EU vaatii kunnon syytä brexitin siirtämiselle

Julkaistu:

Brexit
Barnier: Miten varmistamme, ettemme ole samassa tilanteessa mahdollisen pidennyksen jälkeen?
Britannian hallituksen on kerrottava perustelut, miksi maa haluaa lykätä brexitiä. Tämä oli tiistaina EU-maiden viesti, kun Lontoosta odotettiin vielä pyyntöä lisäajasta.

EU-maiden johtajat ovat torstaina koolla Brysselissä huippukokouksessa, jossa käsitellään todennäköisesti Britannian pyyntöä lykätä EU-eroa. Ero astuu voimaan ensi viikon perjantaina, koska silloin päättyy kahden vuoden neuvotteluaika – elleivät Britannia ja EU sovi muusta.

Lontoosta odotettiin diplomaattilähteen mukaan kirjettä vielä tiistaina tai keskiviikkona. BBC:n haastattelemien hallituslähteiden mukaan pääministeri Theresa May pyytäisi kirjeessä brexitin lykkäämistä kesäkuun loppuun, mutta mahdollisuudella pidempään lykkäykseen. Kesäkuun loppu on haamuraja sille, että Britannian täytyisi järjestää EU-vaalit.

EU:n pääneuvottelija Michel Barnier painotti, että epävarmuuden pitkittäminen on haitaksi yrityksille ja voi aiheuttaa poliittisia kustannuksia. Britannian on hänen mukaansa pystyttävä kertomaan, miten lykkäys parantaa mahdollisuuksia sille, että neuvoteltu erosopimus ratifioidaan maan parlamentissa.

– Miten me voimme varmistaa, että mahdollisen pidennyksen jälkeen emme ole samassa tilanteessa kuin tänään, Barnier kysyi.

”Tarvittaisiin uusi poliittinen prosessi”

Britannian parlamentin vahvistusta odottava erosopimus on EU-maiden mukaan ainoa pohja järjestäytyneelle erolle. Barnierin mukaan ”tarvittaisiin jotakin uutta tai uusi poliittinen prosessi”. Hän ei kuitenkaan täsmentänyt, tarkoittiko hän ehkä uusia parlamenttivaaleja tai uutta kansanäänestystä.

Britannian parlamentin oli määrä äänestää kaksi kertaa tyrmätystä erosopimuksesta kolmannen kerran tällä viikolla. Mayn hallituksen suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow ilmoitti, ettei uutta äänestystä samansisältöisestä erosopimuksesta voida järjestää.