Idai-hirmumyrsky aiheutti ”massiivista ja kammottavaa” tuhoa – YK: Ehkä pahin sääkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla

rac

Julkaistu:

Mosambikin presidentti puhui jopa tuhannesta kuolleesta.
YK ja Punainen risti ovat nostaneet arvioitaan Idai-syklonin aiheuttamasta tuhosta Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa. YK:n mukaan kyseessä saattaa olla kautta aikojen pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla.


Punainen risti pelkää uhriluvun nousevan rajusti ja Mosambikissa puhutaan jo jopa tuhannesta kuolleesta.


Idai-hirmumyrsky iski Kaakkois-Afrikkaan viime torstaina. Se nosti arvioiden mukaan ainakin kuusimetrisen hyökyaallon, joka pakotti ihmiset etsimään suojaa katoilta ja puista. Mosambikia halkovan Buzi-joen ennakoidaan tulvivan vielä päiviä.


Tuhoa on kuvailtu ”painajaismaiseksi”. Myrskyn tiellä oli muun muassa noin puolen miljoonan asukkaan Beiran rannikkokaupunki.


– Tuhon laajuus ... Beirassa on massiivinen ja kammottava, Punaisen risti lausunnossa luonnehdittiin.


Tiet ovat tukossa ja viestintäyhteydet poikki, minkä vuoksi tuhoalueita yritetään kartoittaa satelliittikuvista ja helikopterilennoin.


Tuhoalueiden yli maanantaina lentänyt Mosambikin presidentti Filipe Nyusi antoi lohduttoman lausunnon tilanteesta. Hänen mukaansa kyliä on kadonnut kokonaan, ja ruumiita kelluu vedessä.

– Kaikki viittaa siihen, että kuolleita on yli tuhat.


Mosambik on lähihistoriassaan kärsinyt usein myrskyistä ja tulvista, mutta tämänkertaista hävitystä kuvaillaan pahimmaksi aikoihin.