Muslimit eivät ole aiemmin juuri pelänneet Uudessa-Seelannissa – ”Nyt perheeni haluaa minun muuttavan takaisin synnyinmaahani” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Muslimit eivät ole aiemmin juuri pelänneet Uudessa-Seelannissa – ”Nyt perheeni haluaa minun muuttavan takaisin synnyinmaahani”

Kukkia puun juurella perjantain moskeijaiskujen uhrien muistoksi Al Noorin moskeijan vieressä Christchurchissa.

Julkaistu: 17.3.2019 14:12

Uudessa-Seelannissa suhtaudutaan monimuotoisuuteen myönteisemmin kuin yhdessäkään EU-maassa.

Ennen perjantain iskua Christchurchissa asuvan Helal Uddinin lähipiirissä muslimin kimppuun oli hyökätty kerran. Nyt miehen yksi ystävä makaa sairaalassa haavoittuneena ja toinen on kuollut. Bangladeshista kotoisin oleva mies on asunut Uudessa-Seelannissa vuodesta 2001 eikä ole koskaan muuttonsa jälkeen pelännyt. Nyt tilanne on toinen. Hänen seurassaan oleva Saifiul Islam sanoo samaa.

– Ei siihen tarvita kuin yksi sairas ihminen, että tällaista tapahtuu, hän sanoo STT:lle poistuessaan Christchurchin yleissairaalasta, jonne iskussa haavoittuneet on viety.

Tutkimustenkaan valossa Uuden-Seelannin muslimien ei ole tarvinnut juuri pelätä. Colleen Ward Wellingtonin yliopiston monikulttuurisuuden tutkimuksen keskuksesta sanoo, että yleisesti maassa hyväksytään kaikenlaisista taustoista saapuvat ihmiset.

– Tutkimusten mukaan Uudessa-Seelannissa ihmiset suhtautuvat monimuotoisuuteen myönteisemmin kuin yhdessäkään EU-maassa, Ward sanoo.

Kadonnutta ystäväänsä etsivä pariskunta Christchurchin keskustassa sijaitsevassa puistossa.

Uuden-Seelannin väestöstä noin prosentti on muslimeita eli maassa asuu tällä hetkellä 46 000 muslimia. Heistä kolme neljäsosaa on syntynyt muualla kuin Uudessa-Seelannissa.

– Asenteet muslimeita kohtaan ovat pääasiassa neutraaleita tai myönteisiä, Ward sanoo.

Moniin maahanmuuttajaryhmiin suhtaudutaan kuitenkin myönteisemmin kuin muslimeihin. Lisäksi maan ihmisoikeuskomissio saa enemmän valituksia uskontoon liittyvästä syrjinnästä muslimiyhteisöltä kuin miltään muulta uskontokunnalta.

"Muutin tänne turvallisuuden ja rauhallisuuden takia"

Muslimi Md Kamvuzzaman sanoo, ettei hänellä ole ollut uskontonsa takia Uudessa-Seelannissa koskaan ongelmia.

– Muutin tänne nimenomaan siksi, että maa on rauhallinen ja turvallinen.

Bangladeshista kotoisin oleva muslimi Md Kamvuzzaman vaimonsa Yasmin Akter Smirtyn ja 17-kuukautisen tyttärensä Nusiba Parvin kanssa Christchurchin keskustassa sijaitsevassa puistossa.

Hän asunut Christchurchissa vuodesta 2016 lähtien. Hän oli saapunut sunnuntaina vaimonsa Yasmin Akter Smirtyn ja 17-kuukautisen tyttärensä Nusiba Parvin kanssa kaupungin keskustassa sijaitsevaan puistoon.

Mies ei iskusta huolimatta pelkää. Miehen perheen mielestä hänen pitäisi kuitenkin palata synnyinmaahansa iskun jälkeen. Smirtyä puolestaan pelottaa, etenkin tyttären puolesta.

"Minä kuulun tänne"

Sunnuntaina useat paikalliset kokoontuivat Hagley College -rakennukseen, jossa Punainen risti tarjosi tukea. Monet lisäksi kerääntyivät muistelemaan iskujen uhreja moskeijoiden lähistölle tuotujen kukkien luokse.

Paikalle Christchurchiin ehti joukko muualta maasta tulleita muslimeita. Heidän joukossaan oli 79-vuotias tohtori Hanif Quazi.

– Minä kuulun tänne. Halusin tulla tukemaan tuttaviani, hän sanoo.

Quazi muutti Christchurchiin vuonna 1967 ja hän oli perustamassa kaupunkiin muslimiyhteisöä ja moskeijaa. Hän asui kaupungissa 20 vuotta.

Hän kuvailee iskuja kamaliksi, sillä lähes jokainen alueella asuva muslimi tuntee jonkun iskun uhrin. Canterburyn alueella, johon myös Christchurch kuuluu, on yhteensä noin 4000 muslimia.

Quazi on ollut perustamassa myös The Federation of Islamic Associations of New Zealand -järjestöä. Hänen mukaansa järjestön tarkoitus oli alusta asti, että muslimit integroituisivat valtavirtaan. Quazin mukaan monikulttuurisuutta on haastettu globaalisti, mutta Uudessa-Seelannissa lähes kaikki suhtautuvat siihen myötämielisesti.

– Silti noin 11 prosenttia uusiseelantilaisista ei hyväksy nykyään monikulttuurisuutta.

– Nyt meidän täytyy pohtia miksi näin on? Emmekö kommunikoi tuon 11 prosentin kanssa, olemmeko jättäneet heidät huomiotta? hän kysyy.