Kaistoilla epävakaasti seilannut auto kiinnitti poliisien huomion – näin Christchurchin terrori-iskusta epäillyn kiinniotto tapahtui

rac

Julkaistu:

Poliisit kiinnittivät huomiota epäilyttävään autoon, joka ei pysynyt kaistallaan ja jonka varoitusvalot olivat päällä. Rekisterikilven tarkistus vahvisti, että kyse oli terrori-iskun epäillystä tekijästä.
Christchurchin terrori-iskusta epäilty 28-vuotias australialaismies saatiin kiinni 36 minuuttia sen jälkeen, kun poliisi oli saanut ensimmäisen ilmoituksen ammuskelusta. Kiinnioton tehneiden poliisien pomo, ylikonstaapeli Pete Stills kertoi New Zealand Heraldille, miten kaikki tapahtui.

Stillsin mukaan kiinnioton tehneet poliisit työskentelevät pienemmissä kaupungeissa Christchurchin ulkopuolella. He olivat Christchurchissa, koska osallistuivat koulutustilaisuuteen.


Koulutuksen aikana poliisit saivat ilmoituksen ampujasta. Miehet menivät virka-autoonsa ja päättivät ajaa kaupungin keskustan ulkopuolelle, koska uskoivat ampujan myös yrittävän välttää keskustassa ajamista. Pian he huomasivatkin epäilyttävän auton, joka ei pystynyt kaistallaan ja jossa oli varoitusvalot päällä.

Poliisit varmistivat auton rekisteritunnuksen avulla, että kyse oli ampumisista epäillyn autosta ja tekivät u-käännöksen.

– He yrittivät saavuttaa häntä, he keskustelivat taktiikoista – halusivatko he ajaa häntä takaa? poliisien kanssa keskustellut ja radiokeskustelut kuullut Stills kertoo.


Poliisit päättivät pysäyttää auton mahdollisimman pian, koska takaa-ajo olisi saattanut aiheuttaa vain lisää vaaraa siviileille.

Sivullisen kuvaamalla videolla näkyy, kuinka poliisit pakottivat epäillyn pysähtymään ajamalla tämän auton kylkeen. Epäilty kiskottiin autosta ulos matkustajan puoleisesta ovesta.


Toinen poliiseista näki ”korkean riskin” esineitä auton takaosassa ja juoksi takaisin omalle autolleen varoittamaan paikalle saapuvia poliiseja löydöstä. Koska hän ei nähnyt pariaan ja oli huolissaan tämän turvallisuudesta, mies kuitenkin juoksi takaisin epäillyn luo.

– Hän huusi sivullisia perääntymään.


Radiokeskustelut kuulleen poliisijohtajan Mike Bushin mukaan asemies ei antautunut eikä totellut poliiseja.

Kun epäilty oli saatu aloilleen, poliisit varoittivat radiolla kollegoitaan autosta löydetyistä esineistä.

Poliisit eivät itse voi kommentoida tapahtumia käynnissä olevan tutkinnan takia. He ovat pyytäneet, ettei heidän nimiään kerrota julkisuudessa.

Stillsin mukaan poliisit eivät pidä itseään sankareina vaan kokevat vain tehneensä työtään.


Uudessa-Seelannissa poliisien toimintaa on ylistetty. Maan pääministeri Jacinda Ardernin mukaan terrori-iskusta epäilty oli aikeissa jatkaa hyökkäystä, ellei häntä olisi pysäytetty.

– He asettivat Uuden-Seelannin kaiken muun edelle, Ardern kuvaili poliisien toimintaa.

Terrori-iskusta epäilty 28-vuotias mies vangittiin lauantaina. Häntä syytetään murhasta, mutta syytteitä tulee todennäköisesti lisää.

Kahteen moskeijaan kohdistuneessa iskussa kuoli 50 ihmistä ja loukkaantui kymmeniä.