Aiemmin piilossa pysynyt tapahtuma saattaa selittää kahden Boeing-lennon traagiset kohtalot – lomalla ollut pilotti esti saman 737 Max 8 -koneen putoamisen edellisenä päivänä

Julkaistu: , Päivitetty:

Vielä yksi Boeing 737:n lento olisi voinut päätyä traagisesti, mutta sattuma esti onnettomuuden.
Yhdysvaltain ja Kanadan ilmailuviranomaiset epäilevät, että Indonesiassa lokakuussa sattunut Lion Airin lentoturma ja Etiopia lento-onnettomuus johtuivat Boengien korkeusohjausjärjestelmää säätelevän MCAS-toiminnon virheistä.

Raporttien mukaan molempien Lion Air- koneiden MCAS-järjestelmän anturi lähetti virheellisiä tietoja ja tietojärjestelmä laski koneen nokkaa.

Vain päivää ennen Indonesian tuhoisaa lento-onnettomuutta toisen Boeingin miehistö kohtasi samankaltaisia ongelmia, mutta onnistui sammuttamaan MCAS-järjestelmän ja ottamaan manuaalisen ohjauksen käyttöön.
Vaaratilanteeseen liittyy ensimmäisen Lion Airin onnettomuusraportista puuttuva yksityiskohta, joka saattaa selittää, miksi jotkut Boeing 737 Max- mallin koneet ovat onnistuneet välttämään tragedian, kun taas toiset lentäjät ovat menettäneet ohjauksen hallinnan, kertoo Bloomberg. Sen tiedot perustuvat tutkintaa lähellä oleviin lähteisiin.
Päivää ennen Lion Airin lentoturmaa Balista Jakartaan suunnannut sama Boeing 737 Max 8 sai nimittäin apua yllättävästä paikasta. Bloombegin mukaan lennolla oli vapaalla oleva lentäjä, joka sattui matkustamaan ohjaamossa.

Ylimääräinen lentäjä tunnisti ongelman ja kertoi miehistölle, miten virheellisesti toimiva lennonohjausjärjestelmä sammutetaan ja koneen syöksyminen maahan estetään.

Seuraavana päivänä identtinen Lion Air syöksyi mereen. Kaikki lennolla olleet 157 ihmistä kuolivat.

– Kaikki tieto, jonka olemme saanneet lennolta on välitetty Indonesian liikenne- ja turvallisuusviranomaiselle. Emme voi kertoa enempää tässä vaiheessa tutkintaa, Lion Airin tiedottaja Danang Prihantoro kommentoi lehdelle.

Indonesia turvallisuusviranomaisen raportissa todetaan ainoastaan, että Lion Airilla oli ollut useita vikoja aiemmilla lennoilla, joita ei ollut korjattu. Turvallisuusviranomainen ei kommentoinut aiempaa Lion Airin lentoa.

Juttua korjattu kauttaaltaan 21.2. klo 8:00