Kuolleen valaan sisältä paljastui murheellinen näky – eläin oli niellyt yli 40 kiloa muovia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuolleen valaan sisältä paljastui murheellinen näky – eläin oli niellyt yli 40 kiloa muovia

Muovi lisää valaan kylläisyyden tunnetta ilman, että eläin saa siitä mitään ravintoaineita. Tämä johtaa valaan laihtumiseen ja uintinopeuden ja energian laskuun.

Darrell Blatchley nostaa valaan vatsasta muovijätettä.

19.3.2019 0:25

Viime lauantaina filippiiniläisen Davaon kaupungin luonnonhistoriallisen museon työntekijät saivat puhelinsoiton: rantaan ajautunut, kuihtunut hanhennokkavalas oksensi verta ja vaikutti kuolevan pian, joten museon työntekijöiden pitäisi tulla poimimaan sen ruumis.

Merinisäkkäisen asiantuntija ja D’Bone Collector -museon kuraattori Darrell Blatchley järkyttyi nähtyään, mitä valaan sisällä oli. Valas oli niellyt yli 40 kiloa muovijätettä.

– Muovia pursui ulos sen vatsasta, Blathcley kertoi National Geographicille.

– Vedimme ulos ensimmäisen laukun, sitten toisen. Kun olimme päässeet 16. riisisäkkiin – muovipussien, eväspussien ja nailonköysikerien lisäksi – ajattelin, että oikeastiko?

Blatchleyn poika oli mukana seuraamassa ruumiinavausta.

– Isä, miten se eli edes näin pitkään? poika kysyi.

Darrell Baltchley näyttää valaan sisältä löytynyttä jätettä.

Muovin syöminen vie valaan nälän tunteen ilman, että eläin saa tarvitsemiaan ravintoaineita. Valas laihtuu, sen energia ja uintinopeus laskevat ja siitä tulee alttiimpi saalistajille, The New York Times kertoo.

Filippiineillä rannan tuntumasta löydetty valas painoi vajaa 500 kiloa ja oli noin 4,5 metriä pitkä. Tavallisesti hanhennokkavalaat painavat kolme tonnia ja ovat 6–7 metriä pitkiä.

Vuonna 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan meriin päätyy vuosittain viidestä miljoonasta 13 miljoonaan tonnia muovijätettä. Ongelma on erityisen suuri Filippiineillä, joka päästää mereen kolmanneksi eniten muovijätettä Kiinan ja Indonesian jälkeen. Turistien suosimassa lomakohteessa muovin kertakulutus on yleistä ja kierrätys usein vaikeaa.

Blatchley kertoi NBC Newsille, että hänen ryhmänsä oli viimeisen reilun 10 vuoden aikana käynyt poimimassa 57 kuollutta valasta ja delfiiniä. Eläimistä moni oli kuollut muovin syömiseen.

– Filippiinien on muututtava, Blatchley vaati.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?