Puhemiehen uutispommi sekoitti Britannian brexit-kuvion – esille nousi radikaali vaihtoehto

rac

Julkaistu:

Britannian brexit-ministerin mukaan Britannia aikoo pyytää lisäaikaa EU:lta. Se ei silti välttämättä riitä ratkaisemaan ongelmaa, jonka puhemiehen ilmoitus aiheutti.
Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow pudotti maanantaina uutispommin linjaamalla, ettei aio sallia kolmatta äänestystä pääministeri Theresa Mayn esittelemästä brexit-sopimuksesta ellei sopimukseen tule muutoksia. Bercow totesi useiden ennakkotapausten vahvistaneen, ettei alahuonetta voida panna saman istuntokauden aikana äänestämään asiasta, jonka se on jo kertaalleen hylännyt.

Bercow kuitenkin sanoi, että ”perusteellisesti erilaisesta” brexit-sopimuksesta voitaisiin äänestää. Sopimuksen olisi oltava kuitenkin sisällöllisesti huomattavasti erilainen kuin Mayn EU:n kanssa neuvottelema sopimus.

– Ei erilainen pelkästään muotoilussa vaan erilainen sisällöllisesti, Bercow linjasi.

Brittimedia kertoo, että hallitukselle Bercow’n ilmoitus tuli täysin puskista.

– Järkytyksen tuntua ministereiden keskuudessa – ei mitään ideaa siitä, mitä tehdä. ”Ei ole vielä mitään suunnitelmaa, kaikki yrittävät vain käsitellä asiaa,” eräs sanoi, The Guardianin toimittaja Jessica Elgot twiittasi.
– Tämä saattaa kuulostaa tylsältä, mutta tämä on valtava asia – ministeri kertoo minulle, että hän (Bercow) on tehnyt tästä ”perustuslaillisen kriisin” – lain mukaan lähdemme EU:sta kymmenessä päivässä – puhemies sanoi, ettei pääministeri voi yrittää uudestaan saada sopimustaan läpi, BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg puolestaan twiittasi.

Oikeusministeri Rory Stewart kyseenalaisti Bercow’n kommentin erosopimukseen käytetystä ajasta.

– Puhemiehen argumentissa oli vahvempia ja heikompia osia, mutta idea siitä, että sopimuksesta väitteleminen ei olisi hyvää parlamentaarisen ajan käyttöä, ei ole hyvä argumentti, Stewart jyrähti Twitterissä.

Stewart myös huomautti, ettei uutta sopimusta EU:n kanssa niin vain neuvotella.
Mayn edustaja kommentoi Reutersille, ettei pääministeri ollut saanut tietää puhemiehen ilmoituksen sisältöä etukäteen.

Alahuoneen oli määrä äänestää tällä viikolla siitä, hyväksyykö se Mayn sopimuksen, jolloin Britannia pyytäisi EU:lta ”lyhyttä, teknistä” lisäaikaa. Jo ennen Bercow’n ilmoitusta hallitus oli todennut, ettei äänestystä pidettäisi, ellei sopimus varmasti saisi parlamentin tukea. Puhemiehen linjauksen myötä parlamentti ei kuitenkaan voisi äänestää sopimuksesta enää ollenkaan.

Bercow’n päätös oli jälleen yksi kapula Mayn ja tämän johtaman hallituksen rattaisiin. Pian sen jälkeen, kun Bercow luki lausuntonsa, nousikin spekulaatioita siitä, mitä May voisi seuraavaksi tehdä saadakseen sopimuksensa läpi.

Yhtenä radikaalina vaihtoehtona on noussut esille parlamentin istuntokauden keskeyttäminen ja uuden istuntokauden aloittaminen.


Esimerkiksi konservatiivien kansanedustaja, Mayn sopimuksen kovaäänisimpiin vastustajiin kuuluva Jacob Rees-Mogg kysyi, voisiko hallitus kiertää äänestysten määrää koskevan rajoitteen aloittamalla uuden istuntokauden. Bercow vahvisti, että tämä olisi mahdollista. Puhemies tosin huomautti, että veto olisi ”tavaton” eikä tiennyt, suunnitteliko hallitus sellaista.

Konservatiivien kansanedustaja, lakimies Robert Buckland totesi Britanniassa olevan nyt perustuslaillinen kriisi.

– Tämä voidaan kiertää – istuntokausi keskeyttää ja uusi aloittaa– mutta emme puhu nyt vain päivistä vaan myös tunneista 29. maaliskuuhun, Buckland sanoi BBC:lle.

– Totta puhuen olisimme pärjänneet ilman tätä, mutta nyt meidän pitää elää tämän kanssa.


Istuntokauden päättämisessä ja aloittamisessa uudelleen voisi kestää päiviä. Käytännössä istuntokausi päättyy kuningattaren ilmoituksella, joten Mayn olisi mentävä kuningatar Elisabetin pakeille, jos hallitus haluaisi tähän ratkaisuun turvautua. Istuntokauden päättäminen merkitsisi kaikkien parlamentaaristen asioiden käsittelyn päättymistä, jolloin esimerkiksi joidenkin lakialoitteiden käsittely keskeytyisi.

The Guardianin mukaan toinen vaihtoehto olisi, että May hakisi EU:lta lisäaikaa ja pyytäisi alahuonetta äänestämään hänen sopimuksestaan ja lisäajastaan. Bercow salli viime viikon äänestyksen brexit-sopimuksesta, koska May oli hakenut siihen uusia vakuuksia EU:sta. Näin ollen hallitus voisi esittää, että sopimus on merkittävästi erilainen, koska siihen on sidottu lyhyt lisäaika. Varmuutta ei ole, hyväksyisikö Bercow tämän ”merkittäväksi” muutokseksi.

Britannian brexit-ministeri Kwasi Kwarteng sanoi parlamentin istunnossa, että hallitus aikoi pyytää brexitin lykkäämistä. Kwartengin mukaan EU päättää lisäajasta torstaina alkavassa huippukokouksessa.

– Mahdollisimman pian sen jälkeen, kun asiasta on päästy sopuun EU-tasolla, me teemme vaadittavat toimenpiteet koskien kansallista lainsäädäntöä muuttaaksemme lähtöpäivää.

Kwarteng sanoi, että lisäajan pituudesta sovittaisiin EU:n ja Britannian hallituksen välillä. Hän sanoi pitävänsä yhä mahdollisena, että brexit-sopimus saattaa palata keskusteluun ja parlamentti voisi sen hyväksyä.

Mikäli Britannia ei pyydä lisäaikaa eikä hyväksy erosopimusta EU:n kanssa, maa jättää EU:n 29. maaliskuuta ilman sopimusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt