Venäjällä piileskelee yhä tuhansia MM-jalkapalloturisteja: Yrittävät laittomasti Suomeen tai ”rakastuivat jossain Siperiassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä piileskelee yhä tuhansia MM-jalkapalloturisteja: Yrittävät laittomasti Suomeen tai ”rakastuivat jossain Siperiassa”

Venäjälle tulleista MM-jalkapalloturisteista osa lähti alkujaankin etsimään parempaa elämää ja he ovat yrittäneet tulla muun muassa Suomeen laittomasti metsien kautta. Kuvassa rajavyöhykemerkki Nuijamaalla.

Julkaistu: 20.3.2019 12:51

Venäjän sisäministeriön mukaan maassa oleskeli laittomasti tammikuun lopussa vielä yli 5 500 viime kesän MM-kisojen ”jalkapallofania” muun muassa Nigeriasta, Vietnamista, Bangladeshista ja Senegalista.

Venäjälle jäi viime kesänä järjestettyjen jalkapallon MM-kisojen jälkeen tuhansia niin sanottuja jalkapalloturisteja, joilla ei ollut aikomustakaan palata takaisin kotimaahansa. Sen sijaan he yrittivät etsiä töitä Venäjältä tai pyrkivät käyttämään Venäjää läpikulkumaana päästäkseen esimerkiksi Suomeen, Viroon tai Norjaan.

Venäjän sisäministeriö kertoi vastikään julkisuuteen, että tammikuun alussa Venäjällä oleskeli yhä 12 000 jalkapalloturistia, joiden maassa olo oli muuttunut laittomaksi tammikuun 1. päivänä 2019.

Venäjä jatkoi jalkapallokisojen niin sanotun Fan-ID-kortin voimassaoloa kisojen jälkeen niin, että kortin haltijat saivat tulla sen avulla vielä uudelleen maahan ilman viisumia tai jatkaa maassa oloaan aina 31. joulukuuta 2018 saakka. Kyseessä oli presidentti Vladimir Putinin kädenojennus turismille, sillä hän halusi hyödyntää jalkapallokisojen tuomaa positiivista maaimagoa.

Kun Putinin asettama aikaraja päättyi vuodenvaihteessa, Venäjän viranomaiset ryhtyivät toimiin etsiäkseen maahan jääneet laittomat jalkapalloturistit.

Venäjän sisäministeriö tiedotti, että yli puolet 12 000:sta laittomasta oleskelijasta oli saatu karkotettua tammikuun aikana. Maassa oleskeli tammikuun lopussa kuitenkin yhä yli 5 500 jalkapalloturistia laittomasti.

– Heistä 1 863 on Nigeriasta, 911 Vietnamista, 456 Bangladeshista ja 253 Senegalista, Venäjän sisäministeriön maahanmuutto-osastoa johtava Andrei Karajushkin kertoi uutistoimisto Ria Novostille.

Venäjän poliisilla on parhaillaan meneillään tehostettu operaatio laittomien jalkapalloturistien etsimiseksi ja karkottamiseksi. Kunnianhimoisena tavoitteena on, että heidät saataisiin karkotettua maasta maaliskuun loppuun mennessä. On kuitenkin mahdollista, että osa näistä henkilöistä yrittää välttää vielä kevään aikana karkotuksen hakeutumalla laittomasti metsien läpi esimerkiksi Suomeen.

Venäjälle laittomasti jääneistä tuhansista jalkapalloturisteista kertoi Suomessa ensimmäisenä ruotsinkielinen Yle tässä jutussaan.

Lännen Media uutisoi keskiviikkona, että Venäjän rajaviranomaiset estivät viime vuonna kaiken kaikkiaan yli tuhannen ihmisen laittoman rajanylityksen Suomeen viime vuonna.

Lue lisää: LM: Venäjä pysäytti viime vuonna yli 1000 laitonta rajanylitystä Suomeen – määrä viisinkertaistui

Suuri Suomen rajalta pidätettyjen määrä selittyy osittain nimenomaan Venäjän MM-jalkapallokisoilla ja sillä, että mitä ilmeisimmin Venäjän viranomaisille oli annettu tiukka käsky estää Fan-ID-korttilaisten valuminen kolmansiin maihin.

Näin kyseessä on siis ollut Venäjän viranomaisilta hyvin toisenlainen toimintatapa kuin vuosina 2015–2016, jolloin Venäjä päästi kolmansien maiden kansalaisia kulkemaan Suomeen kahden pohjoisen rajanylityspaikan läpi turvapaikanhakijoiksi.

Venäjälle on jäänyt jalkapallofaneja myös hieman yllättävistä maista kuten Sveitsistä. Venäjän viranomaisten mukaan vuodenvaihteessa maassa oleskeli yhä 81 Sveitsin kansalaista Fan-ID-kortin avulla.

Argentiinalaisia oli jäänyt Venäjälle vuodenvaihteen tietojen mukaan noin viisisataa. Venäjän Argentiinan-suurlähettiläällä Dmitri Feoktistovilla oli oma selityksensä tapahtuneelle.

– Ehkä joku on rakastunut jossain Siperiassa tai avannut oman bisneksensä. En tiedä. Jonnekin he ovat kadonneet ja heitä etsitään, Feoktistov sanoi Ria Novostille.

Moskovassa asuva Perun kansalainen kertoi Ura.ru-sivustolle, kuinka hänen kotikylästään oli lähdetty joukolla katsomaan Perun maajoukkueen pelejä Jekaterinburgissa.

Miehen kertoman mukaan parikymmentä hänen kotikylästään kotoisin olevaa jalkapallofania oli tullut Venäjälle, ja monet olivat myyneet ennen matkaa hevosensa, lehmänsä ja jotkut jopa talonsa.

– Liki jokainen heistä haluaisi jäädä Venäjälle. He ovat etsineet töitä ja joillakin heillä on alkanut romanssi venäläisen tytön kanssa. He haluavat mennä naimisiin ja löytää onnensa täällä, Ura.ru-sivusto siteerasi perulaismiestä nimettömänä viime kesänä.

IS on uutisoinut aiemmin useista tapauksista, joissa Venäjän viranomaiset ovat kertoneet estäneensä ”jalkapallofanien” laittoman tulon metsien kautta Suomeen. Yksi isoimmista kertapidätyksistä oli, kun 17 irakilaista yritti Suomeen.

Lue lisää: 17 irakilaista yritti Venäjältä laittomasti Suomeen: ”Vakaa aikomus ylittää raja”

Venäjän viranomaiset kiinnittivät huomiota jo MM-kisojen alkaessa siihen, että jalkapallofaneja tuli paljon sellaisistakin kaukaisista maista, joiden omat joukkueet eivät päässeet kisoihin.

Lue lisää: Venäjä pidätti Suomeen pyrkineitä ”jalkapallofaneja” – yllättävistä maista tullut paljon MM-fanikorttihakemuksia

Syksyllä Venäjän viranomaiset kertoivat lisäksi julkisuuteen, että he tiukentavat maansa rajavalvontaa Suomen ja Viron vastaisilla rajoilla.

Lue lisää: Venäjä tiukentaa valvontaa Suomen ja Viron rajoilla

Syyksi rajavalvonnan tiukentamiseen kerrottiin tuolloin tarve estää kolmansien maiden kansalaisten pääsy laittomasti rajavyöhykkeen läpi.

Vastikään Suomessa on herättänyt keskustelua Radio Free Europen väite, jonka mukaan Suomi esti Venäjän korkeimpiin rajaviranomaisiin kuuluvan FSB-amiraali Gennadi Medvedevin lisäämisen Euroopan unionin pakotelistalle.

Lue lisää: Radio Free Europe väittää: Suomi esti Venäjän rajapäällikön lisäämisen EU:n pakotelistalle – näin ulkoministeriö kommentoi

Medvedev on tuttu yhteistyöhenkilö myös Suomen Rajavartiolaitokselle, sillä hän johtaa Venäjän rannikkovartiostoa.

Suomen ulkoministeriö ei ole myöntänyt eikä kiistänyt Radio Free Europen tietoja, sillä vallalla olevan periaatteen mukaan Suomi ei kommentoi minkään EU-maan pakotekantoja, ei kerro edes omaa kantaansa julkisuuteen eikä avaa pakotteista käytyjä luottamuksellisia keskusteluja.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Suomi vaikenee ja mahdollistaa vaikutusoperaatiot

Gennadi Medvedev lisättiin kuitenkin Yhdysvaltain ja Kanadan tuoreille Venäjä-pakotelistalle. Juuri hänen on todettu antaneen komentoja viime marraskuussa, kun Venäjä tulitti Ukrainan laivaston aluksia Kertshinsalmella ja otti laivojen miehistön vangiksi.