Moskeija-ampujan järkyttynyt perhe astui esiin – sanovat miehen muuttuneen täysin vuoden sisällä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskeija-ampujan järkyttynyt perhe astui esiin – sanovat miehen muuttuneen täysin vuoden sisällä

Uuden-Seelannin moskeijaiskusta epäillyn Brenton Tarrantin isoäiti ja setä kertovat Nine Newsille perheen olevan ”hajalla” tapahtuneesta.

17.3.2019 18:09

Perjantai-iltapäivänä Terry ja Marie Fitzgerald, 81, näkivät uutisissa järkytyksekseen tutun naaman. Uuden-Seelannin moskeijaiskuista epäiltiin australialaista Brenton Tarrantia, 28, eli Fitzgeraldien lähisukulaista.

Sunnuntaina miehen isoäiti ja setä rikkoivat perheen hiljaisuuden ja antoivat televisiohaastattelun Australian kansalliselle uutispalvelulle Nine Newsille.

Ainakin 50 ihmistä murhanneen äärioikeistolaisen Tarrantin äiti ja sisko majailevat tällä hetkellä turvatalossa, jota vartioi poliisi. Tarrantin isoäiti ja setä kertovat Nine Newsille koko perheen olevan tapahtuneesta järkyttyneitä ja kuin puulla päähän lyötyjä.

– Kun näin hänen kuvansa, ajattelin, että ei voi olla. Se ei ole oikein. Tämä on korjaamatonta, Terry Fitzgerald kertoo Nine Newsille.

Radikalisoitui ulkomailla

Isoäiti Marie Fitzgerald kertoo haastattelussa, että perhe näki Tarrantin tämän siskon syntymäpäivillä vielä vuosi sitten. Perheen jälleennäkeminen oli iloinen ja mies vaikutti omalta itseltään.

Hän kertoo, että mies oli nuorena tavallinen, videopelejä rakastanut poika, jota ei kiinnostanut seurusteleminen. Isoäidillä on kuitenkin arvaus, milloin radikalisoituminen alkoi.

Paikallinen laski kukkia muistopaikalle Linwoodin moskeijan lähellä.­

Tarrant ei ollut ennen tekoaan asunut pitkään Uudessa-Seelannissa. Hän matkusteli ja asui ympäri maailmaa. Tarrantin isoäiti uskookin, että mies muuttui täysin, kun hän muutti ulkomaille isänsä kuoleman jälkeen. Tarkkoja tietoja miehen majapakoista ei vielä ole, mutta hänen tiedetään matkustaneen parina viime vuonna useassa Itä-Euroopan maassa.

– Olemme niin pahoillamme kuolleiden ja haavoittuneiden perheille. En voi ajatella mitään muuta. Hajalla, se on sopiva sana tilanteelle, Terry ja Marie Fitzgerald kertovat Nine Newsin kameroille kyynelet silmissään.

Lisää syytteitä luvassa

Christchurchilaisiin Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin kohdistuneessa terrori-iskussa kuoli ainakin 50 henkeä ja loukkaantui yli 40. Kymmeniä ihmisiä on yhä tehohoidossa.

Kukkamerta Linwoodin moskeijan ulkopuolella Christchurchissa.­

Iskuista epäilty Tarrant myös kuvasi tekonsa suorana lähetyksenä ja julkaisi ennen iskua 73-sivuisen manifestin, jossa hehkutetaan muun muassa norjalaista terroristia Anders Breivikiä ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia.

Tarrant kävi lauantaina ensimmäistä kertaa oikeuden edessä, kun australialaissyntyiselle miehelle luettiin murhasyyte. Miehelle luetaan todennäköisesti vielä lisää syytteitä.

Tuomari määräsi Brenton Tarrantin naaman pikselöitäväksi oikeudenkäyntikuvista.­

Uutistoimisto AFP:n mukaan valkoiseen vankilapaitaan pukeutunut Tarrant kuunteli tyynesti, kun tuomari luki syytteen. Tuomari määräsi syytetyn naaman pikselöitäväksi.

Tarrant ei pyytänyt päästä vapaaksi takuita vastaan. Miehen on määrä saapua seuraavan kerran oikeuteen 5. huhtikuuta.

Hyökkäykset Al-noorin ja Linwoodin moskeijoihin tehtiin perjantairukousten aikaan, jolloin moskeijoissa oli paljon ihmisiä. Paikalliset ovat jättäneet paljon suruviestejä.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?