Konsertteja, julistekampanja ja virallinen vapaapäivä – Venäjällä juhlittiin ”Krimin yhdistymispäivää”

rac

Julkaistu:

Krimin liittämisen kannalta tärkeintä päivää juhlittiin suurin menoin ympäri Venäjää.
Krimin liittämisen viisivuotisjuhlaa vietettiin maanantaina eri puolilla Venäjää. Ukrainalle kuuluva Krimin- niemimaa liitettiin kansainvälisen oikeuden vastaisesti Venäjään 18. maaliskuuta 2014 pari päivää sen jälkeen, kun alueella oli järjestetty Venäjän masinoima kansanäänestys. Maaliskuun 2014 kansanäänestystä ei ole tunnustettu kansainvälisesti eikä Suomi monien muiden maiden tavoin tunnusta Krimin kuuluvan Venäjään.

Venäjällä 18. maaliskuuta on virallisesti julistettu Krimin yhdistymispäiväksi Venäjän kanssa ja se on virallinen vapaapäivä. Eri puolilla niemimaata järjestettiin urheilutapahtumia, markkinoita konsertteja ja tempauksia, jossa esiintyi suosittuja venäläisiä laulajia ja yhtyeitä. Sevastopolissa juhlallisuuksien kunniaksi pääsi ilmaiseksi Suurelle isänmaalliselle sodalle omistettuihin museoihin.

Julkisiin liikennevälineihin ja kauppoihin eri puolille Simferopolia ripustettiin julisteita, joissa luki "Viisi vuotta Krimin paluusta kotiin”.

– On olemassa uutuuden, itsenäisyyden, vapauden tuntua, eläkkeellä oleva opettaja Valentina Dorozhko kertoi AFP: lle. Hän sanoi olevansa kuin "uudelleensyntynyt", kun Venäjä otti haltuunsa niemimaan.

Krimiläinen Marina Tishchenko sanoi, että, jos niemimaalla järjestettäisiin tänä päivänä kansanäänestys, vielä useammat ihmiset äänestäisivät Venäjän liittymisen puolesta.

Kolmipäiväinen juhla huipentui maanantaina eri puolilla maata. Venäjän presidentti Vladimir Putin osallistui juhlallisuuksiin Krimin Simferopolin ja Sevastopolin kaupungeissa.

Venäjän presidentinkanslian mukaan Putin osallistui maanantaina kahden voimalan avajaisiin videopuhelulla.

Putin sanoi avajaispuheessaan, että uudet voimalaitokset kattavat jopa 90 prosenttia niemimaan energiantarpeesta ja tuottavat yhtä paljon sähköä kuin aikoina, jolloin niemimaa oli Ukrainan hallinnassa.

– Tänään on otettu tärkeä askel Krimin niemimaan ja koko Venäjän eteläosan energiasaannin varmistamiseksi, sanoi Putin.

Kremlin lehdistösihteeri Dmitri Peskov uutissivuston Ria-Novostin mukaan kuvaili voimalan avajaisten merkitsevät Krimille täydellistä ”energiariippumattomuutta”.

Putin vieraili maanantaina myös Simferopolissa useilla muistomerkeillä ja tapasi Krimin asukkaita, joiden kanssa keskusteli niemimaalla tehdyistä parannuksista. Viiden vuoden aikana Venäjä on käyttänyt miljardeja dollareita erilaisiin hankkeisiin, joista tunnetuin on kiistelty Kertšinsalmen ylittävän silta.
  • Yllä olevalla videolla Yön sudet- niminen moottoripyöräjengi ajaa Krimin kunniaksi Simferopolista Sevostopolin läpi Gafort- vuorelle asti Venäjän lippuja liehuttaen.
Krimin niemimaalla liehui useita suuria Venäjän lippuja, joista suurin oli kooltaan 1423 neliömetriä. Päivän päätteeksi Sevastopolin kaupungin ylle kohosi suuri ilotulitus.

Juhlallisuuksia järjestettiin myös eri puolilla Venäjää. Kaukoidässä Tyynenmeren rannalla sijaitsevassa Vladivostokissa sadat kaupunkilaiset marssivat Krimin puolesta.

Moskovassa kaupungin viranomaiset järjestivät Krimin kevät -festivaalin, jossa oli jazz-konsertteja, ruoanlaittotyöpajoja ja valokuvanäyttelyjä kivenheiton päässä Kremlistä.

Lisäksi ympäri maata pidettiin Sevastopolin valssiksi kutsuttu tempaus, jossa venäläiset tanssivat valssia Krimin eräänlaiseksi epäviralliseksi hymniksi nousseen melodian tahtiin.

Lännessä Krimin valtaukseen on suhtauduttu hyvin kriittisesti. Venäjä miehitti niemimaan armeijan voimin viisi vuotta sitten. Länsimaat asettivat valtauksen jälkeen pakotteita Venäjää vastaan, joita on sittemmin laajennettu.

Maanantaina Ukrainan presidentti Petro Poroshenko kirjoitti Facebookissaan, että aikoo palauttaa Krimin heti Ukrainan presidentinvaalien jälkeen.

Krimin johdossa toimiva Sergei Kudrin vastasi Rambler- uutistoimiston mukaan, että Krimi liitettiin Venäjälle kansanäänestyksen tulosten perusteella.

Venäjän federaation neuvostossa kommentoitiin, että lausunnollaan Poroshenko yrittää kosiskella länttä.

Lähteinä on myös käytetty: BBC, Reuters, Tass, Pervyi Kanal, Meduza

Juttua korjattu kello 22.35: Suurin Venäjän lippu oli kooltaan 1423 neliömetriä.