Poliisi pidätti Utrechtin ampumisesta epäillyn:  Ampui raitiovaunussa, kolme kuoli ja viisi loukkaantui – tämä tapauksesta tiedetään nyt

rac

Julkaistu:

Poliisin pidätti 37-vuotiaan turkkilaissyntyisen miehen epäiltynä Utrechtin ampumisesta.
Poliisi pidätti Hollannin Utrechtin aamupäiväisestä ampumisesta epäillyn Gökman Tanisin maanantaina illalla Suomen aikaa. Ampumisessa kuoli kolme ja haavoittui viisi. Haavoittuneista kolme on kriittisessä tilassa.

Poliisi oli aiemmin julkistanut epäillyn kuvan ja pyytänyt ihmisiä soittamaan havainnoistaan vinkkipuhelimeen. Epäilty on 37-vuotias turkkilaissyntyinen mies, joka on poliisin vanha tuttu.

Näin tapahtumat alkoivat

Hollannin poliisin kertoi noin kello 10.45 paikallista aikaa, että mies avasi tulen raitiovaunussa. Tapahtuman vakavuus paljastui pian. Ammunta tapahtui vilkkaassa liikenteen solmukohdassa 24 Oktoberplein -risteyksessä Kanaleneiland-asuinalueella, Utrechtin kaupungin lounaispuolella.

Kello on Hollannissa tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Paikallismedian mukaan naisen rintaan ammuttiin yksi tai useampi luoti. Kadulla elvytettiin kahta ihmistä ja raitiovaunussa yhtä.


Terroristinen motiivi esillä

– Useita laukaukset ammuttiin raitiovaunussa ja useita ihmisiä loukkaantui. Helikopterit ovat paikalla. Pidätyksiä ei ole tehty, kuului Utrechtin poliisin viesti.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan paikalle lähti terrorismin vastaisen poliisin yksiköitä. Utrechtin poliisi tiedotti Twitterissä, että se selvittää tutkinnassaan mahdollista terroristista motiivia.

Hollantilaisviranomaiset nostivat terroriuhan tason korkeimmalle mahdolliselle tasolle Utrechtin maakunnassa.

Poliisi ohjeisti Utrechtin kouluja pitämään ovensa lukittuna. Turvallisuustasoa nostettiin myös muissa kaupungeissa, Rotterdamissa moskeijan ja asemien turvatoimia prannettiin. Myös Amsterdamin Schipholin lentoaseman turvatoimia kiristettiin.

Suomalaisia ei vaarassa

Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrottiin ennen kahta iltapäivällä Suomen aikaa, että yhdenkään suomalaisen ei tiedetty joutuneen uhriksi Utrechtissa.


Poliisi alkoi tutkia punaista Renault Clio -henkilöautoa, joka oli Tichelaarslaan-kadulla. Autoa oli poliisin mukaan mahdollisesti käytetty pakoautona.

Hollannin terrorisminvastaisen työn NCTV:n kansallinen koordinaattori Pieter-Jaap Aalsbergin mukaan tapahtumat olivat epäselviä ja kaikki voimavarat keskitettiin epäillyn tekijän jäljittämiseen.

Yksi ampuja epäiltynä

Kello 14.43 Suomen aikaa poliisi kertoi, että ampuminen tapahtui raitiovaunussa tai sen ulkopuolella ja, että epäiltyjä ampujia on todennäköisesti yksi.

Kello 15.20 Silminnäkijä kertoi NOS-mediassa, että punainen mahdollinen pakoauto seisoi Ticherslaarslaan-kadulla pitkään.

– Auto seisoi kolmisen tuntia moottori käynnissä, ikkuna hieman auki ja ikkunasta roikkui paperilappunen.

Poliisi pääsi epäillyn jäljille

Kello 15.21 Poliisi pyytää silminnäkijähavaintoja Turkissa syntyneestä 37-vuotiaasta Gökman Tanis -nimisestä miehestä tapaukseen liittyen.

Hollannin pääministeri Mark Rutte piti tiedotustilaisuuden Utrechtin tapauksesta.

– Maa on järkkynyt Utrechtin iskusta, hän sanoi selvästi järkyttyneenä. Terroristista motiivia ei voi Rutten mukaan sulkea pois.

– Meidän oikeusvaltiomme ja demokratiamme on voimakkaampi kuin fanatismi ja väkivalta. Isku kohdistui viattomiin ihmisiin, Rutte korosti.

Poliisin mukaan hieman ennen ampumista olisi ampumapaikan läheltä Amerikalaan-kadulta kaapattu auto, punainen Renault Clio, joka löytyi myöhemmin Tichelaarslaan-kadulta.

Tpahtumille löytyi silminnäkijöitä

Tapauksen silminnäkijä Daan Molenaar kertoi Hollannin Radio 1:n puhelinhaastattelussa Utrechtin tapahtumista.

Molenaar istui raitiovaunun etuosassa. Raitiovaunu pysähtyi yllättäen.

– Näin makaavan naisuhrin, sivulliset raahasivat naista pois. Perässä tuli mies pistooli kädessä ja hän osoitti naista pistoolilla. En nähnyt miehen kasvoja, Dan Molenaar kertoi radiossa.

– Ajattelin silloin, että nyt äkkiä ulos ja onneksi ovet avautuivat. Vasta ulkona kuulin laukauksia, Molenaar sanoi radiossa.

Aiemmin toinen silminnäkijä Jimmy de Koster kertoi RTV Utrechtille nähneensä naisen makaavan maassa ulkona raitiovaunupysäkin aukiolla ja huutavan: "En ole tehnyt mitään!"

– Sillä hetkellä kuulin kolme kertaa "pang, pang, pang". Neljä miestä tuli lujaa naisen luokse ja he yrittävät vetää häntä pois ja sitten kuulin taas "pang, pang, pang". Sitten miehet päästivät irti naisesta. Silminnäkijä arvioi naisen olevan noin 20-35 -vuotias.

Raitiovaunussa Utrechtissä istunut Niels kertoi Algemeen Dagblad -lehdessä tapahtumista.

Hän kertoo, että kaikki tapahtui hänen takanaan.

- Mies tähtäsi selvästi naista kohti. Neljä ihmistä yritti auttaa naista. Aseella uhannut mies käänsi aseensa sitten kohti naisen auttajia, Nils kertoo lehdessä.

Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Máxima antoivat lausunnon Twitterissä.

He ilmaisivat osanottonsa uhreille ja heidän perheilleen.

– Seiskäämme yhdessä ja yksimielisinä sellaisen yhteiskunnan puolesta, jossa ihmiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi, he sanovat.

– Ajatuksemme ovat Utrechtin asukkaiden luona.


Epäilty on poliisille ennestään tuttu

Algemeen Dagblad -lehti selvitti epäillyn taustoja. Lehden tietojen mukaan teosta etsitty 37-vuotias Gökman Tanis oli aiemmin oikeudessa syytettynä raiskaustapauksessa, jossa hän olisi syytteen mukaan raiskannut uhrinsa useaan kertaan.

Syytteen mukaan hän olisi myös uhannut sytyttää uhrin asunnon tuleen ja lyönyt uhriaan kasvoihin. Vuonna 2013 Tanis oli epäiltynä tapon yrityksestä. Hänen epäiltiin ampuneen asuntoon kadulta. Miehellä on lehden mukaan tilillään lukuisia muita rikosepäilyjä, kuten yritys murtautua rekka-autoon.

Pidätyksen jälkeen alkoi pohdinta motiivista

Poliisi piti tiedotustilaisuuden hieman kello 19 jälkeen ja kertoi, että epäilty Gökmen Tanis oli pidätetty. Hänet pidätettiin asunnosta Oudenoordilla.

– Epäilty ampuja pidätetty. Teon motiivia ei voida vielä varmistaa. Tapahtumaan liittyvä punainen Renault Clio on viety pois sen löytöpaikalta, poliisia edustava Rob van Bree kertoi.

- Tämä on synkkä päivä Utrechtin historiassa. Kolme ihmistä on kuollut ja viisi haavoittunut. Haavoittuneista kolme on kriittisessä tilassa, pormestari Jan van Zanen kertoi tilaisuudessa.

Utrechtin maakunnan uhkatasoa päätettiin laskea pidätyksen jälkeen. Hollannin mediassa alkoi pohdinta teon motiivista. Terrorismin lisäksi esille nousi kunniamurha epäillyn pidätyksen jälkeen.

Turkkilaisen Anadolun mukaan Tanis olisi ampunut sukulaistaan perhesyiden takia. Anadolu oli haastatellut Tanisin sukulaisia. Sen jälkeen Tanis olisi alkanut ampua uhrinsa auttajia. Turkin BBC:n mukaan Tanis olisi taistellut Tshetsheniassa