Uuden-Seelannin pääministeri piti voimakkaan puheen terrori-iskusta: ”Ette kuule minun koskaan sanovan hänen nimeään”

rac

Julkaistu:

Pääministeri Jacinda Ardern on muistanut viime perjantain terrori-iskun uhreja puheessaan parlamentille.
Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern on muistanut maan parlamentissa viime perjantaina terrori-iskun uhreja ja todennut, että ei aio enää koskaan lausua ampujan nimeä. Ardern ilmaisi myös tukensa puoliautomaattiaseiden kiellolle ja vaati sosiaalisen median yhtiötä suitsimaan väkivaltaa.

Ampuja surmasi kahdessa moskeijassa Christchurchissa 50 ihmistä ja haavoitti useita. 30 ihmistä on yhä sairaalassa, yhdeksän heistä kriittisessä tilassa. Uhrit olivat pääasiassa maahanmuuttajataustaisia.

Ardern ylisti voimakkaassa puheessaan joitakin uhreja mainiten nimeltä esimerkiksi ensimmäisenä terroristin luoteihin kuolleen Hati Mohammed Daoub Nabin, 71, joka kohtasi ampujan jo ovella.

– Hän lausui sanat ”hei veli, tervetuloa”, viimeiset sanansa. Hänellä ei tietenkään ollut aavistustakaan vihasta, joka odotti oven takana, mutta hänen tervetulotoivotuksensa kertoo meille paljon. Hän oli kaikki jäsenensä tervetulleeksi toivottavan uskon jäsen, joka osoitti avoimuutta ja hoivaa, Ardern sanoi.


Ampujalle oli varattu tylyjä sanoja.

– Hän tavoitteli teollaan monia asioita, joista yksi oli maine – siksi ette kuule minun koskaan sanovan hänen nimeään. Hän on terroristi. Hän on rikollinen. Hän on ekstremisti. Mutta hän on puheessani nimetön, Ardern sanoi.

– Anelen teitä. Lausukaa niiden nimiä, jotka menetettiin, mieluummin kuin sen miehen nimen, joka vei heidät. Hän ehkä tavoitteli pahaa mainetta, mutta me Uudessa-Seelannissa emme anna hänelle mitään, emme edes hänen nimeään.


Ardern myös lupasi, että uhrien perheet tulevat saamaan oikeutta. Hän päätti puheensa arabiankieliseen tervehdykseen ”salaam aleikum”.

Uudessa-Seelannissa on käynnistynyt keskustelu tiukemmista aselaeista, koska ampuja käytti sarja-ampujien suosimaa AR-15-tyyppistä puoliautomaattikivääriä. Ardern lupasi huolellista aselakien läpikäyntiä ja uuden lakialoitteen jo ensi viikolla.

Lisäksi hän suomi sosiaalisen median alustoja, jotka mahdollistivat sen, että ampujan kuvaama video tapahtumista pääsi suorana verkkoon ja sitä jaettiin myöhemmin runsaasti.

– Emme voi hyväksyä, että nämä alustat eivät ota vastuuta mitä niissä julkaistaan. Ne ovat julkaisija, eivät vain postinkantaja.

– Tämä ei tietenkään poista vastuuta, jota meidän täytyy kansakuntana osoittaa taistelussa rasismia, väkivaltaa ja ääriaatteita vastaan.