Juncker: Britannian EU-erosta tuskin saadaan ratkaisua tämän viikon huippu­kokouksessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Juncker: Britannian EU-erosta tuskin saadaan ratkaisua tämän viikon huippu­kokouksessa

Ratkaisua Britannian EU-erosta ei ole odotettavissa tämän viikon huippukokouksessa, sanoo EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.

Euroopan unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.­

20.3.2019 10:01

Juncker kertoi asiasta saksalaisella Deutschlandfunk-radiokanavalla ja enteili uutta huippukokousta ensi viikolle.

Junckerin mukaan Mayllä pitäisi olla esittää EU:lle Britannian parlamentin hyväksymä sopimus sekä selkeä aikataulu siihen liittyen. Koska tällaista ei ole luvassa ennen huomenna alkavaa huippukokousta, on Junckerin mukaan todennäköistä, että EU-johtajat joutuvat kokoontumaan uudelleen ensi viikolla.

Britannian EU-eron on määrä astua voimaan ensi viikon perjantaina. Britannia käy nyt neuvotteluja EU:n suuntaan eropäivän viivästyttämisestä. Asiaa oli määrä käsitellä EU:n huippukokouksessa huomenna ja ylihuomenna.

– Niin kauan kun emme tiedä, mihin Britannia voisi vastata kyllä, emme mekään voi tehdä päätöstä omalta puoleltamme, Juncker sanoi.

Hänen mukaansa uusia neuvotteluja ei ole luvassa.

– Mitään ei ole enää tehtävissä, olemme tämän tien päässä. Jos halutaan keskustella uusista skenaarioista, tarvitaan uusi tie, Juncker kuvasi.

BBC:n mukaan Britannian pääministeri Theresa May ei olisi pyytämässä brexitiin pitkää lykkäystä. Näin ollen maan ei tarvitsisi myöskään järjestää EU-parlamentin vaaleja toukokuussa. May on tänään iltapäivällä Suomen aikaa parlamentin kuultavana.

Mediatietojen mukaan pitkän lykkäyksen anominen olisi voinut johtaa useiden ministereiden eroamiseen Britannian hallituksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?