Erdogan käytti Christchurcin terrori­epäillyn videota vaali­työssään – Uusi-Seelanti raivostui

Julkaistu:

Uuden-Seelannin pääministeri sanoi keskiviikkona, että ulkoministeri matkustaa Turkkin oikaistakseen Turkin presidentin kommentit.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern sanoi keskiviikkona, että maan ulkoministeri Winston Peters matkustaa Turkkiin keskustelemaan Turkin presidentin Recep Tayyip Erdogakanin kanssa. Aiheena ovat Erdoganin kommentit Christchurchin terrori-iskuihin.

Turkin presidentti sanoi vaalitilaisuudessa tiistaina, että pistää terrori-iskusta epäillyn maksamaan, jos Uusi-Seelanti ei sitä tee, uutistoimisto Reuters kertoi.

Erdoganin vaalitilaisuudessa esitettiin myös videomateriaalia terrori-iskusta, jota epäilty Brenton Tarrant julkaisi Facebookissa.

Turkissa järjestetään parlamenttivaalit 31. maaliskuuta ja Erdogan hakee retoriikallaan tukea islamistista agendaa ajavalle puolueelleen.


Peters kertoi aiemmin tuomitsevansa videon levittämisen. Hänen sanojensa mukaan se voisi aiheuttaa vaaraa ulkomailla asuville uusiseelantilaisille. Petersin lausumasta huolimatta Erdoganin vaalitilaisuudessa esitetyllä videolla näkyi pätkä Tarrantin manifestista ja videokuvaa, jossa ampuja astuu sisään toiseen moskeijoista ja alkaa ampua.


Samaan aikaan Australian pääministeri Scott Morrison kertoi kutsuneensa Turkin suurlähettilään tapaamiseen, jonka aikana hän vaati, että Erdoganin kommentit poistettaisiin Turkin yleisradiosta.

– Odotamme ja katsomme, mitä Turkin hallitus vastaa ennen kuin ryhdymme toimiin, mutta voin kertoa, että kaikki vaihtoehdot ovat pöydällä, Morrisson sanoi toimittajille.

Morrisson kertoi myös, että Australian suurlähettiläs tapaa Turkin hallituksen jäseniä keskiviikkona.

Turkin, Australian ja Uuden-Seelannin suhteet ovat tähän asti olleet hyvät.