Tutkijat käyttivät 50 vuotta vanhaa pässin spermaa keinosiemennykseen – ja yllättyivät tuloksista

Julkaistu:

Australia
Vuonna 1959 syntynyt Sir Freddie -niminen lammas on mahdollisesti karitsojen isä.
Australialaiset tutkijat ovat tehneet maailmanennätyksen. He ovat onnistuneet tiineyttämään kymmeniä merinolampaita tiettävästi maailman vanhimmalla spermalla, uutisoi CNN.

Siemenneste pidettiin jäädytettynä vuodesta 1968, mutta ilmeisesti se on edelleen laadukasta, sillä syntyvyys oli yhtä korkea kuin vuosi pakasteessa olevan siemennesteellä siitettyjen karitsojen syntyvyys.

– Lampaiden syntymä osoittaa sen, että keinosiemennys jäädytetyllä siemennesteellä on turvallista ja luotettava lisääntymisteknologia nyt ja tulevaisuudessa, sanoo koetta johtanut Simon de Graaf Sydneyn yliopistosta.

Vuoden 1968 siemennesteellä tiineytettiin 56 uuhta, joille syntyi 34 karitsaa. Tutkijoiden mukaan tulos on hyvä.

– Uskomme, että tämä on maailman vanhin elinkelpoinen varastoitu siemenneste ja varmasti vanhin sperma, jota on käytetty jälkeläisten tuottamiseen, sanoo tutkija Jessica Rickard.

Siemenneste säilytettiin vuosikymmeniä –196 asteessa. Rickard, joka sulatti siemennesteen ja testasi sen liikkuvuutta, nopeutta, elinkelpoisuutta ja DNA-eheyttä, kertoo olevansa yllättynyt, kuinka hyvin siemenneste oli säilynyt.

– Mikä ihmeellisintä, emme löytäneet mitään eroa 50 vuotta vanhan siemennesteen ja vuoden vanhan sperman välillä, hän kertoo.

Siemenneste tuli paikallisen lampaanviljelijän neljältä pässiltä. Yksi neljästä pässistä, jonka siemennestettä käytettiin kokeessa oli nimeltään Sir Freddie ja se syntyi vuonna 1959.

Viljelijän perheellä on nykyään 8 000 lammasta. Sir Freddien siemennesteellä siitettyjä karitsoja tarkkaillaan seuraavat kaksi vuotta ja verrataan niiden kehittymistä kokeen ulkopuolella syntyneisiin karitsoihin. Näin tutkijat selvittävät, kuinka vuosikymmeniä kestänyt valikoiva jalostus on muuttanut merinolampaita.

Tutkijoiden mukaan siitä, että hedelmällisyys kestää pitkäaikaisenkin varastoinnin on hyötyä myös ihmisille – esimerkiksi miehille, jotka haluavat jäädyttää siemennesteensä ennen kuin menevät kemoterapiaan. De Graaf lisää, että kokeesta voi olla apua uhanalaisten eläinten pelastamisessa.

Tutkijat yrittävät hidastaa vankeudessa elävien uhanalaisten lajien geenimuutoksia. Yksi keino de Graafin mukaan siihen on pidentää uhanalaisten lajien sukupolvenvaihdosta jäädytetyn siemennesteen avulla.