Kremlin salaisin ase: Motoristijengi ”Yön susien” johtaja ”Kirurgi” johti Krimin kaappauksen 5-vuotispäivän juhlintaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kremlin salaisin ase: Motoristijengi ”Yön susien” johtaja ”Kirurgi” johti Krimin kaappauksen 5-vuotispäivän juhlintaa

Yön susien rooli Krimin juhlinnoissa ei ole sattumaa.

Kirurgi-lempinimellä tunnettu Yön susien johtaja Aleksandr Zaldostanov johti motoristien kulkuetta Krimin kaappauksen viisivuotisjuhlissa.

19.3.2019 22:45

Venäjä järjesti kuluneena viikonloppuna Krimillä lukuisia mahtipontisia tapahtumia, joissa juhlittiin Krimin niemimaan valtauksen viisivuotispäivää.

Venäjä liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan kansainvälisen oikeuden vastaisesti itseensä 18. maaliskuuta 2014. Länsimaat asettivat valtauksen jälkeen Venäjää vastaan pakotteita. Suomi monien muiden tavoin ei ole tunnustanut Krimiä osaksi Venäjää.

Yksi juhlien itseoikeutetuista sankareista oli Kirurgi-nimellä paremmin tunnettu Night Wolves -motoristijengin johtaja Aleksandr Zaldostanov.

Kirurgi johti motoristien juhlakulkuetta halki Krimin. Yön sudet järjestivät niemimaalla myös mahtipontisen venäläispatrioottisen show’n, jota koristi maailman suurimmaksi väitetty Venäjän lippu.

Yön susien rooli Krimin juhlinnoissa ei ole sattumaa, sillä motoristijengi oli Kremlin salainen ase niemimaalla jo paljon ennen kohuttuja ”pieniä vihreitä miehiä” eli Venäjän erikoisjoukkojen sotilaita.

Zaldostanov on ylpeillyt julkisuudessa, kuinka heidän jenginsä ryhtyi järjestämään Krimillä säännöllisiä venäläismielisiä moottoripyörätapahtumia jo vuonna 2009 eli peräti viisi vuotta ennen Kiovan Maidan-aukion kansannousua keväällä 2014.

– Pidimme ensimmäisen moottoripyöräshow’n Sevastopolissa jo vuonna 2009, kun vasta vain harvat uskoivat Krimin paluuseen Venäjälle. Me annoimme ihmisille toivoa siitä, että kaikkea ei ole menetetty, Zaldostanov kertoo Ruinformer-sivuston artikkelissa.

Krimin kaappauskeväänä 2014 Yön susilla oli niin ikään näyttävä rooli. Jengiläiset olivat niemimaalla valmiina jopa yhteenottoon Ukraina-mielisten kanssa.

– Emme tienneet mitä tapahtuisi, mutta valmistauduimme kahakkaan. Etunamme oli liikkuvuus. Krimillä oli paljon Yön susia ja lisäksi avuksi tuli veljiä Venäjältä, Zaldostanov kuvailee artikkelissa.

Aleksandr Zaldostanov juhli Sergei Aksjonovin kanssa. Ukrainan mukaan Krimin venäläismielinen johtaja Aksjonov on entinen rikollispomo, jota Kreml käytti Yön susien tapaan hyväkseen Krimin kaappauksessa.

Suomessa vastikään vieraillut brittitutkija Mark Galeotti pitää Yön susien roolia tyypillisenä esimerkkinä Venäjän virallisen vallan sekä rikollisten ja puolirikollisten järjestöjen yhteistyöstä.

– Yön sudet on jengi, jossa on kolmenlaisia elementtejä: moottoripyöräharrastusta, liiketoimintaa ja rikollista toimintaa. Venäjän valtiolle he ovat käyttökelpoiseksi osoittautunut ase, Galeotti kuvaili IS:lle Helsingissä.

Yön susien lisäksi Kreml hyödynsi Krimin valtauksessa myös perinteisempiä rikollisjärjestöjä, jotka näkivät kaappauksessa tilaisuutensa rikastua. Ennen Krimin valtausta venäläisillä ja krimiläisillä rikollisjärjestöillä oli ollut jo paljon yhteistyötä esimerkiksi tupakan, huumeiden ja kaviaarin salakuljetuksessa.

Venäjä sai krimiläisistä rikollisista apujoukkoja ”pienten vihreiden miesten” rinnalle, mikä auttoi naamioimaan kaappausta ”paikallisten itsepuolustusjoukkojen” organisoimaksi.

Tunnuksettomat asemiehet valtasivat 27. helmikuuta 2014 Krimin paikallisparlamentin, jossa järjestettiin pikaäänestys uudesta pääministeristä. Myöhemmin moni paikallisparlamentaarikko on kertonut, että he eivät olleet edes paikalla, vaan joku oli käyttänyt äänestyslaitteita heidän nimissään.

Pääministeriksi nostettiin venäläismielinen Sergei Aksjonov, joka johtaa yhä Krimin venäläishallintoa. Kiovan hallinnon mukaan Aksjonov on entinen rikollispomo ja tupakkakeinottelija, jonka tunnettiin aikanaan lisänimellä Goblin eli suomeksi Örkki tai Peikko.

Vastikään suomennetussa kirjassaan Voima ja valta – Venäjän mafia Kremlin suojeluksessa (Docendo) Galeotti kertoo, millaisen palkkion Krimillä toimivat rikollisjärjestöt ovat saaneet sittemmin Kremlin apuna toimimisestaan.

Rikollisryhmät ovat kavaltaneet rahoja, joita Moskova on lähettänyt niemimaan kehittämiseen. Rikollistaustaisten henkilöiden perustamat yritykset ovat myös jakaneet keskenään Venäjän tarjoamia urakoita.

Ukrainan valtiolta kaapatut kiinteistöt on jaettu uusille omistajille, mikä on mahdollistanut rikollisille kätevän tavan sijoittaa rahojaan.

– Teoriassa kiinteistöt myytiin huutokaupalla, mutta käytännössä ”huutokaupat” olivat usein järjestettyjä sisäpiirikauppoja, Galeotti kuvailee.

Yön sudet -motoristijengi järjesti lauantaina Sevastopolissa mahtipontiset ”Krimin kotiinpaluujuhlat”, jossa lavasteena oli muun muassa jättimäinen Neuvostoliiton vaakuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?