Äiti vahvistaa: Ruotsalainen Isis-taistelija Michael on kuollut – antautui aiemmin lapsineen

Julkaistu:

Isis-taistelija Michael Skråmon perhe on huolissaan miehen seitsemän alle 10-vuotiaan lapsen kohtalosta.
Terroristijärjestö Isisin riveissä taistellut ruotsalainen Michael Skråmo, 33, on kuollut. Miehen äiti vahvisti tiedon SVT:lle. Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Aftonbladet.

Maaliskuun alussa Skråmo otettiin kiinni Itä-Syyriassa Baghuzin kylän alueella, joka on viimeinen Isisin hallussa oleva linnake. Ruotsalaismies antautui kurdijoukoille yhdessä seitsemän lapsensa kanssa. Aftonbladetin mukaan mies antautui yhdessä muiden ruotsalaisten Isis-jäsenten kanssa.
Viime viikkoina on liikkunut ristiriitaista tietoa siitä, onko Skråmo elossa vai ei. Tänään miehen äiti kuitenkin vahvisti SVT:lle, että hänen poikansa on kuollut. On vielä epäselvää, miten Isis-taistelija tarkalleen kuoli, mutta äidin mukaan mies ”menehtyi vammoihinsa”.

– Ei voi edes kuvitella, millaista surua tunnemme tällä hetkellä, äiti viestitti SVT:lle.

Ruotsin turvallisuuspoliisi ei vahvistanut miehen menehtymistä ruotsalaismedialle. Poliisin tiedottaja kommentoi, että kuolonuhrien vahvistaminen ei ole viranomaisten tehtävä.

Skråmo oli Norjan kansalainen, mutta asui koko ikänsä Ruotsissa ennen Syyriaan lähtemistä. Göteborgilainen Skråmo kääntyi islamiin 2000-luvun alussa. Elokuussa 2014 hän matkusti Syyriaan vaimonsa ja neljän lapsen kanssa ja liittyi Isisin riveihin. Brittimedia ITV:n mukaan miehen äiti tuki pojan kääntymistä uskoon, mutta perheen päätös lähteä Syyriaan oli ”sydäntäsärkevä”.

Perheeseen syntyi Syyriassa kolme lasta lisää. Skråmon vaimon kerrotaan kuolleen liittouman ilmaiskussa joulukuussa.


SVT:n mukaan Skråmo oli profiloitunein ruotsalainen Isis-rekrytoija. Hän esiintyi useissa Isisin propagandavideoissa ja yllytti ruotsalaismuslimeita värväytymään joukkoihin.

Skråmon perhe antoi aiemmin maaliskuussa ITV:lle ensimmäisen haastattelunsa. Perhe kertoi haluavansa epätoivoisesti miehen seitsemän alle 10-vuotiasta lasta turvallisesti Ruotsiin. ITV:n videolla nähdään miehen Syyriassa asuvat lapset.

Perhe pelkäsi lasten elävän Syyriassa orpoina. Brittimedian kuvissa nähdään, kuinka äiti viestittelee WhatsAppissa miehen kanssa. Skråmon äiti aneli miestä päästämään lapset lähtemään vielä päiviä ennen tämän kuolemaa.

– Mutta KILTTI MICHAEL!!! Luovu lapsista, jotta he pääsisivät turvaan, äidin viesti kuuluu.

– Ota rauhassa Äiti. Teen kaiken saadakseni ne sieltä! Heidän täytyy saada olla lapsia ja leikkiä, Skråmo vastasi.

– Otan sinuun äiti yhteyttä, kun olen päässyt ulos täältä. Jos Allah suo.

Isis-lasten kohtalo on herättänyt huolta myös Suomessa.

Aiemmin maaliskuussa suomalaiseksi Sannaksi esittäytynyt nainen kertoi CNN:n haastattelussa haluavansa lastensa kanssa kotiin.
Suomen suojelupoliisin mukaan Irakiin ja Syyrian on matkustanut ainakin parikymmentä täysi-ikäistä naista ja sinne on viety noin 30 lasta, joista noin puolet on tyttöjä ja puolet poikia.

Ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikönpäällikkö Vesa Häkkinen kommentoi maaliskuun alussa Ilta-Sanomille, että avunanto Syyrian kaltaisella konfliktialueella on hyvin rajallista ja vaikeaa.

– Lähtökohtaisesti annetaan neuvoja ja oikeastaan mitään muuta, jos puhutaan Syyrian kaltaisesta maasta, mitään muuta ei pystytä tekemään. Se tilanne siellä valtiossa on sellainen, että kehotetaan välttämään kaikkea matkustamista sinne. Samalla se on sellainen palvelulupaus, että palveluita ei pystytä antamaan, Häkkinen sanoi tuolloin.

Viime perjantaina Helsingin kaupungin lastensuojelun sosiaalityön päällikkö Jonna Vanhanen sanoi Lännen Medialle, että Syyrian sota-alueilta on kuitenkin palannut suomalaisjuurisia lapsia.

Vanhasen mukaan palanneiden suomalaislasten määrä on vähäinen. Tilanne voi hänen mukaan silti muuttua, koska Isis on murenemassa.