Utrechtin poliisi kiistää pormestarin lausunnon – Poliisi: Kaikki kolme epäiltyä yhä pidätettyinä

Julkaistu:

Hollannin Utrechtissa poliisi kiistää kaupungin pormestarin lausunnon siitä, että poliisi olisi vapauttanut kaksi Utrechtin raitiovaunuampumisen yhteydessä pidätettyä ihmistä.
– Mitä tulee kolmeen epäiltyyn, jotka on pidätetty 24 Oktoberpleinilla Utrechtissa ampumisen yhteydessä, kaikki kolme ovat yhä epäiltyjä ja pidätettyinä, poliisi kirjoittaa Twitterissä.

Pormestari Jan van Zanen puhui vapautetuista pidätetyistä hollantilaisen Radio 1 -kanavan haastattelussa aiemmin tänään. Muun muassa De Telegraaf siteerasi häntä.

Poliisi kertoi eilen illalla pidättäneensä massiivisen etsintäoperaation jälkeen ampumisesta epäillyn miehen. Poliisi pidätti myös kaksi muuta ihmistä ampumiseen liittyen. Ratsioita tehtiin myös muualla Hollannissa.

Kolme ihmistä kuoli ja viisi haavoittui maanantain ampumisessa Utrechtissa. Maanantai-illan tietojen mukaan haavoittuneista kolme oli kriittisessä tilassa.

Poliisi: Perheriita ei poissuljettu

Yksi uhreista Hollannin Utrechin ampumisessa on epäillyn tekijän täti, kirjoittaa muun muassa saksalainen Bild. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Bild on haastatellut epäillyn naapuria. Hänen mukaansa mies ei ollut radikalisoitunut.

– Hän ei ole uskonnollinen tai radikalisoitunut. Kyseessä on perheriita. Hän halusi rahaa tädiltään, joka ei antanut sitä hänelle, naapuri sanoo.

Hollannin pääministerin Mark Rutten mukaan ampumista tutkitaan mahdollisena terroritekona. Ampujan motiivista ei ollut tietoa. Poliisin mukaan myöskään mahdollista perheriitaa ei ole suljettu pois.

Ampumisesta epäilty on poliisin vanha tuttu. Hollantilaismedian mukaan 37-vuotias turkkilaissyntyinen mutta vuosikausia Hollannissa asunut mies on syyllistynyt aiemmin useisiin pikkurikoksiin ja muutamiin vakavampiinkin.

Hän on vuosien varrella ollut syytettynä muun muassa tapon yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Vasta kaksi viikkoa sitten hän oli oikeuden edessä raiskauksesta syytettynä.

Tapahtumien kulku epäselvä

Tiedot ampumisesta ovat olleet epäselviä. Poliisi sai hälytyksen kaupungin länsipuolelle hieman ennen yhtätoista aamupäivällä paikallista aikaa.

Poliisin tiedotteen mukaan ampuminen tapahtui raitiovaunussa tai sen ulkopuolella 24 Oktoberplein -nimisen pysäkin luona. Silminnäkijän mukaan "mies alkoi ammuskella villisti".

Vahvistamattomien havaintojen mukaan mies olisi ampunut seurassaan ollutta naista ja sitten muita, jotka olivat tulleet auttamaan tätä.

Ampumisen jälkeen mies kaappasi paikalta auton ja pakeni sillä. Auto löydettiin iltapäivällä hylättynä. Poliisin mukaan mies pidätettiin lopulta ratsiassa Pijlsweerdin kaupunginosassa.