Suora lähetys juuri nyt: Britannian parlamentti käsittelee brexitiä – puhemies linjasi, ettei samaa erosopimusta voida tuoda äänestykseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suora lähetys juuri nyt: Britannian parlamentti käsittelee brexitiä – puhemies linjasi, ettei samaa erosopimusta voida tuoda äänestykseen

Julkaistu: 18.3.2019 18:00

Puhemiehen linjaus on jälleen uusi takaisku pääministeri Theresa Maylle.

Britannian hallituksen oli määrä vastata kiireelliseen kysymykseen brexitin lykkäämisestä kello 18.15 Suomen aikaa. Britannian parlamentti äänesti viime viikolla, ettei maan haluta eroavan EU:sta ilman sopimusta. Käytännössä tämä tarkoittaisi lisäajan pyytämistä EU:lta.

Äänestystä lisäajan pyytämisestä oli suunniteltu keskiviikolle. Hallitus on kuitenkin sanonut, ettei äänestystä pidetä, mikäli pääministeri Theresa Mayn esittelemä erosopimus ei saa parlamentissa kannatusta. May on neuvotellut Pohjois-Irlannin unionistipuolueen DUP:n kanssa, mutta brittimedia uutisoi, ettei tukea sopimukselle ole vielä herunut.

Britannian parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow antoi kuitenkin kello 17.30 lausunnon, josta kansanedustajat saivat kysyä lisää. Bercow kertoi alahuoneen istunnossa useiden kansanedustajien ilmaisseen huolensa siitä, että parlamentin on äänestettävä brexit-sopimuksesta jälleen kerran, vaikka sopimus on torjuttu aiemmissa äänestyksissä. Bercow totesi, että puhemiehellä on oikeus päättää siitä, voidaanko esitys asettaa parlamentin äänestettäväksi.

Bercow kävi läpi brexit-sopimuksen historiaa: sopimukseen päästiin EU:n kanssa marraskuussa, mutta sopimuksesta äänestettiin vasta tammikuussa Britannian parlamentissa. Toisen kerran sopimuksesta äänestettiin viime viikolla, jolloin sopimus torjuttiin uudestaan.

Tuolloin pääministeri Theresa May oli kertonut saaneensa laillisesti sitovia muutoksia alkuperäiseen sopimukseen ja siinä mainittuun kiisteltyyn backstop-menettelyyn. Oikeuskanslerin arvion mukaan sopimuksen riskinä oli muutoksista huolimatta, että Britannia jäisi määrittelemättömän pitkäksi ajaksi tulliliittoon EU:n kanssa. Parlamentti hylkäsi sopimuksen äänin 391–242.

– Jos hallitus haluaa esittää uuden ehdotuksen, joka ei ole sama tai suurimmaksi osaksi sama kuin se, jota vastaan äänestettiin 12. maaliskuuta, se olisi sopivaa. Hallitus ei voi esittää samaa tai suurin piirtein samaa kuin se, jonka parlamentti torjui viime viikolla.

Bercow siis linjasi, ettei hallitus voi pyytää äänestystä samasta asiasta. Hän kuitenkin huomautti, että toisessa äänestyksessä voidaan perustellusti sanoa olleen kyse eri sopimuksesta kuin ensimmäisessä äänestyksessä. Kolmannessa merkityksellisessä äänestyksessä hallituksen esityksen on oltava kuitenkin eri kuin sen, joka torjuttiin viime viikolla.

Bercow’lta kysyttiin, miten sopimusta pitäisi muuttaa, jotta hallitus voisi tuoda sen jälleen äänestykseen. Kysyjä pohti, pitikö sopimukseen saada neuvoteltua EU:n kanssa muutoksia. Bercow’n mukaan tämä oli todennäköistä.

– Vaatimuksena on toteennäytettävä muutos esitykseen, Bercow sanoi.

Bercow’n mukaan sopimuksen on oltava ”perusteellisesti” erilainen.

Pääministeri Theresa Mayn edustaja kertoi Reutersille, ettei puhemies ollut etukäteen kertonut lausuntonsa sisällöstä. Edustaja ei kuitenkaan kommentoinut linjausta tai mahdollista kolmatta merkityksellistä brexit-äänestystä.

Juttua päivitetty kello 18.31: Alkuperäisen ohjelman mukaan alahuoneessa oli määrä käsitellä kiireellisiä kysymyksiä, joihin hallituksen ministerit vastaavat. Puhemiehen ilmoituksen jälkeen kansanedustajat kysyvät puhemieheltä lisätietoja tämän linjauksesta ja sen vaikutuksista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?