Puolen miljoonan asukkaan kaupungin pelätään tuhoutuneen 90-prosenttisesti myrskyssä – ”Pelastamme ne, jotka kykenemme, ja muut menehtyvät”

rac

Julkaistu:

Paikalliset asukkaat kertoivat ihmisten menettäneen päitään myrskytuulen lennättämien kattopellin palasten osuttua heihin.
Kansainvälisen Punaisen ristin arvion mukaan noin 90 prosenttia Mosambikin rannikolla sijaitsevasta, noin puolen miljoonan asukkaan Beiran kaupungista on tuhoutunut.

– Tilanne on hirvittävä. Tuhon laajuus on valtava. Vaikuttaa siltä, että 90 prosenttia alueesta on tuhoutunut täysin, kertoi maanantaina Punaisen ristin arviointiryhmää johtava Jamie LeSueur tarkasteltuaan tilannetta ilmasta käsin.
Beira oli Kaakkois-Afrikkaan viime torstaina valtavalla voimalla iskeneen Idai-syklonin reitillä. Myrskyn väistymisen jälkeen tuhoja ovat aiheuttaneet voimakkaat rankkasateet ja niiden nostattamat tulvat.

Punaisen ristin mukaan sen arviointiryhmä oli yksi ensimmäisistä pelastusviranomaisten ryhmistä, joka saapui kaupunkiin myrskyn jälkeen. Beiran lentokenttä on suljettu ja kaupunkiin johtavat tiet poikki, joten pääkaupunki Maputosta saapunut ryhmä joutui taittamaan matkan loppuosan helikopterilla.


Samaan aikaan kun tuhojen laajuus Beirassa alkaa paljastua, kasvaa myös huoli kaupungin asukkaista. LeSueurin mukaan viestintäyhteydet seudulle ovat poikki, eikä kaikille alueille ole lainkaan pääsyä.

AFP:n mukaan veneillä liikkuvat pelastajat taistelivat tiistaina aikaa vastaan keräillen puista ja katoilta ihmisiä, jotka olivat hakeutuneet turvaan nousevilta tulvavesiltä. Pelastustoimiin osallistuva eteläafrikkalainen kansalaisjärjestö Rescue SA kertoi pelastaneensa helikoptereiden avulla 34 ihmistä perjantai-illan jälkeen.


Rescue SA:n tehtävää vaikeuttaa entisestään se, että pelastajat joutuvat tekemään työssään raskaita päätöksiä, jotka saattavat pahimmillaan ratkaista ihmisten elämän ja kuoleman.

– Joskus voimme pelastaa vain kaksi viidestä ihmisestä. Joskus pudotamme mieluummin vain ruokaa ja jatkamme matkaamme pelastamaan jotakin muuta, joka on suuremmassa vaarassa, järjestön johtaja Ian Scher kertoi AFP:lle.


– Meillä on samaan aikaan kaksi hoidettavaa asiaa: puissa saarroksissa olevat ihmiset sekä ihmiset, jotka ovat saarroksissa taloissa tai uusilla saarekkeilla ilman ruokaa. Pelastamme ne, jotka kykenemme pelastamaan, ja muut menehtyvät, Scher kuvaili pelastajien epätoivoista urakkaa.

Hänen mukaansa lisävaaraa puissa oleville ihmisille aiheuttavat myös käärmeet, hyönteiset ja villieläimet. Pelastusviranomaisten ja -järjestöjen lisäksi pelastustoimiin osallistuvat Mosambikin ja Etelä-Afrikan armeijat.


AFP on saanut yhteyden muutamiin Beiran asukkaisiin, jotka kertoivat uutistoimistolle kokemastaan ja näkemästään. Heidän mukaansa myrskytuulen irrottamat kattopellin palaset vahingoittivat monia.

– Lentävät pellinpalaset katkoivat ihmisiltä päitä. Ihmisillä on asiat hyvin huonosti täällä, jotkut ovat sairaalassa... Meillä ei ole täällä minkäänlaista apua. Tilanne pahenee, me syömme ja nukumme huonosti, eikä meillä ole enää koteja, beiralainen Rajino Paulino kertoi.


YK kertoi tiistaina mobilisoivansa apua noin 600 000 Idai-syklonin vaikutuksista kärsivälle ihmiselle. Samalla se varoitti, että maailmalla ei ole vielä herätty tämän ”massiivisen katastrofin” mittakaavaan.

Ainakin 1000 ihmisen pelätään kuolleen Mosambikissa, mutta uhriluvun pelätään nousevan vielä roimasti. Lisäksi Idai aiheutti tuhoja naapurimaissa Malawissa ja Zimbabwessa, jossa ainakin 200 ihmisen kerrottiin olevan kateissa.