Leikkisä ja nauravainen Mucad, 3, oli Christ­churchin terrori-iskun nuorin uhri – pieni poika oli juossut suoraan kohti ampujaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Leikkisä ja nauravainen Mucad, 3, oli Christ­churchin terrori-iskun nuorin uhri – pieni poika oli juossut suoraan kohti ampujaa

Christchurchin iskussa kuoli yhteensä 50 ihmistä.

Julkaistu: 18.3.2019 6:35

Uuden-Seelannin moskeija-ampumisten uhrit olivat 3–77-vuotiaita ja kotoisin useasta eri maasta.

Christchurchin perjantaisessa terrori-iskussa kuolleiden määrä nousi sunnuntaina paikallista aikaa 50:een, paikallinen poliisi kertoi. Poliisi oli siirtämässä ruumiita pois kahdesta moskeijasta, kun paikalta löydettiin vielä yksi kuollut.

Iskun nuorin uhri oli vain 3-vuotias poika. Mucad Ibrahim oli ollut Al-Noorin moskeijassa isänsä ja isoveljensä Abdin kanssa. The Washington Postin mukaan poikien isä oli hakenut Mucadin puolilta päivin rukoilemaan moskeijaan kuten tavallista. Rukousten jälkeen nuoret miehet menivät usein pelaamaan jalkapalloa moskeijaa vastapäätä olleeseen puistoon ja pieni Mucad meni usein isoveljensä mukaan.

Viime perjantaina rukoushetki keskeytyi, kun aseistautunut mies astui moskeijaan ja avasi tulen. Ammuskelun alkaessa ihmiset alkoivat juosta. Amerikkalaislehdelle puhuneen Mohamud Hassanin mukaan Mucad ei osannut pelätä, vaan juoksi suoraan kohti asemiestä.

Mucadin isoveli Abdi kertoi The Guardianille luulleensa, että pikkuveli oli isän mukana, mutta pikkupoika oli kadonnut.

Ammuskelun päätyttyä moskeijassa ollut henkilö kantoi Mucadin ensihoitajien luo, jotka saapuivat juuri paikalle. Pikkupojan ruskeat silmät, jotka usein olivat täynnä iloa, olivat kiinni.

Mucad Ibrahimin kohtalo on koskettanut ympäri maailman. Virginiassa, Yhdysvalloissa pidettiin terrori-iskun uhreille muistotilaisuus, jossa nainen piteli käsissään Mucadin nimellä varustettua lappua.

Sunnuntaina poliisi vahvisti Abdin mukaan, että Mucad oli kuollut.

– Äitini, hänellä on ollut vaikeaa, Abdi sanoi.

– Joka kerta, kun hän näkee muita ihmisiä itkemässä ja tunteikkaina, hän vain romahtaa.

Mucadin oli syntynyt Uudessa-Seelannissa. Hänen perheensä oli paennut sotaa Somaliasta yli 20 vuotta sitten.

Abdi kuvaili Facebookissa poikaa ”energiseksi, leikkisäksi ja hän hymyili ja nauroi paljon.”

– Kaipaamme sinua paljon, veli.

14-vuotias Sayyad Milne haaveili jalkapalloilijan urasta.

Jalkapalloilijan urasta haaveillut 14-vuotias Sayyad Milne on myös yksi moskeijaiskujen nuorimmista uhreista. Nuorukainen oli ollut Al-Noorin moskeijassa äitinsä ja ystäviensä kanssa.

– Muistan hänet vauvana ja kuinka melkein menetin hänet jo silloin, kun hän syntyi. Hänen elämänsä oli yhtä kamppailua. Häntä on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti, mutta hän on noussut sen yläpuolelle ja ollut hyvin urhea. Urhea pikkusotilas, pojan isä John Milne kertoi New Zealand Heraldille kyynelten läpi.

Milnen mukaan pojan kuolemaa ei ole vielä virallisesti vahvistettu, mutta perheelle on kerrottu, että hänen poika oli nähty moskeijan lattialla pahasti loukkaantuneena.

Sayyadin sisko Cahaya kertoi Stuff-sivustolle, että veli oli odottanut innolla parin viikon päästä pelattavaa futsal-turnausta.

– Hän oli rakastava ja kiltti veli ja häntä kaivataan suuresti, sisar sanoi.

Iskun uhrit olivat usean maan kansalaisia. Moni oli muuttanut Uuteen-Seelantiin jo vuosia sitten muualta, jotkut vasta hiljattain.

Indonesiassa syntynyt Lilik Abdul Hamid oli työskennellyt Air New Zealandin huoltoteknikkona yli 10 vuotta. Hänen tyttärensä kertoi Radio New Zealandille, että koneet olivat miehen intohimo.

– Jos jääkaapissani oli jotain vikaa, soitin hänelle ja hän aina tiesi, mitä tehdä, joten en ikinä ajatellut korjata mitään tai maksaa siitä, koska isäni teki aina sen. Hänen intohimonsa olivat kaikki koneet, eivät vain lentokoneet.

Lilik Abdul Hamid rakasti koneiden parissa työskentelemistä.

Syyriasta sotaa paennut Khaled Mustafa kuoli terrori-iskussa uudessa kotimaassaan. Viime vuonna Uuteen-Seelantiin perheensä kanssa muuttanut mies oli ollut Al-Noorin moskeijassa teini-ikäisten poikiensa kanssa. Toinen pojista on BBC:n mukaan yhä kateissa. Toinen loukkaantui vakavasti ja hänet on leikattu.

Bangladeshissa syntynyt Hosne Ara Pavin, 42, oli naisten huoneessa Al-Noorin moskeijassa, kun ampuminen alkoi. Nainen oli etsimässä pyörätuolissa istuvaa miestään, kun hänet ammuttiin.

Hosne Ara Parvin yritti löytää miehensä, kun hänet ammuttiin.

Kuwaitissa syntynyt Atta Elayyan, 33, oli pelannut Uuden-Seelannin futsal-maajoukkueessa 19 edustusottelua. Hän työskenteli teknologiayrityksessä.

– Sydämissämme on iso reikä, kun käsittelemme upean ihmisen ja hyvän kaverin menetystä, joukkuekaveri Josh Margetts sanoi AFP:lle.

Futsal-pelaaja Atta Elayyan kuoli iskussa.

71-vuotias Haji Daoub Nadi oli paennut Afganistanista 1970-luvun lopussa ja asunut Uudessa-Seelannissa yli 40 vuotta. Hänen poikansa kertoi, että Nadi oli pitänyt uutta kotimaataan ”palana paratiisia”.

– Hän hyppäsi tulilinjalle pelastaakseen jonkun toisen hengen ja kuoli, Omar Nabi kertoi kuulleensa.

Haji Daoub Nabin kerrotaan suojelleen toista moskeijassa ollutta, kun hänet ammuttiin.

Pakistanin Abbottabadissa syntynyt Naeem Rashid, 50, työskenteli Christchurchissa opettajana. Hyökkääjän kuvaamalla videolla näkyy, kuinka Rashid yritti taltuttaa asemiehen. Rashid kuitenkin haavoittui vakavasti ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Rashidin veli Khurshid Alam kertoi olleensa ylpeä veljestään, kun näki, mitä tämä oli yrittänyt tehdä.

– Hän oli rohkea ihminen ja olen kuullut muutamilta siellä olleilta, oli muutamia silminnäkijöitä...he ovat kertoneet, että hän pelasti muutamia henkiä siellä, kun hän yritti pysäyttää ampujan, Alam kertoi BBC:lle.

– Tämä on yhä järkytys meille, riippumatta siitä, millainen sankari hänestä tulee. Tämä on nyt meidän ylpeytemme, mutta silti meidän menetyksemme. Se on kuin joku leikkaisi irti raajasi.

Myös Rashidin vanhin poika Talha, 21, kuoli iskussa.

Naeem Rashid yritti estää ampujaa, mutta haavoittui tilanteessa vakavasti ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Terrori-iskussa haavoittui myös kymmeniä. Viikonloppuna terveysviranomaiset kertoivat 90 ihmisen saaneen hoitoa hyökkäysten jälkeen. Vielä sunnuntaina moni haavoittuneista oli kriittisessä tilassa, heidän joukossa 4-vuotias lapsi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?