiassa Lombardian alueella sijaitsevassa Cremonan kaupungissa. Lähes 40 minuuttia kestäneen tilanteen aikana mies takavarikoi lasten puhelimet ja kertoi heille, ettei kukaan tulisi selviämään hengissä.


Ansan lähteiden mukaan mies sanoi haluavansa tappaa myös itsensä sekä ”lopettaa kuolemat Välimerellä”.

Bussissa oli myös opettaja, jonka mies määräsi sitomaan lasten kädet nippusiteillä. Opettaja kuitenkin sitoi vain neljän tai viiden lapsen kädet ja nekin niin löysästi, että lapset saivat myöhemmin vapautettua itsensä helposti.


Poliisin pysäytettyä bussin mies tuli ulos ja sytytti sen tuleen. Jo aiemmin hän oli levitellyt bussin sisätiloihin polttoainetta.

Poliisit onnistuivat saamaan lapset ulos bussista hajottamalla sen takaosan ikkunat. 12 lasta ja kaksi aikuista vietiin sairaalaan savun hengittämisen vuoksi.

Uhkaili lapsia ja syytti varapääministereitä

Poliisin mukaan Senegalista alun perin lähtöisin oleva epäilty Ousseynou Sy on ollut Italian kansalainen vuodesta 2004 lähtien. Koulubussien kuljettajana työskennelleellä miehellä on aiempaa rikostaustaa, ja hänen kerrotaan olleen vihainen Italian hallituksen tiukasta siirtolaispolitiikasta johtuen.


– Me tunsimme hänet. Hän halusi päästä Linaten lentokentän kiitotielle, kertoi bussissa ollut opettaja Ansalle.

– Hän sanoi, että jos liikumme, hän kaataa bensaa ja sytyttää sen tuleen. Hän sanoi monta kertaa, että ihmiset Afrikassa kuolevat ja että se on Di Maion ja Salvinin syy. Sitten karabinieerit pelastivat meidät, sanoi yksi kaapattuina olleista lapsista.


Varapääministeri Luigi Di Maio ja sisäministeri sekä varapääministeri Matteo Salvini ovat Italian populistihallituksessa istuessaan sulkeneet Italian satamat Välimerellä pakolaisia pelastavilta aluksilta. Salvinin mukaan toimilla on vähennetty siirtolaisten kuolemia, joskin ihmisoikeusjärjestöt ovat sanoneet tilanteen olevan mahdollisesti päinvastainen.

Syyttäjien kerrottiin pohtivan, nostetaanko Syta vastaan terrorismisyytteet. Hän saanee joka tapauksessa saada syytteet sieppauksesta, joukkomurhan yrityksestä, tulipalon sytyttämisestä sekä pidätyksen vastustamisesta.