Venäjä vastasi uusiin pakotteisiin – USA ja Kanada saivat rankemmat moitteet kuin EU: ”Paksua russofobiaa” ja ”tekopyhää kyynisyyttä”

Julkaistu:

Venäjä näyttää huomioineen diplomaattisessa kielenkäytössään sen, että Euroopan unionin uudet pakotteet ovat suppeammat kuin Kanadan ja Yhdysvaltain.
Euroopan unioni, Yhdysvallat ja Kanada ottivat perjantaina käyttöön uusia pakotteita Venäjän Ukraina-aggressioiden vuoksi.

Kaikkein laajimman uuden pakotepaketin otti käyttöön Kanada, joka kohdisti pakotteet yhteensä 114 henkilöön ja 15 venäläistaustaiseen yritykseen.

Toiseksi laajin pakotepaketti tuli Yhdysvalloilta. Listalle päätyi kuusi venäläistä henkilöä ja kahdeksan yritystä.

Euroopan unionin uudet pakotteet kohdistuivat puolestaan kahdeksaan venäläiseen henkilöön.

Julkisuudessa huomiota on herättänyt se, että Euroopan unionin listalta puuttuu FSB:n amiraali Gennadi Medvedev.

Yhdysvaltain mukaan juuri Medvedev ”johti ja organisoi hyökkäyksen ukrainalaisia aluksia vastaan” yhdessä kontra-amiraali Sergei Stankevitshin kanssa – eli he olivat siten päävastuulliset Kertshinsalmen tulitukseen viime marraskuussa.

Medvedev on Venäjän turvallisuuspalvelun alaisuuteen kuuluvan rajavartioston varapäällikkö. Hänen vastuullaan on Venäjän rannikkovartioston johtaminen, missä ominaisuudessa hän on tavannut myös Suomen Rajavartioston edustajia sekä Venäjällä että Suomessa.

Radio Free Europe kertoi omiin nimettömiin diplomaattilähteisiinsä viitaten, että Suomi olisi estänyt Medvedevin ottamisen Euroopan unionin pakotelistalle. Väitettä ei ole pystytty vahvistamaan tai kumoamaan.

Suomen ulkoministeriön vastaus on, että Suomi ei voi kommentoida julkisuuteen millään tavalla minkään yksittäisen maan kantoja eikä luottamuksellisten keskustelujen sisältöjä EU:n pakotepäätöksiin liittyen.

Lue lisää: Radio Free Europe väittää: Suomi esti Venäjän rajapäällikön lisäämisen EU:n pakotelistalle – näin ulkoministeriö kommentoi

Euroopan unionin pakotelistalle päätyi kuitenkin kontra-amiraali Stankevitsh ja hänen lisäkseen seitsemän muuta henkilöä, joilla kaikilla oli rooli Kertshinsalmen laivavälikohtauksessa Krimin edustalla viime marraskuun 25. päivänä.

Venäjä tulitti tuolloin Ukrainan laivaston aluksia, esti niiden pääsyn Asovanmerelle ja otti miehistöt vangiksi.

Lue lisää: Euroopan unionin uusien pakotteiden täytäntöönpanoasetus suomeksi

Venäjän ulkoministeriö julkaisi jo perjantai-iltana sanallisen vastauksen Kanadan ja Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin. Vastauksessa molempia maita kuvaillaan ”paksun russofobian” levittäjiksi.

Kanadan pääministeriä Justin Trudeauta syytetään lisäksi ”russofobiakortilla pelaamisesta”. Kanadan johtajien kuvaillaan myös sairastuneen ”patologiseen riippuvuuteen” Venäjän vastaisista pakotteista siitä päätellen, että tällä kertaa Kanada otti jopa ”isoveljeään” eli Yhdysvaltoja kovemmat pakotteet käyttöön.

– Mitä tulee meidän konkreettiseen vastaukseemme, niin se on takuulla tulossa, Venäjän ulkoministeriö kirjoittaa.

Euroopan unionin pakotteisiin Venäjän ulkoministeriö antoi sanallisen vastauksensa vasta lauantaina, mikä kertonee siitä, että sanamuotoja on mietitty Moskovassa hieman pidempään.

Vastauksessa herättää huomiota hieman lievempi moitesanojen käyttö, esimerkiksi russofobia-leimasanaa ei mainita tekstissä lainkaan.

Euroopan unionin käyttöön ottamia uusia pakotteita kuvaillaan ”tekopyhän kyynisiksi” ja ”vastuuttomiksi”. Tekstissä epäillään myös, että uusien pakotteiden ajoittaminen Ukrainan presidentinvaalien aatoksi ei ollut sattumaa.

– Venäjä ei jätä Euroopan unionin epäystävällistä tekoa vastausta vaille, lausunto päätyy toteamaan.