Kazakstanin väli­aikainen presidentti astui virkaan – teki heti erikoisen ehdotuksen

Presidentti Tokajev ehdotti ensimmäisessä virallisessa ilmoituksessaan, että maan pääkaupunki Astana nimettäisiin uudestaan edeltävän presidentin mukaan.

Toimiva presidentti Kassym-Jomart Tokayev (oik.) kättelemässä edeltäjäänsä Nursultan Nazarbajevia.

20.3.2019 11:11

Kazakstanin senaatin johtaja ja uusi väliaikainen presidentti Kassym-Jomart Tokajev astui presidentin virkaan keskiviikkona ja ehdotti samantien maan pääkaupungin nimen muuttamista edeltäjänsä mukaan.

Televisioidussa tilaisuudessa Tokajev sanoi, että maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbajev on ”osoittanut viisautta” päätöksenteossa.

– Ehdotan maan pääkaupungin Astanan nimeämistä ensimmäisen presidentin kunniaksi, sanoi Tokajev ja ehdotti, että pääkaupungin nimeksi tulisi Nursultan.

 

Astana nimettiin Kazakstanin pääkaupungiksi vuonna 1997, jolloin se korvasi aiemman pääkaupungin Almatyn. Astana on 2000-luvulla kasvanut pienestä maakuntakaupungista nykyaikaiseksi suurkaupungiksi.

Kazakin kielellä Astana tarkoittaa ”pääkaupunkia”. Maassa on jo pitkään ollut spekulaatioita siitä, että jossain vaiheessa kaupunki saisi uuden nimen presidentin mukaan, joka oli kehittämässä sitä.

78-vuotias Nazarbajev on hallinnut Kazakstania sen koko itsenäisyyden ajan.

Hänen 30 vuotisen vallan aikana Kazakstanista on kehittynyt öljyvaltio, mutta presidentin suhtautuminen poliittiseen oppositioon on ollut kielteinen.

Tokajevin mukaan Nazarbajevia tullaan kuulemaan jatkossakin tarkasti päätöksiä tehtäessä.

Tokajev toimii virkaatekevänä presidenttinä seuraaviin vaaleihin eli huhtikuuhun 2020 saakka. Nazarbajev ilmoitti tiistaina eroavansa virasta. Reutersin mukaan eroilmoitus oli ”odottamaton ja hyvin vakava”.

Nazabajev jatkaa edelleen puolueensa sekä turvallisuusneuvoston puheenjohtajana.

Kazakstanin väliakainen presidentti Kassym-Jomart Tokayev vuonna 2017. Arkistokuva.

Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbayev hallitsi maata vuodesta 1989.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?